Стоичков: Французите очакват европейската титла

11:54
Стоичков: Французите очакват европейската титла

Легендата на родния футбол Христо Стоичков даде интервю пред френското издание "Льо Журнал дьо Диманше" само три дни преди контролата между Франция и България. В него великия нападетел говори по различни теми, свързани с френския, европейския и българския футбол.

За това дали Франция е най-добрият отбор в света

Един от най-добрите е, да, така че техният отбор е сред най-големите фаворити в Европа. Французите очакват европейската титла. Това е още по-вярно със завръщането на Карим Бензема, който е сред най-успешните нападатели в света през последните няколко сезона. Знам, че не беше викан заради дисциплинарни причини, които не бяха свързани със спорта. Браво на Франция, ако проблемът вече е разрешен.

Не съм съгласен с твърдението, че стилът на французите зависи от многото им таланти, особено след толкова луд за спортистите сезон. След първите няколко месеца на пандемията турнирите се подновиха късно. Специалисти  като Пеп Гуардиола се оплакваха, че календарите са изготвени от хора, които никога не са докосвали топката. Месеци наред футболистите играха при тежки условия. Как биха могли националните отбори да изгбегнат тази реалност? Селекционерите са принудени да свършат огромна работа за много кратък период от време. Продукцията не може да е оптимална. Но щом започне турнирът, ситуацията ще се промени.

За думите му, че “всеки път щом Антоан Гризман е на терена, Барселона играе с десетима играчи”

В този мой коментар нямаше нищо лично. Просто анализирах това, което видях през по-голямата част от сезона. От Гризман се очаква да танцува в големите мачове, а не само срещу определени отбори от Ла Лига. Той е играч, когото винаги съм обичал. Но когато струваш 100 млн. евро, нямаш право да се оплакваш от адаптацията си. Въпреки това феновете на Реал Сосиедад и Атлетико Мадрид го заобичаха. В Испания всички го уважават. 

За това кого предпочита да отиде в Реал Мадрид - Килиан Мбапе или Ерлинг Холанд

Холанд определено беше най-добрият през годината. Той си заслужи наградата "Голдън бой". Умее да играе както с двата крака, така и с глава. Харесва ми неговата скорост. Той е истинска машина. Мбапе е различен. Рядко виждаме две млади момчета с подобни качества в един и същ период. Но трансферите на Реал Мадрид никога не са били важни за мен.

За идеалния му отбор на сезона

Мануел Нойер, Бенжамен Павар, Серхио Рамос, Жерард Пике, Жорди Алба, Френки де Йонг, Серхио Бускетс, Неймар, Лионел Меси, Роберт Левандовски, Кристиано Роналдо. Играта се нуждае от водещи фигури. Меси и Роналдо стигнаха върха много рано и не са слизали от него 15 години. Не става въпрос за талант, но също така и за силата на техните характери. Съжалявам, че нападател като Левандовски е в тяхната сянка толкова дълго.

За Луис Енрике и обновения състав на Испания

Не, не мисля, че би било прекалено да стигнат далеч на Евро 2020. Наистина “Ла Роха” не бяха достатъчно добри в последните си мачове, но съм убеден, че отборът ще бъде готов срещу Швеция на 14 юни. Би било голяма грешка испанците да не бъдат поставени сред фаворитите.

За това защо България отново не се класира за Европейско първенство с 24 отбора

При нас бяха допуснати доста грешки. В България пропуснахме възможността да надградим върху успехите ни от 1994-а. Държавата повярва, че всичко ще бъде прието за даденост, а грандовете вече не мислеха за развитие. Десет години минаха, откакто бях отстранен от българския футбол. Прекалено късно стана, трудно ще стигнем високото ниво.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация