Проява на расизъм и в Ла лига (видео)

18:30
Проява на расизъм и в Ла лига (видео)

Отборът на Кадис спечели домакинството си на Валенсия с 2:1 в мач от 29-ия кръг на Ла Лига. Двубоят обаче ще се запомни със своето прекъсване в 32-ата минута. До него се стигна, след като тимът на гостите напусна терена в знак на протест. Причината за това беше следният расистки коментар на Хуан Кала от състава на домакините спрямо тъмнокожия защитник на "прилепите" Муктар Диакаби: "ш*бан негър". След 20-минутно чакане все пак двата отбора излязоха на терена и подновиха мача от 30-ата му минута.

Скандалът започна в 30-ата минута. Тогава при изпълнение на фал Диакаби спечели единоборство срещу Кала, като играта продължи. Секунди по-късно обаче бранителят на Валенсия застигна този на Кадис и потърси саморазправа с него. Намесиха се играчи на домакините, както и съдията, които се опитаха да успокоят Диакаби. Французинът обаче тръгна към съблекалните, като беше последван от всичките си съотборници. 

Около 20 минути по-късно все пак и двата отбора се появиха на игрището и двубоят беше подновен. Акаунтът на Валенсия в Туитър внесе яснота какво се е случило в тима във времето, което играчите са прекарали в съблекалнята. "Предлагаме цялата си подкрепа към Диакаби. Футболистът, който беше обиден на расистка основа, е помолил своите съотборници да се върнат на терена. НИЕ ТЕ ПОДКРЕПЯМЕ, МУКТАР! НЕ НА РАСИЗМА!", написаха оттам. Самият Диакаби обаче е отказал да се върне в игра и затова беше заменен от Уго Гийамон.

Що се отнася до развитието на самия мач, именно Кала откри резултата за "Жълтата подводница" в 14-ата минута, когато засече с глава центриране на Фали. Само пет минути по-късно обаче Гонсало Гедеш пусна превъзходен пас в коридор за Кевин Гамейро, който изравни за "лос че". В 37-ата минута близката греда спря силен удар на Тиери Корея от състава на валенсианци. Победното попадение в срещата беше отбелязано от резервата Маркос Мауро в 88-ата минута, когато той нанесе точен удар с глава след подаване на влезлия като смяна Иван Алехо. В класирането Валенсия е 12-и с 33 пункта, а с точка по-малко Кадис е 13-и.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация