България се представи отчайващо срещу световния шампион (видео)

08:02
България се представи отчайващо срещу световния шампион (видео)

Националният отбор на България отстъпи с 0:3 на световния шампион Франция в контрола на “Стад дьо Франс”. Антоан Гризман със задна ножица бе точен в 29-ата минута, а два гола в края на Оливие Жиру, който се разписа в 83-ата и 90-ата минути, оформиха крайния резултат. Страхотен мач на Даниел Наумов обаче помогна на “лъвовете” да не претърпят по-тежко поражение. Единствената добра възможност за “трикольорите” бе пропиляна в 79-ата минута от Бирсент Карагарен, който можеше да изравни. Така България завърши мини турнето си от проверки с три от участниците на Евро 2020 - Словакия (1:1), Русия (0:1) и Франция (0:3) без успех. Тимът остана и без победа под ръководството на Ясен Петров, но тези три мача трябва да помогнат на налаганите млади футболисти на България да израснат, след като срещнаха по-добри и по-опитни отбори.

Карим Бензема се контузи през първата част и напусна принудително, като най-вероятно щее пропусне старта на Евро 2020 срещу Германия.

Селекционерът Ясен Петров отново направи много рокади в стартовите 11, а също така смени и схемата на игра от поражението с Русия, когато започна с трима чисти защитници.

За разлика от Москва ,този път срещу мегазвездите на “петлите” бранителите бяха четирима. Проблеми пред специалиста не липсваха, но той заложи на Илиан Илиев, който дебютира сред титулярите. Освен това, в този престижен сблъсък 53-годишният треньор бе избрал да излезе от първата минута с един от най-младите и неопитни отбори на България през последните десетилетия.

Петров искаше свежест срещу най-добрия тим на планетата, а също така и хора, които могат да задържат по-трайно топката, тъй като това липсваше в руската столица. Той започна със състав, който няма опит. Но трябваше да трупа такъв срещу определено най-силния състав излизал срещу България през последните десетилетия.

Вратар бе Даниел Наумов, докато Иван Турицов, Петко Христов, Валентин Антов и капитанът Васил Божиков бяха бранителите. Ивайло Чочев, Доминик Янков, Илиан Илиев и Божидар Краев пък действаха зад Кирил Десподов и Атанас Илиев.

Това бе генерална репетиция за “петлите”, които след 168 часа излизат срещу Германия в първия си мач от Евро 2020. Френският отбор е фаворит №1 за титлата на Европа, а сега след шест години в тима се завърна и лидерът на Реал Мадрид - Карим Бензема.

Дидие Дешан излезе с най-доброто и освен Бензема от първата минута бяха десет световни шампиони. Капитанът Лорис бе вратар, а Павар, Кимпембе, Варан и Ернандес бяха бранителите. Погба, Канте и Толисо пък бяха халфовете зад Гризман, Бензема и Мбапе.

Френското правителство направи жест и разреши на 5000 зрители да изпратят своите любимци преди Евро 2020. Те пък създадоха много приятна атмосфера за игра и не спряха да подкрепят звездите на домакините. Килиан Мбапе нахлу опасно още във втората минута, но не успя да уцели вратата. Последва пропуск на Бензема, докато първото спасяване дойде в 12-ата минута. Мбапе проби и стреля от 16 метра, но Наумов плонжира и с една ръка изби. В 15-ата минута вратарят спаси слаб удар на Бензема, който по-късно стреля и над вратата. 

В 26-ата минута Наумов спря Мбапе, който бе изведен сам срещу него и стреля отблизо, но родният страж парира. Натискът се усили и остро центриране не беше засечено от нападателите на домакините, които в 29-ата минута поведоха в резултата. Гризман вкара със задна ножица, но и с помощта на рикошет, след като коженото кълбо се отби в Чочев и влезе в мрежата 

В 38-ата минута Бензема бе заменен от Оливие Жиру, тъй като получи травма в дясното бедро. Той опита да продължи мача след лекарската намеса, но малко по-късно седна на земята и трябваше да напусне игра.

Страхотно спасяване на Дани Наумов спря Гризман от втори гол в 40-ата минута. Звездата на Барселона бе изведен от Мбапе сам срещу вратаря, но родният вратар показа отличен рефрекс. Малко преди края на първата част Наумов спаси силен удар и на Жиру.

На почивката Дешан пусна Люка Дин вместо Ернандес. “Лъвовете” пък задържаха по-продължително топката за няколко минути, след което Наумов с ново спасяване спря Мбапе. Това стана в 49-ата минута. Малко след това Наумов не изби добре, но Турицов изби изстрела на Мбапе към празната врата.

Пътър Витанов замени Чочев, а “трикольорите” започнаха да поглеждат по-често към вратата на Лорис. Десподов, Краев и Атанас Илиев бяха заменени от Цветанов, Минчев и Димитър Илиев.

Мбапе се ядоса на “лъвовете” в 60-ата, когато бе помолен да спре опасна атака, тъй като Турицов падна на земята поради болки. Удар на Толисо бе избит от Наумов, отново Мбапе пропусна да удвои, а в 67-ата минута Наумов парира и изстрел на Дин.

Домакините продължиха да търсят втори гол, като влязоха Дембеле и Лемар, докато Андреа Христов и Бирсент Карагарен смениха Турицов и Янков.

Хубава атака на България в 79-ата минута не бе завършина с точен удар на Карагарен, който от близо стреля встрани от вратата на Лорис. Видимо изморените играчи на Петров се раздаваха, но в 83-ата минута Жиру изпревари Антов и матира Наумов. 

Отново той в 90-ата минута оформи крайното 3:0 с удар от няколко метра. Така Франция загря за Германия, а играчите на родния национален отбор се сблъскаха с най-добрите в света и дано това им бъде полезно във всяко едно естество.

Последно България бе получавала покана от действащ световен шампион за контрола през май 1982 година, когато “лъвовете” гостуват на Аржентина, в чийто редици са легендарните Марио Кемпес и Диего Армандо Марадона.

ФРАНЦИЯ - БЪЛГАРИЯ 3:0

1:0 Гризман (29)
2:0 Жиру (82)
3:0 Жиру (90)

ФРАНЦИЯ (4-3-3): Юго Лорис, Бенжамен Павар , Преснел Кимпембе, Рафаел Варан , Люка Ернандес, Н'Голо Канте, Пол Погба, Корентен Толисо,, Антоан Гризман, Килиан Мбапе, Карим Бензема

БЪЛГАРИЯ (4-1-4-1): Даниел Наумов, Иван Турицов, Петко Христов, Валентин Антов, Васил Божиков, Ивайло Чочев, Доминик Янков, Илиан Илиев, Божидар Краев, Атанас Илиев, Кирил Десподов

Съдия: Тасос Сидиропулос (Гърция)

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация