Джокович детронира Краля на клея

08:54
Джокович детронира Краля на клея

Новак Джокович даде заявка за постигане на немислимото в “Откритата ера” на тениса, след като постигна най-трудното в спорта - да победи Рафаел Надал на “Ролан Гарос”, и то на полуфиналите. Ноле осъществи обрат от 3:6, 6:3, 7:6(4), 6:2 за 4 часа и 13 минути в един от най-качествените и вероятно незабравим мач изобщо в историята.

Ноле може да стане “официално” най-великият за всички времена, ако се превърне в първия тенисист с поне два триумфа във всеки от турнирите от “Големия шлем”. За целта на финала в неделя той трябва да преодолее съпротивата на дебютанта на тази фаза Стефанос Циципас, който елиминира по-рано през деня Александър Зверев с 6:3, 6:3, 4:6, 4:6, 6:3 за 3 часа и 4 минути.

Джокович и Надал със сигурност създадоха нова тенис класика, която вероятно ще се помни повече от седемте случая на клей, завършили с успех на Матадора. След четвъртфиналите през 2015-а сърбинът отново осъществи паметна победа над този противник, но впоследствие не можа да вдигне титлата във финала със Стан Вавринка.

За Надал това е трето поражение в кариерата в Париж след тези от Робин Сьодерлин през 2009-а и споменатото от Джокера през 2015-а. Той изпусна вероятно най-добрия си шанс да стигне първи до 21-вата титла от “Големия шлем”, като засега дели по този показател рекорда с Роджър Федерер.

Първи сет

Първият гейм продължи 10 минути, като Надал с два аса отрази шансовете на Джокович за пробив, а сърбинът прати над 1 метър в аут смач от основната линия, след което сбърка и бекхенд. Ноле пък поведе с 40-15 на свой сервис, но камшичен форхенд на Надал и неуспешна къса вкараха гейма в дюс. Нова къса топка от 18-кратния шампион от "Шлема" беше застигната от Матадора и той стигна до брейк-бол, който реализира с комбинация от страхотни защитни изпълнения и размяна на волета на мрежата. Последва гейм на нула, което означаваше, че 11 от последните 13 разиграни точки са в полза на великия испанец.

Надал постигна безмежетен пробив за 4:0, но той дойде главно заради грешките на Джокович, който изглеждаше трудно подвижен и без никакъв тайминг. Особено с т.нар. левичарски подсечен сервис Рафа имаше отлична успеваемост, а и като цяло с изключение на първия гейм противникът нямаше много възможности на посрещане - 5:0.

Джокович се опази от "геврек" с три невърнати сервиса, хубав бекхенд-уинър по обратния диагонал и една от редките непредизвикани грешки на Надал от форхенд - 5:1. Най-накрая сърбинът изпълни успешно къса топка и стигна до брейк-бол, като независимо от голямото си изоставане в сета, изглеждаше доста по-добре на корта от преди 10-ина минути. С марковите си бомбени форхенди от основната линия Надал отрази двете точки за пробив, а първата му лесна след сервис му донесе сетбол след 40 минути игра. Джокович заслужи оставането си в сета и успя да изтласка Матадора, като дори стигна до нов брейк-бол. Двойна грешка направи пробива факт - 5:2.

Джокович спаси сетбол и осъществи нов мини-обрат, макар и само за да намали изоставането си на 5:3. Очевиден беше обаче подемът му, който феновете му се надяваха да бъде пренесен в следващия сет. Надал пропусна три сетбола (общо шест), като и в трите случая ставаше въпрос за прибързани действия и съответно непредизвикани грешки от форхенд. От седмия опит след "левичарски" начален удар в полето за предимство Надал най-накрая затвори сета след 59 минути игра - 6:3.

Втори сет

Джокович стабилизира поведението си от основната линия и моментално осъществи пробив, като дълбоките му удари не притежаваха същата сила като тези на Надал, но пък съвсем ограничи грешките си. На моменти Матадора биваше припрян и бъркаше форхендите, но както често се случва при него след моментен спад последва моментално мобилизиране и връщане на пробива на нула - 1:2.

За разлика от предишните сервис-геймове, този път Надал успяваше да доминира в разиграванията рано след началния си удар и да спести нерви в затвърждаването на брейка - 2:2. Джокович предостави по-качествените бекхенди в следващия гейм и успя да си върне частичното предимство в резултата при 2:3.

Джокович направи две перфектни комбинации от дълбоки ретури и два страхотни бекхенда, за да поведе с 0-30. Впоследствие отново измъчи съперника си още с първия удар, а и имаше късмет да намери два пъти линиите за троен брейк-бол. Испанецът отрази два от тях, но отново безмилостно дълъг бекхенд наклони везните полза на противника му - 2:4.

Получи се сходна ситуация с предишния гейм, в който Джокович трябваше да затвърждава пробива си. В две разигравания Надал не позволи да бъде разхождан по ширината на корта и да бъде изтласкван, а сърбинът сбърка два бекхенда. Само че сервиращият успя да се спаси, благодарение и на една непредизвикана грешка на Надал. Изумително последвало разиграване завърши с поредното сбъркано воле край мрежата на Ноле и това даде нов брейк-бол. Той също бе отразен след тежка размяна на бекхенди, при която Матадора "трепна" първи, след което пък дойде неговият момент да почне да бърка късите топки. В крайна сметка Новак осъществи много, много важна крачка към спечелването на сета при 5:2.

Надал намали на 5:3, след което поведе с 15-30 с извънземен минаващ бекхенд по късия диагонал, а впоследствие Джокович направи двойна грешка и "подари" брейк-бол на противника. Напълно неочаквана грешка в дълго разиграване по негов вкус обаче лиши Матадора от възстановяване на паритета в сета. Само секунди по-късно бе време за нов шанс за пробив след коварен подсечен бекхенд покрай мрежата на испанеца. Сервисът се притече на помощ на Ноле и той все пак успя някак да вземе втория сет след 1 час и 53 минути общо игра.

Трети сет

Надал започна със сравнително бързо спечелен сервис-гейм без усложнения, като го завърши с марков форхенд по правата, какъвто му липсваше доста често в предишния сет. Джокович отговори с абсолютно същото - лесен гейм на подаване, завършен пък с неговия втори ас в мача за 1:1. Сърбинът продължаваше да бъде по-успешен на бекхенд и при случаите, когато притиска тази страна на Рафа. Той стигна до точка за пробив и индикираше, че вече от около 1 час е по-добрият на корта. Ноле не се възползва от нея, но стигна и до още една, само че Надал точно тогава заложи на най-добрите си сервиси. Матадора се справи и си позволи да празнува с няколко свити юмрука и викове, което не му се беше случвало от доста време.

Надал отново трябваше да спасява два брейк-бола, но при третия път, когато това му се наложи, той сбърка елементарно от печеливша позиция с опит за къса топка. Така за първи път в мача Джокович поведе в резултата.

Надал стигна до две точки за връщане на пробива с помощта на мрежата, но пък Ноле ги отрази, а при втория случай това бе чрез контрапие след най-красивото и продължително разиграване. Третият брейк-бол вече беше материализиран с форхенд-уинър от Матадора за изравняване 3:3. Подемът и мобилизацията обаче се оказаха моментни и последва най-слабият сервис-гейм на Надал в целия мач и нов брейк на нула за сърбина.

Джокович поведе с 30-0, но после направи три непредизвикани грешки от форхенд, а пък отрази шанса за пробив с отличен втори сервис. Последва страхотен негов бекхенд по правата, но и веднага сбъркан такъв. Рафа също се пропука от тази страна на ракетата - 16-а непредизвикана само за третия сет и общо 40 в мача. Джокович се измъкна с помощта на късмета, защото Надал реши да атакува още от форхенд, но пропусна линията с милиметър.

Надал намали изоставането си на 4:5, а след това Джокович сервираше за сета и поведе с 30-0, но Матадора го бомбардира първо с минаващ бекхенд, после с форхенд по правата, а накрая сърбинът прати бекхенд в аут. Така за пореден път в сета се стигна до пробив, но предимството на Ноле се изпари - 5:5.

Надал не мина без вече дежурния си напрегнат сервис-гейм, като спаси една точка за пробив със смач от дъното на корта. Втория си шанс Джокович заслужи с лека доза късмет и помощ от мрежата, но и тенис от най-висока класа. Надал неутрализира брейк-бола с форхенд тип "банан" по правата, a после два негови перфектни сервиса го изведоха до 6:5.

От аванс с 5:4 и 30-0 на свой сервис Джокович изведнъж се оказа в ситуация за сервира не просто за оставане в сета, но и за отразяване на сетбол. Той се справи по забележителен начин с дълбок бекхенд, последван от къса топка. Матадора впоследстиве пък прати бекхенд в мрежата, а точно на 80-ата минута от началото на сета сърбинът стигна до тайбрек.

В тайбрека зрителите видяха някои забележителни разигравания, а първата голяма грешка бе дело на Надал от печеливша позиция на мрежата - воле в аут за 3:5 и мини-пробив предимство за съперника. Джокович заби един от редките си асове, след което неуспешна къса топка от Матадора го закопа - 6:7(4) след 92 минути.

Четвърти сет

Голямата новина в началото на четвъртия сет бе, че въпреки вечерния час в Париж този път зрителите нямаше да бъдат гонени от трибуните. Голяма част от тях подкрепяха Рафа и имаха поводи за избухване от радост още в първите минути, защото Матадора осъществи пробив след размяна на форхенди на мрежата и завършващ негов такъв. Новак за пореден път в мача демонстрира колебания на мрежата, но това в дългосрочен план засега не му се отразяваше пагубно.

Надал обърна сервис-гейма си от 0-30 и след 11 минути вече водеше с 2:0, което не се бе случвало от първия сет - преди около 4 часа. Джокович спечели подаването си на нула, след това продължи серията от точки с два брейк-бола, като отново можеше да се довери напълно на дълбоките си бекхенда по диагонала. Поредният му ретур в краката на испанеца провокира грешка и пробивът беше върнат. Още един гейм на нула с бързо спечелени точки и серия от три със само едно загубено разиграване - 2:3, като в паузата Надал повика физиотерапевта заради болки в левия глезен.

Две поредни непредизвикани грешки създадоха неприятности на Матадора и подариха на съперника му шанс за пробив, а Джокович направи величествен ретур в близост до страничните рекламни пана на корта, за да стигне до брейк за 2:4.

Джокович направи двойна грешка при 30-15, но пък компенсира със солиден сервис и изумителна защита в поледното разиграване, накрая на което Надал бе по-консервативен и стана жертва на перфектна къса топка - 2:5. Рафа нямаше отговор на ретурите и последващите удари от сърбина - три мачбола за Ноле на посрещане. В крайна сметка историческият момент настъпи - Джокович детронира Краля на клея след 4 часа и 13 минути битка.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация