Купа на Уефа - първи срещи от 1/16 финалите

19:22
Купа на Уефа - първи срещи от 1/16 финалите
Турнирът за Купата на УЕФА отново се подновява след зимната пауза. Предстоят 1/16 финалите, които ще ни предоставят някои доста интересни сблъсъци:

Зенит - Виляреал
Шампионът на Русия достигна трудно до този кръг след като завърши едва трети в група "А", на точка пред АЗ Алкмаар. Зенит се представи страхотно в руската Висша лига и спечели първата титла в историята си. Първенството в Русия стартира чак в началото на март и Санкт-Петербурският гранд, макар и да притежава много силен състав, едва ли все още ще се намира във върхова форма. Аршавин, Теке, Тимушчук и бившият футболист на Левски Радимов са основните фигури в състава на Зенит. Шампионът на Русия се подсили през зимата с Широков от Химки, Файзулин от Спартак Налчик и Ломбартс от Гент. Продадени бяха обаче Шкъртел (на Ливърпул), Хаген и Постников. Със спонсор като "Газпром" и наставник като Дик Адвокаат Зенит не е отбор за подценяване и ще се опита да направи пробив в Европа. Още повече, че Зенит няма загуба у дома в 21 поредни мача в Европа. Виляреал спечели без особени проблеми група "С" с победи над АЕК, Млада Б, Елфсборг и равенство с Фиорентина. "Жълтата подводница" е един от най-добре играещите испански отбори в момента и неслучайно заема третото място в Примера. Нападението на отбора в лицето на Роси, Нихат и Томасон е едно от най-силните в Европа, ветераните Пирес, Хосико и Сена пък действат отлично в средата на терена. Виляреал окончателно се раздели с плеймейкъра си Рикелме, продаден на Бока Хуниорс. Очаква ни един доста интригуващ сблъсък.

Марсилия - Спартак М
Още един интересен 1/16 финал с участието на руски клуб. Спортак М остана на 2 точки от Зенит в първенството, задоволявайки се с второто място. В група "Е" от турнира за Купата на УЕФА московчани финишираха втори след Леверкузен. Спартак разполага с много стойностен състав, който съвсем спокойно може да направи пробив в Европа. Плетикоса, Жиранек, Титов, Павлюченко, Моцарт и Бистров са футболисти от световна класа. Руският гранд на пести средства и привлече скъпоструващите Уелитън Соареш и Кристиан Майдана. Марсилия беше на крачка от преминаване на груповата фаза в Шампионската Лига, но в крайна сметка остана трети след Порто и Ливърпул. Отборът се намира в чудесна форма и въпреки, че допреди 3 месеца беше в зоната на изпадащите, сега заема петото място в Лига 1. Нианг, Сисе, Валбуена и Насри се намират в страхотна форма и могат да накажат всеки противник. Важни нови имена в състава са купеният от Бока Круповиеса и взетият под наем от Ланс Канга Акале. Двата състава са се срещали през 1990/91 в полуфинал за КЕШ, спечелен от Марсилия. Макар и не с толкова голям залог, тази повторна среща между двата тима също обещава да е кройно интересна.

Славия П - Тотнъм
Лидерът в чешкото първенство Славия П дебютира по добър начин в Шампионската Лига, където остана трети в групата си след грандовете Севиля и Арсенал. Сега екзекуторът на Аякс има ясната цел да стигне колкото се може по-далече в Купата на УЕФА. Първенството в Чехия се подновява през този уикенд и едва ли Славия Прага ще се намира в оптимална форма. Съставът залагана най-вече на местни футболисти. Сред чужденците по-интересни имена са бившият нападател на Левски Гаучо, македонският национал Толески и тунизиецът Белаид, но футболистите на които най-много се разчита са Шмицер, Пудил и Швенто. През зимата бяха продадени двама важни футболисти - Вълчек отиде в посока Андерлехт, а Швенто - в Хееренвеен. Тотнъм е направо преобразен след добрата работа на Хуанде Рамос. Отборът се измъкна от дъното на таблицата в Англия и ще се опита да се доближи до Топ 6. В груповата фаза остана втори след Хетафе. Бербатов, Кийн и Ленън са основни фигури в състава на "шпорите". През януари Тотнъм се сдоби с нови попълнения в защита, където именно тимът срещаше най-много проблеми. Лондонският клуб е сочен като един от главните претенденти за спечелването на трофея, защото Хуанде Рамос в 2 поредни сезона триумфира със Севиля. През миналия сезон двата клуба отново се срещнаха в същия турнир и Тотнъм постигна две победи с по 1:0.

Галатасарай - Байер Леверкузен
Галатасарай участва в много интересна битка за титлата в Турция заедно с Фенербахче, Сиваспор и Бешикташ. Турският гранд успя изключително трудно да достигне до тази фаза на турнира, след като остана трети в група "Н" с равни точки с Паниониос, но по-добра голова разлика. Галатасарай играе прекрасно напоследък, водени от неостаряващите Хакан Шукур и Хасан Шаш и чуждестранните звезди Линкълн, Шабани Нонда и Тобиас Линдерот. През зимата турският клуб взе под наем от Рома ганайският национал Барусо. Вниманието на футболистите ще е насочено най-вече към местното първенство, но и турнирът за Купата на УЕФА едва ли ще бъде пренебрегнат с лека ръка. Леверкузен се намира в отлична форма и направи възход в Бундеслигата, достигайки до четвъртото място. "Аспирините" бяха впечатляващи и за Купата на УЕФА, където спечели група "Е" след 3 победи над Тулуза, Спарта П и Цюрих. Барнета, Шнайдер, Кастро, Барбарез, Кислинг и Гекас са най-важните играчи за Байер. И двата състава са привърженици на атрактивния атакуващ футбол, така че със сигурност ни очаква едно футболно шоу с тяхно участие.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

wow_6likaro
01.03.2008 12:02

Много як коментар, жалко за Тотнъм Бербо не знам как ще се опрай с тъпите Чехи ама му пожелаваме успех.

paunQ
13.02.2008 16:45

Според мен от тук изброените срещи няма да има Х