Отиде си легендата Макс Моузли

18:40
Отиде си легендата Макс Моузли

На 81-годишна възраст почина бившият президент на Международната автомобилна федерация (ФИА) Макс Моузли. Новината бе съобщена от бившия шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун. Моузли застава начело на ФИА през 1993 година и изкарва общо четири мандата като президент на организацията, преди да се оттегли през 2009 година. През последните години той се бореше с рак.

"Макс ми беше като семейство. Бяхме като братя. По някакъв начин чувствам облекчение, защото той страдаше твърде дълго. Той направи много добри неща не само за моторните спортове, но и за цялата автомобилна индустрия. Той беше много добър в това да кара хората да произвеждат коли, които са сигурни", сподели Екълстоун. Любовта на Макс Моузли към автомобилните спортове започва през 60-те години на миналия век, когато той се състезава във Формула 2 с отборите на Брабам и Лотус, преди да сложи край на професионалната си кариера през 1969 година. Впоследствие юристът по образование заема различни административни роли в света на автомобилните спортове, включително и във Формула 1, преди да стане президент на ФИА.

Моузли е носител на редица държавни награди, както и награди от света на индустриалците, като най-престижната от тях е френският Орден на почетния легион, който Моузли получава през 2006 година за големите си заслуги към пътната безопасност и автомобилните спортове.

През 2008 година Моузли спечели дело срещу британския таблоид "Нюз ъф дъ Уърлд", който публикува снимки и видео от садомазохистична секс оргия с участието на Моузли, която вестникът определя като "извратена нацистка оргия". Съдът обаче реши, че няма основания за определението "нацистка" и нареди на изданието да изплати 60 хиляди паунда на Моузли за нанесени щети. Година по-късно Моузли преживя лична трагедия, след като синът му Александър почина на 39-годишна възраст след употреба на наркотици.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация