Анадолу Ефес е на финал в Евролигата след брутална битка с ЦСКА (видео)

10:44
Анадолу Ефес е на финал в Евролигата след брутална битка с ЦСКА (видео)

Анадолу Ефес е първият финалист в най-силния клубен европейски турнир - Евролигата. Отборът на старши треньора Ергин Атаман оцеля срещу носителя на трофея от 2019-а ЦСКА Москва и след победа с 89:86 (25:15, 24:22, 22:18, 18:31) продължава към битката за трофея. Опонент на турския гранд на финала в неделя ще бъде отборът на Барселона, който пречупи Олимпия (Милано) в другия полуфинал с 86:84.

Турският гранд имаше контрол върху събитията на паркета в “Ланксес Арена” през цялото първо полувреме, лимитирайки на максимално ниво своите съперници. ЦСКА обаче показа шампионския си характер в последната четвърт, след като навакса 21 точки пасив и дори имаше страхотни шансове да спечели двубоя, но неточни стрелби от тройката на Уил Клайбърн и Дарън Хилиърд помогнаха на Ефес да задържи преднината си до самия край.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ: 

ЦСКА разви първата си атака по страхотен начин с пробив на Хакет и изваждане на тройката към Курбанов, който пропусна отворената стрелба, но Шенгелия поправи грешката му и откри резултата за ЦСКА. Ефес обаче не позволи повече колебания в подкошието си и започна серия от 8 поредни точки, чрез която излезе напред в резултата с 8:2 след изиграването на първите три минути. 

Руснаците започнаха да се съвземат от ранното изоставане и намалиха разликата на три точки след тройка на влезлия от пейката Йоханес Фойтман, който замени Майкъл Ерик - 10:7. Защитата на московците обаче продължаваше да е много неубедителна, след като Крунослав Симон отбеляза втората си стрелба отдалеч в мача, за да възстанови шестточковата разлика - 13:7. 

Турският гранд просто не можеше да спре да пропуска стрелбите си от дистанция в началото, като Мицич и Бобоа нанизаха по още две тройки, за да отворят преднина от 8 точки в полза на Ефес при 19:11. По този начин турците стартираха двубоя с 4/4 от тройката, а защитата по периметъра на ЦСКА се нуждаеше от много сериозно подобрение. 

Включването на Уил Клайбърн и Габриел Люндберг помогна на ЦСКА да бъде малко по-разнообразен в офанзивен план, но стрелбите на играчите в червено не влизаха. В същото време Ефес нямаше проблем да бележи кош след кош и да поведе с 10 точки след нова тройка на Бобоа - 23:13.

“Армейците” допускаха грешка след грешка в нападенията си, а от другата страна професор Мицич продължаваше да преподава и наниза 7-ата си точка в мача за 25:13. Все пак ЦСКА се отчете с последните точки в частта, след като Шейн Ларкин направи глупава грешка и позволи на Янис Стрелниекс да поднесе за крайното 25:15 след първите 10 минути.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ: 

Четвърт №2 започна по обичайния начин - с кош за Ефес, който отбеляза първите точки в частта след пробив на Ларкин. Руснаците най-сетне показаха нещо хубаво с втората тройка в мача на Фойтман, но защитата им продължаваше да не е на нужното високо ниво за среща от такъв заряд и Мицич развинти персоналния си пазач, за да изведе Анадолу с 11 аванс при 29:18. 

Уил Клайбърн започна да действа все по-агресивно и с увереност в нападенията на символичните гости, отбелязвайки четири поредни точки за отбора си, но Ефес продължаваше да бъде безмилостен в атака и вдигна преднината си на цели 14 точки след тройка на Ларкин и два наказателни на Мицич - 36:22. ЦСКА изненада съперника си с мълниеносна бърза атака чрез триото Фойтман-Хакет-Ухов, но секунди след това Мицич вкара 14-ата си точка в мача след красива тройка със стъпка назад, за да направи резултата 39:24. 

Поисканото прекъсване от Димитрис Итудис свърши добра работа за събиране на мислите на неговите играчи, които записаха серия от пет поредни точки и намалиха дистанцията между двата отбора на 10 при 39:29. Същата разлика се запази в рамките на следващите две минути от втората част, преди Клайбърн да извърши ненужен фаул срещу Шанлъ, като турчинът вкара и двата си опита за 43:31. 

Играта се разпокъса с няколко поредни нарушения от двете страни, но след поредния пропуск от тройката на “армейците” Ларкин отново вдигна разликата на 14 точки при 47:33. ЦСКА успя да свали само две точки от дефицита си до края на полувремето, като причината за това бе перфектният Уил Клайбърн, който отбеляза 15-ата си точка в мача със сирената и така намали изоставането на тима си на 12 точки при 49:37 в полза на Ефес.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Професор Мицич започна отново да диктува събитията на паркета само 18 секунди след началото на второто полувреме, отбелязвайки тройка с фаул в първото нападение на Анадолу Ефес от началото на частта, за да покачи аванса на своя тим на 16 точки при 53:37. 

Сръбската звезда на турците продължаваше да наказва ЦСКА, след като отново разсече защитата на руснаците, а секунди по-късно Сертач Шанлъ вкара кош плюс нарушение, като по този начин разликата стана 19 при 58:39. Колебливата защита на “армейците” нямаше никакъв отговор срещу разнообразните действия на Мицич и компания, а след нови фамозни изяви на Шанлъ и Симон преднината на турския гранд скочи на 21 точки - 64:43. 

Започналият като резерва в днешния двубой Габриел Люндберг се опита да върне увереността на своите съотборници с няколко хубави изяви, но след това самият той извърши неспортсменско нарушение, след което Мицич не трепна и върна преднината на Ефес на 20 точки при 68:48. ЦСКА успя да скъси малка част от изоставането си чрез кошове на Люндберг и Клайбърн, които оформиха резултат 71:55 за Анадолу Ефес след края на третата част.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Московците продължиха серията си от края на третата част и чрез две поредни тройки на Ухов и датския национал върнаха интригата в двубоя при 71:61. Отборът на Димитрис Итудис най-сетне се сети, че трябва да играе много по-активно в защита, но дори и това не можеше да спре MVP на редовния сезон Василие Мицич, който се добра до наказателната линия и вдъхна доза спокойствие на своя тим - 73:61 при 8 оставащи минути от последната четвърт. 

ЦСКА отново се доближи на 10 точки разлика след два наказателни на Хакет, но тимът остана без един от най-добрите си играчи в мача - Габриел Люндберг, който излезе с пет лични нарушения. Освен това Анадолу Ефес вече се намираше в “бонус”-а още преди преполовяването на частта, а разликата се запази непокътната при 77:67. Двата тима започнаха да си разделят бързи успешни нападения, което устройваше турския гранд, който продължаваше да има комфортна преднина в мача при 81:71 и оставащи 5 минути на часовника. 

ЦСКА обаче отказваше да се предаде и въпреки че загуби един от топреализаторите си - Люндберг, успя да скъси разликата в резултата на само 5 точки след изключително сърцата игра на Хакет, който върна отбора си в мача при 81:76 и 3:47 на таблото. Пресата на цял терен срещу Мицич даде резултат и звездата на Анадолу Ефес също излезе с пет лични нарушения след фаул в атака срещу Хакет при резултат 83:78. 

Уил Клайбърн пък добави още две точки към актива на ЦСКА, който вече губеше със само три при 83:80 в полза на Ефес и оставащи 2:50 от двубоя. Устремът на символичните гости обаче бе спрян от Родриг Бобоа, който отбеляза след изключителна солова акция, за да изведе турците на аванс от пет точки при 85:80. Клайбърн и Ларкин си поделиха по една успешна двуточкова акция, оформяйки резултат 87:82 на таблото, а Хакет продължаваше да бележи от наказателната линия и да държи своя тим на едно притежание разлика - 87:84 при оставащи 1:43.

Ефес не успя да вкара при следващото си нападение, след като Ларкин прекали с индивидуалните изяви, а веднага след това Никита Курбанов се озова на наказателната линия и свали изоставането на руснаците на само точка при 87:86. Хаосът бе пълен в следващите нападения на двата отбора, като първо Ларкин пропусна да осигури спокойствие на своя отбор, а Клайбърн и Хилиард не успяха на два пъти от тройката, като по този начин резултатът остана непроменен при само 7 секунди на таблото - 87:86.

Шейн Ларкин обаче продължаваше да не намира целта в ключовите финални секунди от мача, но все пак успя да отбележи втория си наказателен удар и да донесе аванс от две точки на Анадолу Ефес при 88:86 преди последното нападение в мача на ЦСКА. Уил Клайбърн пое отговорността, но изпусна от тройката и така Анадолу Ефес продължи към финала след 89:86.

Василие Мицич бе лидерът на Ефес с 25 точки и 6 асистенции. Сертач Шанлъ изигра много силен мач и приключи с 19 точки и 8 борби, Родриг Бобоа вкара 15 точки, а Шейн Ларкин и Крунослав Симон добавиха съответно по 11 и 10 точки за успеха на турците. 

Уил Клайбърн записа 26 точки и 7 борби за ЦСКА при 9/9 стрелба за две точки. Даниел Хакет реализира 17 точки, Даниел Люндберг отбеляза 15, а Торнике Шенгелия остана с 10 и 7 борби.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ: 

АНАДОЛУ ЕФЕС: Родриг Бобоа 15, Василие Мицич 25, Крунослав Симон 10, Крис Сингълтън 1, Сертач Шанлъ 19 (Шейн Ларкин 11, Адриен Морман 6, Джеймс Андерсън 2, Догуш Балбай, Брайънт Дънстън) 

ЦСКА МОСКВА: Дарън Хилиърд, Даниел Хакет 17, Торнике Шенгелия 10, Никита Курбанов 2, Майкъл Ерик (Уил Клайбърн 26, Даниел Люндберг 15, Иван Ухов 8, Йоханес Фойтман 6, Янис Стрелниекс 2, Семьон Антонов)

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация