Марадона е можело да бъде спасен при "адекватна хоспитализация"

12:00
Марадона е можело да бъде спасен при "адекватна хоспитализация"

Медицинският доклад за смъртта на Диего Марадона, предоставен на прокурорите в понеделник, разкрива, че аржентинската футболна легенда е агонизирала повече от 12 часа, не е получила адекватно лечение и все още Марадона може да е жив, ако е бил приет в болница. Медицинската комисия работи в продължение на два месеца по доклада, написан от повече от 20 лекари. Документът допълнително усложнява защитата на седем души, които са разследвани по случая, включително мозъчният хирург Леополдо Луке и психиатърката Агустина Косачов, и двамата работещи за Марадона. 

60-годишният Марадона почина на 25 ноември от инфаркт в резиденцията си извън Буенос Айрес след операция на мозъка, която претърпя на 3 ноември. В медицинския доклад се казва, че "признаците на риск за пациента са пренебрегнати" и се добавя, че той е "показвал недвусмислени признаци на продължителен период на агония" от поне 12 часа. Документът също така казва, че вниманието, което Марадона е получил в къщата си "не е изпълнило минималните изисквания" за пациент е неговото положение. Добавя се още, че аржентинската звезда не би починала при "адекватна хоспитализация". 

Марадона е имал редица медицински проблеми, някои поради голямата употреба на наркотици и алкохол. Съобщава се, че той е бил близо до смъртта през 2000 и 2004 година. Хулио Ривас, адвокат на Луке, заяви, че ще се опита да анулира медицинската криминалистика в доклада "Те направиха пристрастен доклад, лош, без научна основа", каза той. Адвокат на защитата, замесен в делото около смъртта на Марадона, нарече съдебното дело "процес от медиите", след изтичането на информация от медицинския доклад миналата седмица, в който се твърди, че има "безразсъдно" поведение от страна на медицинския екип на футболиста. 

"Доказателствата, които бяха изтекли, както и аудиозаписите и свидетелските показания, извлеченията, включително редактирани аудиозаписи и чатове, включват по-малко от половината от обвиняемите. Не е ли поразително?", каза Вадим Мисчанчук пред журналисти. "Изглежда, че има намерение да се направи съдебен процес за медиите, съдебен процес преди раздаване на правосъдие, а това изобщо не е добре", добави той. Адвокатът на сина на Марадона Диегито заяви, че докладът показва "престъпно поведение" по случая и добави, че ще настоява за пълна отчетност.

Токио 2020

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация