Везенков продължава с отличните си изяви в Евролигата (видео)

10:51
Везенков продължава с отличните си изяви в Евролигата (видео)

Баскетболният отбор на Олимпиакос продължава да мечтае за място в плейофите на Евролигата. Тимът на българския национал Александър Везенков записа третата си поредна победа в турнира, след като пречупи германския шампион АЛБА (Берлин) с крайното 84:80 (16:18, 21:24, 25:20, 22:18) в двубой от 30-ия кръг на най-силната клубна европейска надпревара.

Чрез победата Олимпиакос запазва 12-ото място и увеличава баланса си за сезона на 14 успеха и 16 поражения. Гръцкият гранд ще се надява на силен финален щурм, в комбинация със загуби на заемащия последното плейофно място отбор на Зенит, който е със 16 победи и 14 загуби, както и на останалите претенденти като Баскония, Валенсия и Жалгирис.

Александър Везенков изигра най-силния мач в кариерата си в Евролигата. Българският национал наниза рекордните си 31 точки в турнира, а към тях добави и 10 борби, 3 отнети топки и 1 чадър. По този начин крилото на "червено-белите" подобри досегашното си върхово постижение от 20 точки, поставено срещу друг германски отбор през януари миналата година - Байерн (Мюнхен). При стрелбата си днес Везенков бе 4/9 от зоната за две точки, 6/7 от тройката и 5/5 от наказателната линия.

Саша завърши срещата с абсурдния коефициент на полезно действие от 41. Това е вторият му "дабъл-дабъл" в Евролигата, след като записа първия си през януари тази година срещу Олимпия (Милано). Българинът си заслужи отличието за "Най-полезен играч" в трети пореден мач на Олимпиакос, след като поведе своя тим към победите над Цървена звезда и Зенит в предните два кръга.

Срещата започна ударно за Везенков, който вкара 10 точки още в първите 11 минути от двубоя, а разликата в резултата не скачаше на повече от 5 точки. Все пак АЛБА натисна газта и поведе с 22:29 след излизането на българина, като резултатът на голямата почивка бе 37:42 в полза на германците. В третата част Олимпиакос започна да набира инерция и успя да си върне преднината в мача още в началните минути от периода. Тя обаче не достигна сериозни размери, напротив, равенството бе върнато на таблото след изиграването на първите 30 минути от мача - 62:62.

Най-хубавото за Везенков и компания обаче предстоеше, тъй като то дойде през първите пет минути от последната четвърт. Грандът от Пирея набързо стигна до аванс от цели 11 точки при 77:67 след тройка на Слукас и по всичко изглеждаше, че ще спечели битката на вражеска територия. 

АЛБА обаче не се предаде и намали изоставането си до само една точка, но само и единствено за да се блъсне в стената, наречена Александър Везенков. Българският национал първо отбеляза страхотна тройка, с която даде 4 точки аванс на тима си в последната минута от мача, а след това подпечата успеха на Олимпиакос с точни две изпълнения от наказателната линия за крайното 84:80.

В помощ на Везенков се притекоха Костас Слукас със своите 14 точки и 6 асистенции, както и Октавиъс Елис и Шакийл МакКисик с по 9 точки. За АЛБА Пейтън Сива бе най-полезен с 14 точки, Бен Ламерс вкара 13, а Люк Сикма допълни с 11 точки и 10 борби.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация