Атлетико Мадрид е новият шампион на Испания

21:59
Атлетико Мадрид е новият шампион на Испания

Атлетико Мадрид е новият шампион на Испания! "Дюшекчиите" успяха да победят с 2:1 след обрат като гости Валядолид в мач от последния 38-и кръг. Оскар Плано изведе домакините напред в резултата с гол в 18-ата минута, но през втората част гостите съумяха да се преборят за трите точки, с които грабнаха трофея. В 57-ата Анхел Корея изравни, а в 67-ата Луис Суарес реализира второто попадение за Атлетико, което се оказа и шампионско. Така във втори пореден мач уругваецът спасява Атлетико, след като в предишния кръг бившата звезда на Барселона реализира и второто попадение при победата с 2:1 срещу Осасуна. 

Така "лос колчонерос" на Диего Симеоне триумфираха с 11-ата си титла на Испания в своята история. За последно “рохибланкос” станаха шампиони през сезон 2013/14, когато отново всичко се реши в драматично развилия се последен кръг, а наставник на тима пак бе Чоло Симеоне. Притежаваният от бразилската легенда Роналдо Валядолид пък имаше теоретичен шанс за спасение, но задачата изглеждаше повече от тежка още преди началото на днешните срещи и в крайна сметка отборът финишира на предпоследното 19-о място в крайното класиране с 31 точки.

Атлетико Мадрид приключва сезона в Ла Лига с 86 точки, а втори е Реал Мадрид с 84. "Лос бланкос" до последно бяха в битката за титлата и направиха късен обрат у дома срещу Виляреал тази вечер, но Атлетико не сбърка и успя да се задържи на първото място, след като през много голяма част от сезона бе лидер в класирането. На трето място завършва Барселона със 79 точки.

Симеоне не можеше да разчита днес на контузения Тома Льомар и на един от стълбовете в отбраната на тима Стефан Савич. Черногорецът изгледа двубоя отстрани заради натрупани жълти картони. Наставникът на Валядолид Серхио Гонсалес Сориано също имаше проблеми със състава си, като не можеше да използва днес контузените Раул Гарсия, Бруно Гонсалес, Фабиан Ореяна и Кенан Кодро, както и наказаните Рубен Алкарас и Роберто Хименес.

Шон Вайсман и Маркос бяха двамата нападатели на Валядолид от първата минута, а Луис Суарес и Анхел Корея поведоха атаката на Атлетико.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В 9-ата минута Луис Суарес застраши вратата на Валядолид, но ударът му от въздуха бе труден, от много малък ъгъл и не бе достатъчно точен. Секунди по-късно пък на стража на Атлетико Ян Облак му се наложи да се намесва след изстрел на Тони Вия. Словенският вратар спаси стабилно.

В 18-ата минута домакините успяха да изненадат Атлетико. Играч на гостите загуби топката в половината на Валядолид след изпълнен от "дюшекчиите" корнер и се получи опасна контраатака, която бе проведена по брилянтен начин от борещия се за оставането си в елита тим. Оскар Плано получи извеждащ пас, напредна в половината на "рохибланкос", излезе очи в очи с Облак, запази самообладание и с хубав удар насочи топката в долния ляв ъгъл на стража.

В 27-ата минута първо футболист на Валядолид едва не си отбеляза куриозен автогол, а веднага след това защитникът на Атлетико Хосе Мария Хименес стреля с глава след центриране от ъглов удар, но по начин, който не затрудни стража Жорди Масип.

В 32-ата минута Луис Суарес получи възможност да стреля от опасна за Валядолид позиция, но шутът му не бе достатъчно точен, а и се получи лек рикошет в тялото на противников футболист. След изпълнението на корнера пък Фелипе стреля неточно с глава и пропусна прекрасна възможност за 1:1. В 38-ата минута Шон Вайсман отправи хубав удар с глава към вратата на Облак, но словенецът с лекота спаси.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна с опасна атака на Атлетико, при която Суарес бе много близо до гол, но футболист на Валядолид изби топката от голлинията. В 50-ата минута пък Хименес стреля неточно с глава за Атлетико и гостите продължаваха да изостават в резултата.

В 57-ата минута Анхел Корея най-сетне вдъхна малко спокойствие на съотборниците си с гол за 1:1. Аржентинският нападател успя да отправи много прецизен изстрел по земя, като топката мина между краката на играч на Валядолид и се насочи към долния ляв ъгъл на Масип, който не успя да попречи на кълбото да се оплете в мрежата.

Само 5 минути след гола на Корея домакините пропиляха златен шанс за 2:1. Футболист на Валядолид отправи топовен шут от далечно разстояние към вратата на Облак, словенецът изби, шанс за добавка с глава получи Вайсман, но израелският нападател стреля над напречната греда.

В 67-ата минута Суарес вкара така важния гол за 1:2. Уругваецът изскочи сам срещу Масип след груба грешка на току-що появилия се в игра за Валядолид Серджи Гуардиола и хладнокръвно преодоля стража на домакините.

В 77-ата Яник Ферейра Караско можеше да вкара трети гол за "лос колчонерос", но белгиецът стреля неточно от добра позиция след подаване на Суарес. Минута преди края и резервата за Атлети Жофри Кондогбия застраши вратата на Валядолид, но ударът му от малък ъгъл намери външната част на мрежата. В последните секунди на редовното време имаше напрегнат момент пред вратата на Облак, като Гуардиола получи топката в наказателното поле, но стреля неточно. Добавеното време бе три минути и играчите на Симеоне трябваше да потреперят още малко, но удържаха устройващия ги резултат и си заслужиха празненствата.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация