Левски Лукойл е новият баскетболен шампион на България

21:55
Левски Лукойл е новият баскетболен шампион на България

Левски Лукойл е новият носител на трофея от Националната Баскетболна Лига! “Сините” спечелиха решителния мач №5 срещу Рилски спортист с крайното 84:69 (18:19, 21:18, 26:210 19:11) в зала “Арена Самоков” и след общ резултат 4-1 в серията се окичиха със златните медали в първенството за сезон 2020/21.

Новите шампиони тотално обезличиха съперника си в днешния пети двубой, след като взеха цели 26 борби повече от Рилецо - 45 срещу 19, а също така стреляха 53% от игра срещу 42% на домакините от Самоков.

По този начин столичният гранд взе реванш от Рилски спортист за тежкото си поражение във финала за Купата на България през март, когато "сините" загубиха с 69:87. Този път обаче прошка нямаше, особено след завръщането на Левски Лукойл в пълен състав през втората половина от сезона.

Рилски спортист приключва сезона си със сребърните медали в първенството, които завоюва за първи път в историята на клуба. Освен това тимът на Людмил Хаджисотиров грабна Купата и достигна до осминафиналите във ФИБА Къп.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ: 

Звездата на Левски Лукойл и MVP на редовния сезон Данило Тасич постави началото на гонитбата между двата тима, след като отбеляза първите две точки за "сините". Рилски спортист започна двубоя доста колебливо с четири поредни пропуска и една грешка в нападение, което позволи на гостите от София да увеличат разликата на четири точки след кош на Райън Райт - 0:4. 

Рилецо пробваше много трудни стрелби в откриващите минути от срещата, някои от които от доста далечна дистанция, като сушата им достигна почти пет минути, преди Брендън Браун да открие сметката на тима с два успешни наказателни изстрела за 2:6. Самоковци все пак се отпушиха в нападение в следващите минути, благодарение на изригване на Павлин Иванов, който отбеляза 8 поредни точки и доближи тима си само на две разлика от съперника при 12:14. 

Малко преди това Кийт Бенсън влезе мощно от пейката на Левски Лукойл с бързи четири точки на сметката си, но организацията в играта на "сините" се развали към края на периода и резултатът бе изравнен от капитана Златин Георгиев, който вкара за 14:14. 

Домакините от Самоков заиграха с много повече агресия и закономерно обърнаха резултата в своя полза след тройка на Браун и бърз пробив на Нико Карвачо, оформяйки серия от 10 поредни точки за 19:14. Левски Лукойл намери сили да се съвземе от шока и затвори частта с кошове на опитните национали Чавдар Костов и Христо Захариев, които направиха резултата след края на първите 10 минути игра 19:18.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ: 

Напрежението започна да взема връх във втората четвърт, като единствената точна стрелба в първите две минути от частта бе тройка на Чавдар Костов, след която преднината се върна в актива на гостите - 19:21. Домакините отговориха съвсем навреме с перфектен изстрел за три точки, но Левски Лукойл също нанесе удар чрез Захариев и Бразелтън, които комбинираха за пет поредни в полза на гостите и направиха резултата 22:26 за "сините". 

Последваха няколко доста спорни отсъждания в ущърб на Рилски спортист, след които столичният тим поведе с шест точки след два наказателни на Йордан Минчев - 26:32. Домакините се завърнаха на пасив от три точки след втората тройка в мача на Тихомир Желев, но поредното изпускане на нерви, дошло от Нико Карвачо след свирено му нарушение в нападение, позволи на Чавдар Костов да изведе Левски Лукойл напред с още една точка след реализирано наказателен удар след технически фаул на чилиеца - 29:33. 

Рилецо не позволи повече колебания и моментално нанесе минисерия от четири поредни точки, за да изравни след кошове на Портър и Златин Георгиев - 33:33. Поредната страхотна изява на енергичния американец в състава на домакините Трей Портър донесе аванса в ръцете на Рилецо, преди Христо Захариев да продължи наказателната си акция от тройката с втория си успешен далечен изстрел в мача за 35:36. 

Алекс Симеонов възстанови лидерството на домакините, но Захариев отново бе на висота от далечна дистанция, осигурявайки аванс от две точки на Левски Лукойл на полувремето при 37:39.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Двата отбора сложиха мълниеносно начало на третата четвърт, като Нико Карвачо дърпаше конците за домакините, а Костов и Бенсън бяха точни за гостите, като след техните изяви резултатът стана 41:42 в полза на Левски Лукойл. Алекс Симеонов напомни за себе си във важен момент, след като помогна на Рилецо да изравни резултата при 45:45 след чудесна тройка от нула градуса, а секунди след това Павлин Иванов вкара на два пъти, за да изведе самоковци на четири точки преднина при 49:45. 

Данило Тасич и Йордан Минчев запретнаха ръкави и върнаха “сините” на само точка зад противника, но Брендън Браун се погрижи да понакъса ритъма на Левски Лукойл след два поредни точно изпълнени наказателни удари на Брендън Браун - 54:51. Минута по-късно американецът отново наказа на гостите, отговаряйки с кош от тройката на добра изява на Венци Петков, но неспортсменско нарушение на Алекс Симеонов позволи на Йордан Минчев да направи резултата 57:54 за Рилски спортист. 

Домакините направиха няколко неприятни пропуска в следващите си нападения и въпреки че затваряха достатъчно добре подкошието си, то гардът Тайрън Бразелтън ги наказа с тройка за 58:57. Рилецо не успя да вкара кош в последните 2:56 минути от частта, а валякът на гостите Кийт Бенсън се развихри и сгази оцветената зона от паркета на самоковци, за да изведе отбора си на 7 точки аванс при 58:65 преди началото на последния период.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Столичани задържаха аванса си в началото на последната четвърт, а след няколко неуспешни отигравания от страна на домакините, Христо Захариев порази целта с хубав пробив, за да увеличи преднината на своя тим на 9 точки при 58:67. Рилски спортист губеше много сериозно борбата, като само в едно нападение на “сините” Йордан Минчев открадна три борби в нападение, преди собственоръчно да завърши атаката на гостите с кош за две точки, направил разликата 11 точки при 58:69.

Защитата на столичани ставаше все по-активна и агресивна, като отборът на Людмил Хаджисотиров трябваше да се бори със зъби и нокти, за да добавя точки в актива си. Трей Портър сложи край на сушата на самоковци с ефектна забивка за 60:69, но Кийт Бенсън се възползва максимално от фаул на Златин Георгиев, за да наниже кош и фаул и да направи мисията на домакините почти невъзможна - 60:72 при оставащи 5 минути на часовника.

Нова грешка в атака на домакините до голяма степен подпечата титлата на Левски Лукойл, който поведе с 14 точки след ново избухване на американския гигант - 60:74. "Сините" започнаха да действат стратегически в минутите до края на мача с много дълги нападения, като по този начин запазиха комфортната си преднина при 63:78 с оставащи около 2 минути от двубоя. До края на двубоя не се случи нищо съществено, като титлата на Левски Лукойл бе определена след крайното 84:69 и общ резултат 4-1 в полза на софиянци. 

Кийт Бенсън завърши с 19 точки и 9 борби за успеха на Левски Лукойл. Христо Захариев и Тайрън Бразелтън вкараха по 15 точки, а влезлия по перфектен начин от пейката Йордан Минчев записа “дабъл-дабъл” от 13 точки и 12 борби за само 17 минути игрово време. 

За Рилски спортист Брендън Браун наниза 16 точки, Павлин Иванов реализира 12 точки, а трима играчи завършиха с по 10 точки - Алекс Симеонов, Трей Портър и Николас Карвачо.

РИЛСКИ СПОРТИСТ: Брендън Браун 16, Павлин Иванов 12, Златин Георгиев 5, Алекс Симеонов 10, Николас Карвачо 10 (Трей Портър 10, Тихомир Желев 6, Деян Карамфилов, Николай Георгиев, Георги Адирков, Христо Бъчков)

ЛЕВСКИ ЛУКОЙЛ: Тайрън Бразелтън 15, Чавдар Костов 8, Христо Захариев 15, Данило Тасич 8, Райън Райт 2 (Кийт Бенсън 19, Йордан Минчев 13, Венцислав Петков 4, Константин Тошков)

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация