Ювентус не допусна изненада срещу Болоня (видео)

18:03
Ювентус не допусна изненада срещу Болоня (видео)

Шампионът на Италия Ювентус победи с 2:0 Болоня в ранния неделен мач от 19-ия кръг на Серия "А". Артур вкара първия гол в 15-ата минута след рикошет в тялото на Джерди Шутен от Болоня, а в 71-ата минута точен за 2:0 бе Уестън Маккени с глава след центриране от корнер. Така "бианконерите" не пропуснаха открилия се пред тях златен шанс шанс да се доближат до лидерите в класирането Милан и Интер, които в събота загубиха точки в борбата за Скудетото.

"Старата госпожа" се изкачи от шесто на пето място в класирането с 36 точки и вече е на 7 точки от върха, като е с мач по-малко от всичките четири тима, които към днешна дата са пред "бианконерите". Торинци грабнаха Суперкупата на Италия преди броени дни и с днешния успех изпращат една много успешна седмица, след като миналата приключи за тях с поражение в дербито с Интер. Болоня пък засега остава на 13-о място с 20 точки.

Кристиано Роналдо и Деян Кулушевски бяха двамата в най-предни позиции за Юве във формация 4-4-2, а Муса Бароу се намираше на върха на атаката на Болоня в схема 4-2-3-1.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ 

Още в първата минута на двубоя халфът на Ювентус Родриго Бентанкур получи травма, но продължи участието си в мача. В 5-ата минута пък Хуан Куадрадо падна в наказателното поле на гостите след съприкосновение с Емануел Винято, но дузпа не бе отсъдена и ситуацията не бе прегледана по-обстойно с ВАР.

В следващите минути имаше нелоши атаки на Ювентус към вратата на Болоня, но липсваше завършващият удар. В 15-ата минута пък имаше доста опасно за домакините разбъркване пред вратата на Войчех Шчесни, но до гол не се стигна. Секунди след това Старата госпожа излезе напред в резултата. Това се случи малко случайно. Артур опита удар от далечно разстояние, който не изглеждаше особено опасен. Топката обаче се отклони от тялото на Джерди Шутен и се озова във вратата на безпомощния страж Лукаш Скорупски. В крайна сметка попадението бе записано на името на Артур.

След гола имаше някои до известна степен напрегнати моменти пред вратата на Шчесни, а в 28-ата минута играчите на Андреа Пирло пропуснаха страхотна възможност за 2:0. Кристиано Роналдо стреля от дъгата на наказателното поле, но Скорупски блестящо отби. Топката обаче попадна във Федерико Бернардески, който сякаш бе длъжен да опъне мрежата с добавка, но и неговият шут бе париран от полския вратар на Болоня.

В 32-ата минута пък голям пропуск направи Куадрадо. Колумбиецът напредна в половината на гостите след контраатака на Юве и ситуацията изглеждаше повече от обещаваща за домакините, но Куадрадо реши да действа егоистично и вместо да подаде на свой съотборник, стреля към вратата на Скорупски, но дори не я уцели.

В заключителните минути имаше напрегнати моменти пред вратата на Ювентус, след като първо удар на Роберто Сориано мина опасно близо до целта, а веднага след това реферът Саки се консултира с ВАР за евентуална дузпа за Болоня заради съмнения за нарушение срещу Рикардо Орсолини. Преценката беше, че такова няма и решението изглеждаше по-скоро правилно.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В първите минути на втората част опасностите бяха за вратата на Ювентус. В 48-ата минута Куадрадо едва не си заби убийствен автогол. След центриране отдясно колумбиецът игра като нападател на Болоня и с глава насочи мощно топката към собствената си врата. За негово щастие Шчесни демонстрира фантастичен рефлекс и успя да избие в ъглов удар. Секунди по-късно полският вратар на Юве пак трябваше да се намесва, този път след удар на противников играч. Изстрелът не затрудни Шчесни, който в 56-ата минута направи ново спасяване, този път след удар на Орсолини.

В първия четвърт част на второто полувреме Болоня определено бе по-опасният отбор на терена и в 59-ата минута резервата Никола Сансоне имаше добър шанс за 1:1, но стреля неточно. Домакините пък отговориха малко след това с шут на Куадрадо, който бе отразен от сънародника на Шчесни - Скорупски.

Постепенно футболистите на Синиша Михайлович започнаха да изглеждат по-безидейни в атака, а Ювентус дебнеше своя момент и го дочака в 71-ата минута. След центриране от ъглов удар на Куадрадо американският талант Уестън Маккени се извиси над всички и с глава насочи топката в долния ляв ъгъл на Скорупски - 2:0.

В 74-ата минута поредната силна намеса на Скорупски в мача попречи на Маккени да реализира ново попадение, а в 82-ата и Кристиано Роналдо не успя да преодолее стража на гостите. Играчите на Болоня изглеждаха по-скоро примирени с развоя на мача, а домакините действаха уверено и контролираха случващото се на терена. В 84-ата минута Сансоне пробва изстрел към Шчесни, но изпълнението му бе лошо. Две минути по-късно пък резервата Адриен Рабио бе близо до това да направи резултата 3:0, но Скорупски отново бе преградата, която не позволи топката да се озове във вратата му.

В последната минута на мача португалската суперзвезда Кристиано Роналдо имаше чудесна възможност да направи победата на Юве още по-гръмка. Намиращият се в наказателното поле на Болоня ветеран стреля силно, но Скорупски отново се хвърли като лъв и изби. Последният интересен момент в мача пък бе разбъркване пред вратата на Ювентус, което не доведе до гол и играчите на Андреа Пирло записаха победа със "суха мрежа", показвайки, че нямат никакво намерение да се отказват от борбата за титлата.

ЮВЕНТУС - БОЛОНЯ 2:0

1:0 Артур (15)
2:0 Маккени (71)

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация