Барса отново не убеди, но продължи за Купата (видео)

11:22
Барса отново не убеди, но продължи за Купата (видео)

Барселона отново имаше трудни мигове, но направи обрат срещу втородивизионния Райо Валекано и се класира за 1/4-финалите в турнира за Купата на краля. Лионел Меси се завърна в състава на Роналд Куман и отбеляза изравнителния гол за победата с 2:1 на "Вайекас". Другото попадение за Барса беше дело на Френки де Йонг. Домакините от Мадрид на три пъти бяха спасени от гредите при 0:0, а в 53-ата минута сензационно поведоха с гол на Фран Гарсия. След това обаче разликата в класите си пролича и Барселона набързо обърна нещата в своя полза.

Освен че се разписа, Меси постави клубен рекорд по брой мачове в турнира - 76. След него със 75 срещи за националната купа с екипа на Барса остава Джосеп Самитиер.

Барселона стигна до тази фаза, след като в предишния кръг елиминира едва след продължения нискоразредния Корнейя. В редовното време тимът на Роналд Куман пропусна две дузпи, но в допълнителните 30 минути вкара два безответни гола. Райо пък се справи последователно с Теруел, Аро Депортиво и Елче, за да стигне до сблъсък с Барса.

Меси не игра в два поредни мача на Барселона, след като получи червен картон във финала за Суперкупата на Испания, загубен от Атлетик Билбао. Днес аржентинецът поведе атаката, заедно с Антоан Гризман и Тринкао. Френки де Йонг, Серхио Бускетс и Рики Пуч бяха триото в средата на терена, а Оскар Мингеса, Роналд Араухо, Клеман Лангле и Жуниор Фирпо оформиха защитното каре пред Нето. Освен титулярният страж Марк-Андре тер Стеген, на пейката останаха още Жорди Алба, Педри, Усман Дембеле, Миралем Пянич и Мартин Брайтуайт.

Райо Валекано действаше с един чист нападател в лицето на Оскар Трехо. Ясин Касми, Сантиаго Комесана, Джонатан Кабайеро и Андрес Мартин бяха четиримата халфове, а защитата бе от петима. 

"Пчеличките" са на 4-о място в Сегунда дивисион и не крият амбициите си да спечелят промоция за Ла Лига. Отборът от Мадрид се срещна едва за втори път с Барселона за Купата на краля. През сезон 1980/81 двата тима се изправиха един срещу друг на четвъртфиналите и "лос кулес" продължиха с общ резултат 6:1.

Барса стига до четвъртфиналите за 22-и път в последните 23 издания на надпреварата. Единственият провал в ранна фаза беше пред 2010 година, когато каталунците бяха спрени от Севиля. Конкретно срещу тимове от Сегунда Барселона спечели 40 от най-скорошните си 42 мача за кралската купа.

"Блаугранас" не са губили гостуване на "Вайекас" от 2020 година. Тогава те отстъпиха с 0:1, а след това спечелиха 13 поредни двубоя срещу Райо в първенството.

Младият Оскар Мингеса пропусна да даде ранен аванс на Барса, а домакините започнаха доста агресивно и Сантиаго Комесана получи жълт картон още в 10-ата минута. Хубав пробив на Жуниор Фирпо завърши с остро центриране към Де Йонг, но нидерландецът прати топката в напречната греда.

В средата на полувремето Барса изцяло контролираше мача. Меси се освободи с техничен финт и стреля, но в аут. Гредата още веднъж помогна на Райо в 35-ата минута. Тогава четирима футболисти на Барселона излязоха срещу двама от домакините, но Тринкао не нанесе достатъчно точен изстрел, топката се отби от тялото на защитник в бяло и срещна гредата.

Меси на няколко пъти навърза цялата защита на "пчеличките", но атаките на Барса така и не завършваха по най-добрия начин.

Веднага след почивката Меси получи възможност да стреля от фаул и го направи много технично, но отново гредата лиши Барса от гол. В защитата на Райо Валекано в отделни периоди наставаше истинска паника, но Столе Димитриевски внимаваше. 

Домакините рядко атакуваха, но в 61-ата минута Фран Гарсия отправи нелош удар, който обаче бе спасен от Нето. Същият футболист на Райо се оказа на точното място две минути по-късно и откри резултата. В основата на гола беше резервата Алваро Гарсия, който с лекота надбяга Лангле и центрира остро. Нето стигна до топката, но не успя да я задържи, а Фран Гарсия от по-малко от метър я прати във вратата.

Барса отговори подобаващо. Френки де Йонг преодоля Димитриевски след меко подаване на Меси, но голът правилно беше отменен заради засада. Изравняването обаче не закъсня. В 70-ата минута Френки де Йонг изведе Гризман, французинът напредна и намери Меси, който необезпокояван се разписа за 1:1.

Още преди гола на аржентинеца Куман направи тройна смяна и в игра се появиха Усман Дембеле, Педри и Жорди Алба вместо Фирпо, Рики Пуч и Тринкао. До края Барселона нямаше проблеми, а Меси като по чудо не добави още едно попадение на сметката си в добавеното време. Звездата на "лос кулес" преодоля няколко защитници, но с десния крак прати топката в аут от съвсем близко.

Днес са последните два осминафинала. Двойките са Навалкарнеро - Гранада и Алкояно - Атлетик Билбао.

Испания, Купа на краля - осминафинали:

РАЙО ВАЛЕКАНО - БАРСЕЛОНА 1:2 (0:0)

1:0 Ф. Гарсия (63)
1:1 Л. Меси (70)
1:2 Ф. Де Йонг (80)

РАЙО ВАЛЕКАНО (5-4-1): Димитриевски; Ернандес Фернандес (84 - Адвинкула), Катена Маруган, Савелич, Мартос (84 - Иси), Фран Гарсия; Мартин (71 - М. Суарес), Кабайеро (57 - А. Гарсия), Комесана, Касми (71 - Антонин); Трехо
Старши треньор: А. Ираола

БАРСЕЛОНА (4-3-3): Нето; Мингеса, Араухо, Лангле, Фирпо (68 - Педри); Пуч (68 - Алба), Бускетс, Де Йонг; Тринкао (68 - Дембеле), Меси, Гризман (85 - Брайтуайт)
Старши треньор: Р. Куман

СЪДИЯ: Г. Куадра
ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Комесана, Трехо, М. Суарес (РВ); Дембеле, Брайтуайт (Б)
СТАДИОН: "Вайекас"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация