Рома вкара три безответни гола на Шахтьор (видео)

11:49
Рома вкара три безответни гола на Шахтьор (видео)

Макар и без част от най-добрите си футболисти, Рома съкруши Шахтьор (Донецк) с 3:0 в първи мач от осминафиналите на Лига Европа и е много близо до класиране за следващия кръг. Лоренцо Пелегрини откри резултата в 23-ата минута, а след почивката Стефан Ел Шаарауи и Джанлука Манчини затвърдиха успеха на "джалоросите" 

Рома стигна до осминафиналите, след като отстрани Брага с две убедителни победи. "Вълците" не крият амбициите си да стигнат далеч в турнира, но същото важи и за Шахтьор, който в предишния кръг нямаше проблеми с Макаби (Тел Авив).

Двата отбора са стари познайници. Всеки от досегашните 6 мача помежду им беше в Шампионската лига, като предимството бе на страната на украинците - 4 победи и 2 загуби. За последно съперниците се срещнаха на осминафиналите през 2018 година, когато Рома продължи с голове на чужд терен, а след това стигна до полуфиналите.

Бившата звезда на Шахтьор Хенрих Мхитарян действаше като фалшива деветка за домакините, а другите офанзивни футболисти в състава на Фонсека бяха Педро Родригес и Лоренцо Пелегрини. По двата фланга се разчиташе на Леонардо Спинацола и Рик Карсдорп. Борха Майорал остана на пейката, но се появи още през първото полувреме заради контузията на Мхитарян. Един Джеко също беше сред резервите. 
Шахтьор излезе в система 4-3-3, като Тете и Тайсон подкрепяха изнесения в предни позиции Жуниор Мораеш. В средата на терена основните фигури бяха Марлос и Алан Патрик. В титулярите на тима от Донецк имаше 8 бразилци и само трима украинци.

Гонсало Вийяр пропусна да открие за Рома в самото начало, но и стражът на гостите Анатолий Трубин се намеси добре. На няколко пъти украинската защита се пропука, преди в 23-ата минута да падне първият гол. Педро пусна хубав пас към Пелегрини, той се измъкна от засадата и технично преодоля Трубин за 1:0.

Не след дългото бившата звезда на ЦСКА Жуниор Мораеш имше шанс да изравни след разбъркване в наказателното поле. Мхитарян пък прехвърли вратата от удобна позиция, а после получи контузия и напусна. В края на полувремето удар с глава на Браян Кристанте мина близо до гредата.

След почивката доминацията на "вълците" продължи, но и Пау Лопес трябваше да показва класа след опасен удар на Тете. Влезлият като резерва Ел Шаарауи направи пропуск при една от контрите на Рома, но се реваншира в 73-ата минута. Бившият италиански национал се промъкна между няколко защитници и опъна мрежата.

Ел Шаарауи можеше да се разпише още веднъж, но прехвърлящият му удар беше избит в корнер. След неговото изпълнение Кристанте отклони топката към Манчини и той я забоде под гредата за крайното 3:0.

Реваншът ще се играе на 18 март в Киев.

Лига Европа, осминафинали:

РОМА - ШАХТЬОР ДОНЕЦК 3:0

1:0 Л. Пелегрини (23)
2:0 С. Ел Шаарауи (73)
3:0 Дж. Манчини (77)

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация