Заложи на себе си!

09:55
Заложи на себе си!

Когато казваме „Заложи на себе си“, ние казваме много повече от просто: „Не се увличай по хазарта“. На какво обикновено залага човек? Залага на отбора, който вярва, че ще спечели. Залага на силната карта, на по-добрия атлет, винаги залага на по-силния.

Посланието е ясно: ТИ си по-силният, по-добрият, печелившият. Заложи на по-добрия, на себе си! Ти си печелившият!

Посланието ни далеч не е само: „Нека държим подрастващите далеч от хазартната зависимост“, посланието ни е: „Повиши самооценката си! Бъди повече!“

„Човекът е напълно човек, само когато играе…“ Не случайно именно този цитат на немския поет Шилер краси националния ни стадион „Васил Левски“.

Спортът събира хората, социализира ги, с това те си помагат да „стъпчат“ депресията. А знаем, че тя е сред основните проблеми, които отключват зависимостите. Спортът е нейната естествена противоположност.

Спортът изгражда физическа сила, изгражда здраво тяло. По-слабите, по-несигурните в себе си, по-затворените… всички те са по-склонни да посегнат към „отдушник“, каквито са зависимостите. Хората със самочувствие, хората, които се чувстват физически здрави, хората, които имат приятели, с които заедно играят футбол или тенис, или изкачват планините, това са хора, които по-трудно биха паднали жертва на коварната зависимост.

Няма как да не се обърнем и към още един цитат, отново на Шилер: „Свободен е само този, който владее себе си“. Питайте който искате специалист по зависимостите и той ще ви каже, че зависимостта обсебва и превзема човека, той не се владее, дори вече не е себе си, той не е свободен. Спортът е сила, спортът е и свобода, идваща именно от тази сила – силата на ума и силата на тялото.

Когато тя липсва, когато и самоувереността липсва, тогава измамният отдушник, в лицето на коварната зависимост, се появява. Когато едното го няма, другото е заместител. Това са двете полета на едно игрище. Играта е „живот“, от теб зависи в кое поле ще играеш. Едното води до успех, другото води до провал. В собствените ни ръце е да изберем вярното поле.

Посланието ни е извлечено от опита и то гласи: чрез спорта ТИ ще станеш по-добрият, печелившият, ще превърнеш себе си в „сигурния залог“, няма да търсиш заместители на успеха!

Има и още нещо, едно всеобщо правило: физически здравите хора, заобиколени от приятели, изразходващи енергията си по здравословен начин, са хора, които е по-вероятно да са мотивирани не само в това да устояват на изкушенията на една зависимост… те са хора, които са мотивирани и успешни във всички сфери на живота.

Затова „Заложи на себе си!“ е послание, стигащо отвъд рамките на превенцията от зависимости, то е послание за всички сфери от живота на съвременния млад човек.

„Заложи на себе си, а не на хазарта. Не ставай зависим!“ има за цел, освен всичко останало, и да разбие няколко опасни мита, които битуват в съвременното общество относно това какво е опасно и какво – безопасно, когато говорим за залагания; както и за това кой може да се числи и кой – не може да се числи към „проблемните“ залагащи. Самооценката е критичен момент в справянето с проблема и още повече – с недопускането да се развие.

Изключително важно е да се знае, че ето такива митове, като този: „Трябва да залагаш всеки ден, че да се приеме, че имаш проблем“, са сред основните причини хазартната зависимост да е все още сложен за разрешаване проблем. Кампанията цели да провокира разбирането, че това е мит, а реалността е следната: „Проблемният залагащ може да залага през различни интервали, това не е определящо. Залагането е проблемно, когато причинява проблеми. Точка. Каквито и да са те“.

И в днешния динамичен ден е важно да не забравяме следното:

Мит е, че младите и децата не могат да залагат, нямат достъп до опасността и следователно това не ги засяга.

Съвременният хазарт далеч не е онзи от миналото (дори близкото минало). Вече не говорим за картоиграчи, рулетка, блек джек, ротативки и подобни. Съвременният хазарт най-силно се съсредоточи в спорта – в спортните залагания.

За да залагаш на рулетка, ти трябва казино, за да залагаш на карти, ти трябват още играчи.

За да залагаш на спортни събития, ти трябва телефон с достъп до интернет и кредитна карта. Хазартът никога не е бил по-достъпен. За всички възрасти.

Проектът цели също така да даде „инструменти“ за самооценка, както и за оценка на вашите близки или приятели, с които да прецените дали вие или те имат проблем за решаване, дали са тръгнали по мрачния път на хазартната зависимост.

Платено съобщение в изпълнение на проект № НПИМД-Н2-Т1-076/2021 по индекса на Министерството на младежта и спорта с наименование „Заложи на себе си, не на хазарта. Не ставай зависим!"

Прочети повече на betonyou.bg.

снимка: pixabay

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация