Димитър Пенев: Христо Стоичков не го искаха никъде в Пловдив

19:41
Димитър Пенев: Христо Стоичков не го искаха никъде в Пловдив

Славният футболен специалист Димитър Пенев се върна в спомените си относно носителя на "Златната топка" Христо Стоичков и бившия голмайстор на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов. И на двамата Пената е бил наставник в ЦСКА и националния отбор. Той определи и срещу кой пловдивски футболист му е било най-трудно да играе. 

"Христо не го искаха никъде в Пловдив, той отиде в Харманли. Но се забелязваше още в Марица. Питах Ботев, другите клубове. Казваха ми, че малкият е чепат, родителите му също, ще си взема беля в съблекалнята. Аз го видях на мача Харманли - Димитровград, биха 1:0, а Ицо вкара от дузпа. Генералите обаче ме пратиха треньор в Кувейт. На заминаване казах на Стоян Йорданов да гледат един Христо Стоичков, който риташе по Марица. Стоян ходи на един мач, също го харесал. Бях като зрител на финала за купата през 1985 година, върнах се от Кувейт в отпуск. Тогава се сбутаха и наказаха Ицо. Пратиха го редовен войник край Стара Загора ли, Нова Загора, там някъде. Върнаха ме в ЦСКА, няма да забравя - играем в Сливен. Не помня вече кой беше администратор. Казваме му - ние тръгваме ден по-рано към Сливен по обяд, а ти още сутринта палиш колата. Минаваш през Стара Загора, вземаш Стоичков и идваш в хотела ни на "Сините камъни". Там спахме. Той не разбрал и кара Ицо от Стара Загора в София! Накрая стигнаха до Сливен, пуснах го второто полувреме. Нямаше подготовка в продължение на два месеца, но млад войник, нищо му няма", разказа Пената пред "Марица".

"Бербатчето е възпитан човек, майка му също. Баща му Иван е повече калпазанин. Взех таткото в Димитровград да служи войник. Игра при мен шест месеца като ляв бек. С партийния секретар и кмета ги уреждах в Секретното поделение в центъра на града, май Ракетно се водеше. Уж служеха, но всъщност ги пускаха да тренират и играят мачове. Митко е тих и затворен. Ясни са му много неща. Сам не може да се бори за президент на БФС. Познавам част от екипа му. Борис, синът на Сашо и внук на Боби Станков, е работливо и кадърно момче. Въпросът е как Бербатов ще се сблъска с футболната общественост. Как ще го приеме. Времето лети, трябва най-после да стане ясно кой ще управлява футбола ни", продължи Стратега.

"Срещу кого от пловдивските отбори ми е било най-трудно на терена? Срещу Тодор Диев. Помня, когато дебютирах през 1962 година за Локо. Случи се срещу Спартак, а треньорът Берков ме сложи ляв бек, имах опит от младежите, дори като ляво крило съм играл. Шпайдела играеше отдясно, а в центъра Тошко Велев и Чачевски. Бихме 1:0 Спартак, а аз пазех Диев. Тодор няколко пъти ме потупваше по главата. "Ей, момче, добре играеш". Берков ми повтаряше: "Митко, той е 105 килограма, ако набере скорост, ще те прегази като луда крава. Близо до него, шпагатче и топката в тъч. Набере ли Диев, ще ви прегази всичките". С Тошо се заварихме и в националния. Никога няма да забравя тежката му контузия във Варна, играехме срещу ГДР приятелски мач. Поведоха ни 2:0 първото. Витлачил ни смачка на почивката, бяхме супер състав. Последните минути стана 2:2, накрая Диев прегази всички от дясно, шут и вкара за 3:2. Но тия килограми не можа да ги спре и се удари в гредата. Получи тежка контузия и пропусна световното в Англия", добави Димитър Пенев.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация