12 от най-известните клубове в света учредяват Суперлига, УЕФА и ФИФА плашат с брутални санкции

00:12
12 от най-известните клубове в света учредяват Суперлига, УЕФА и ФИФА плашат с брутални санкции

12 клуба са постигнали споразумение за учредяването на футболна Суперлига, съобщават изненадващо различни медии по света. Солидна група от най-богатите тимове в света са стигнали до принципна договорка за структурата на евентуалното състезание, за което се говори от години, след месеци на тайни преговори. Шест отбора от Англия - Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Тотнъм, Челси, Арсенал, а също така по три от Испания и Италия - Реал Мадрид, Барселона, Атлетико Мадрид, както и Милан, Интер и Ювентус са се договорили по основните точки за изграждането на бъдещото състезание.
 

Официално съобщение се очаква да дойде в следващите часове, а времето за него не е случайно подбрано, тъй като в понеделник трябваше УЕФА да оповести бъдещите промени в Шампионската лига. 


Разговори са били водени и с други големи клубове, но Байерн (Мюнхен) и Борусия (Дортмунд) са отказали да се обвържат на този етап с проекта и да обърнат гръб на Бундеслигата и Шампионската лига. От ПСЖ също на този етап не са част от клубовете основатели, тъй като техният президент Насер Ал-Хелаифи е част от борда на УЕФА, а също така и шеф на телевизионната корпорация, която налива милиони в европейската централа за телевизионните права на Шампионската лига. 

 

Междувременно, Европейската футболна централа УЕФА реагира светкавично. Под становището на централата са се подписали и Футболните федерации на Англия, Италия и Испания, както и органите, които администрират вътрешните първенства в съответните страни - Премиър лийг, Ла Лига и Серия "А".


В становището се подчертава, че всички посочени федерации, както и ФИФА и останалите й членки, ще обединят усилия, за да спрат "циничния проект, който се основава на егоистичния интерес на няколко клуба, и то във време, когато повече от всякога обществото се нуждае от обединение". УЕФА твърди още, че ще се вземат всички възможни мерки - юридически и спортни, за да предотвратят замисъла на 12- те клуба.


Централата напомня, че на съответните клубове ще бъде забранено да участват във всички други турнири както на местно, така и на европейко и световно ниво, а на играчите ще бъде забранено да представляват националните си отбори.


От УЕФА не забравят да благодарят на останалите клубове, в това число германските и френските, които са отказали да се присъединят към проекта. Централата призовава всички любители на футбола, фенове и политици да се присъединят в борбата срещу този проект, ако той бъде обявен официално.

 

От ФИФА също добавиха свое изявление, в което настояват, че клубовете и играчите, които участват  в Суперлигата, няма да бъдат допускани до турнирите под егидата на организацията, като в това число влиза и Световното първенство. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация