Страхотен Йосиф Миладинов спечели сребро за България на Европейското по плуване (видео)

20:54
Страхотен Йосиф Миладинов спечели сребро за България на Европейското по плуване (видео)

Йосиф Миладинов спечели исторически медал за България на Европейското първенство по плуване в Будапеща. В първия си голям финал на голям форум при мъжете 17-годишният пловдивчанин се пребори за сребърно отличие с нов национален рекорд от 50.93 секунди. Това е и първо слизане на българин под 51 секунди в дисциплината. 

Медалът е исторически за България, тъй като е първи при мъжете от европейски първенства на 50-метров басейн. Шампион на Стария континент с нов рекорд на шампионатите стана първенецът и на 200 метра бътерфлай Крищоф Милак - 50.18 секунди. Джеймс Гай (Великобритания) повтори третото си място от Глазгоу 2018, след като финишира трети във финала с 50.99 секунди.

Йосиф Миладинов има сребро на 100 метра бътерфлай на Европейското за юноши в Казан през 2019 г., а същата година стана и бронзов медалист на 50 метра бътерфлай на Световното за юноши именно на този басейн в Будапеща.

Единствено представителки на нежния пол досега бяха печелили медали за България на европейски шампионати на 50-метров басейн, като отличията бяха общо десет.

На малък 25-метров басейн България има три европейски медала при мъжете. Денислав Калчев е европейски шампион на 100 метра съчетано от Ставангер 1991 г., а Михаил Александров има две бронзови отличия на 100 и 200 метра бруст от континенталния форум в Дебрецен през 2007 г.

България завършва участието си в Будапеща със сребърен медал на Миладинов на 100 метра бътерфлай и национален рекорд, четвърто място на Антъни Иванов на 200 метра бътефлай, който остана само на 7 стотни от бронза след 2 национални рекорда, олимпийски квоти на 100 м бътерфлай на Иванов, на 200 метра бруст на Любомир Епитропов с рекорд и на 200 метра съчетано при жените на Диана Петкова също с два рекорда. Освен това смесената щафета на 4 по 100 метра при мъжете също подобри националния рекорд тази сутрин.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация