Барса е на финал в Евролигата след епична победа над Олимпия Милано (видео)

10:50
Барса е на финал в Евролигата след епична победа над Олимпия Милано (видео)

Отборът на Барселона си заслужи шанс да спечели трофея от Евролигата за трети път в историята си. Каталунците стигнаха до финала на най-силната клубна европейска надпревара, след като излъгаха Олимпия (Милано) с крайното 84:82 (27:24, 24:18, 16:29, 17:11) след изумителна драма в “Ланксес Арена”, решена в последната секунда. Американският гард на Барса Кори Хигинс донесе победата на “лос кулес” с точна стрелба от средно разстояние 0.8 секунди преди края.

По този начин испанският гранд се завръща на финала в турнира на богатите за първи път от сезон 2009/10, когато триумфира след успех над Олимпиакос. Този път отборът на Шарунас Ясикевичус ще се изправи срещу Анадолу Ефес, който елиминира ЦСКА (Москва) с 89:86 в първия полуфинален сблъсък. Олимпия ще спори за бронзовите медали срещу ЦСКА (Москва). Мачовете за медалите са в неделя.

Испанците обаче дадоха сериозна жертва в хода на мача, след като титулярният плеймейкър на тима Ник Калатес получи контузия в десния глезен и напусна игра в последната четвърт.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Първите две точки в мача дойдоха от борба в нападение на един от най-ниските играчи на паркета - гардът на Барселона Ник Калатес, който добави пропуск на Кори Хигинс, за да открие резултата. Владимир Мицов наниза в ответната атака, но каталунците отвърнаха със серия от пет поредни точки, което провокира бърз тайм аут от страна на Еторе Месина, само две минути след началото на срещата - 7:2 в полза на испанците. 

Това се оказа изключително правилно решение от страна на легендарния наставник, тъй като отборът му стопи ранното си изоставане след кошове на Мицов и Зак ЛиДей - 7:7. Барса отново се отскубна напред с аванс от четири точки, но сръбският ветеран в състава на символичните гости отново се представи на висота в атака и вкара 7-ата си точка в мача, за да намали изоставането на Олимпия до само една точка при 11:10. 

Двубоят продължаваше да е много равностоен в първите шест минути, като италианският гранд дори успя да излезе напред в резултата за първи път след тройка на Малкълм Дилейни за 14:15. Никола Миротич и голямата легенда в състава на Барса Пау Гасол обаче нанесоха сериозен удар на отбора от Милано, след като комбинираха усилията си за пет поредни точки и по този начин донесоха аванс от 19:15 за испанския гранд. 

Двата отбора продължаваха да си разменят четириточкови минисерии, като Барселона водеше с 23:19 две минути преди края на първата четвърт. Съперниците Пау Гасол и Кевин Пънтър се включиха по много силен начин от пейките на двата отбора, като испанецът отбеляза бързи 7 точки, а американецът - 9, при 25:24 в полза на каталунците. Изключително резултатната първа четвърт приключи при 27:24 за Барса след два успешни наказателни изстрела на Миротич.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Втората четвърт също започна на познатото от началото на мача високо темпо, като Пау Гасол продължаваше да тероризира защитата на символичните гости и се превърна в първия играч с двуцифрен точков актив. Легендата отбеляза тройка, за да изведе “лос кулес” до аванс от шест точки при 32:26, като само няколко секунди след това Серхио Родригес върна тройката и намали изоставането на своите до три точки при 32:29. 

Въпреки това отборът на Шарунас Ясикевичус нямаше опазване при опитите си за две точки, като отборът бе отбелязал 10 от 14-те си стрелби от тази зона при 37:31 по средата на втората част. Шавон Шийлдс се развихри след мудното си начало и реализира пет поредни точки за своя тим, но Барселона продължаваше да държи контрол върху мача след тройка на Алекс Абринес за 42:36. 

Испанският гранд затегна здраво защитата си и след няколко поредни отнети топки от страна на Леандро Болмаро авансът на каталунците се вдигна на двуцифрените размери при 49:38 след пет поредни на Ник Калатес. Ветеранът в състава на Олимпия Серхио Родригес се погрижи за това отборът му да не изостава с повече от 10 точки след края на първото полувреме, като резултатът на почивката бе 51:42 в полза на Барселона.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Третата четвърт започна с кош от тройката за Олимпия, който намали изоставането си на шест точки след точна стрелба от нула градуса на Владимир Мицов. Италианците обаче не успяха да свалят още от пасива си в следващите няколко атаки, а Никола Миротич отново покачи разликата на осем при 53:45. Големият лидер на италианците в днешния ден - Кевин Пънтър, отново се оказа в центъра на вниманието, след като направи разликата в мача само три точки след тройка за 53:50. 

Стрелбата от далечна дистанция се превърна в основно оръжие и за двата отбора, като първо Алекс Абринес отбеляза един от своите специалитети, а след това Малкълм Дилейни отвърна, преди Шавон Шийлдс да изведе Олимпия напред при 57:58 в средата на третата част. Отборът на Еторе Месина определено бе отборът с далеч повече енергия в третата четвърт, а ново избухване на Пънтър, който стигна границата от 20 точки, увеличи разликата в резултата на четири при 59:63 в полза на италианския тим. 

Една атака по-късно кошмарът за испанците стана още по-страшен, след като първо Серхио Родригес вкара след техническо нарушение на Кайл Курич, а секунди по-късно опитният бивш играч на Реал Мадрид наниза и тройка, осигурявайки аванс от 8 точки на Олимпия при 59:67. Кайл Хайнс напомни за себе си с борба в нападение и две точки на сметката на италианците, но Ник Калатес избухна със страхотна тройка в самия край на периода, за да оформи крайното 67:71 след 30 минути игра.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Барселона успя да лимитира играчите на Олимпия без точки в първите две минути от решаващата последна четвърт, като успя на свой ред да вземе преднината в мача след добри изяви на Калатес и Миротич - 72:71. Италианците най-сетне успяха да открият сметката си след 10-ата си тройка в мача, дело на Зак ЛиДей, който отново донесе аванса в ръцете на своя тим при 72:74. 

Символичните гости продължиха устрема си със страхотно взаимодействие между Родригес и Шийлдс на бърза атака, но Кайл Курич успя да реализира перфектно изработена пресечка, за да намали разликата до само точка при 75:76. Младокът в състава на каталунците Леандро Болмаро набра самочувствие и вкара стрелба от средно разстояние, извеждайки тима си на точка аванс при 77:76, преди Миротич да продължи стореното и да добави още една точка към аванса на своя тим - 78:76 при 3:55 на таблото. 

В този момент участието на Ник Калатес в мача като че ли приключи, след като гардът на Барселона стъпи върху крака на съперник и огъна десния си глезен. В негово отсъствие испанците допуснаха лесна грешка в атака, която даде шанс на Шийлдс да изравни резултата при 78:78. 

Барселона отново излезе напред в резултата след важна стрелба от средно на Кори Хигинс и два успешни наказателни удара на Миротич, като 1:55 преди края таблото сочеше 82:79 в полза на каталунците. Двата отбора не успяха да реализират в следващите си две нападения, като 52 секунди преди финалната сирена резултатът остана равен.

Кори Хигинс обаче изригна в най-важния момент от двубоя и след пропуск на Пънтър от тройката американецът се устреми към коша на съперника, за да вкара стрелба за 84:82 при оставащи 0.8 секунди до края. Олимпия все пак стигна до последен шанс в опит да измъкне успеха и финалното място, но тройката на Пънтър се оказа дълга и така Барселона триумфира след крайното 84:82.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ: 

БАРСЕЛОНА: Ник Калатес, Кори Хигинс, Алекс Абринес, Никола Миротич, Брандън Дейвис 

ОЛИМПИЯ МИЛАНО: Малкълм Дилейни, Шавон Шийлдс, Владимир Мицов, Зак ЛиДей, Кайл Хайнс

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация