Григор не можа да спечели дори сет срещу Бублик и отпадна от "Уимбълдън"

23:52
Григор не можа да спечели дори сет срещу Бублик и отпадна от "Уимбълдън"

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров загуби с 4:6, 6:7(6), 6:7(4) от машината за сервиси Александър Бублик във втория кръг на “Уимбълдън” след 2 часа и 28 минути равностойна битка тип “надстрелване”.

34 аса реализира руснакът, състезаващ се под флага на Казахстан, като имаше 85% успеваемост на свой сервис. Реално само втория сервис-гейм на Димитров в мача беше пробит, поради което той отстъпи в първия сет. Другите две части бяха решени с тайбрекове, в които Григор повеждаше с 4-2, но не успя да запази аванса си. В самото начало на третия сет пък българинът имаше четири шанса за пробив, един от които наистина добри, но не успя да осъществи брейк.

Григор Димитров все пак записа първа победа на “Уимбълдън” от 2017-а насам, побеждавайки Фернандо Вердаско в първия кръг, а във втория жребият наистина не бе благосклонен към него, пращайки го срещу 38-ия в света бомардировач. Гришо изравни броя победи (16) на Катерина и Мануела Малееви, като пред него все още е само Магдалена с 21.

ПЪРВИ СЕТ

Перфектен първи сервис-гейм за Григор Димитров, който заби 1 ас, добави невърнат начален удар и печеливш форхенд. Той не загуби точка, а пък Бублик в типичен стил направи две двойни грешки и два аса един след друг, като хубав форхенд по диагонала на Григор вкара гейма в дюс. Стигна се и до втори, като казахстанецът все пак показа техника с елегантна къса топка и добавка с още един ас за 1:1.

Бублик записа хубав форхенд-уинър, а непредизвикана грешка край мрежата с предната страна на ракетата на Григор направи гейма проблематичен при 0-30. Впоследствие се стигна до два шанса за пробив след минаващ удар на казахстанеца, като първият бе отразен с чудесно движение и защита на Димитров, който издебна момента да завърши с форхенд, наказвайки слабо воле. За съжаление, от втория опит Бублик успя да пробие, но заради двойна грешка - 1:2.

Световният номер 38 увеличи броя на асовете си до 5, а в единственото разиграване Григор прати бекхенд в мрежата - 1:3. Доста по-плавно вървеше следващия сервис-гейм на българина, макар да не вкарваше всичките си първи начални удари. Когато изглеждаше, че ще намали изоставането си на 2:3, Григор направи нова двойна грешка. Хубав минаващ форхенд на Бублик пък го изведе до брейк-бол, но той бе отразен бързо с предизвикана грешка на казахстанеца. В следващото разиграване обаче бе ред на Григор да сбърка форхенд и да предостави нов шанс на съперника си, само че хитро с комбинация от къса топка и минаващ удар се стигна до нов дюс. Геймът навлезе в седмата си минута, когато най-накрая Григор успя да го спечели, и то с нова къса топка от бекхенд - 2:3.

Любопитно беше, че следващите две разигравания зад сервис на Бублик бяха с размени на подсечени бекхенди и Григор не можа да наложи преимущество, като нямаше много други възможности да застраши подаването на съперника - 2:4. Първите сервиси на Димитров работеха добре, а опонентът му два пъти опита по несериозен начин да направи къси топки - 3:4.

Нов неуспешен опит за къса топка с деми-воле на казахстанеца, плюс третата му двойна грешка, направиха резултата 30-30, но като цяло той нямаше проблем с началния си удар - 3:5. Григор свърши работата си и остана в сета, като накрая спечели атрактивна размяна на волета на мрежата за 4:5. Към този момент той всъщност беше спечелил повече точки зад първия си сервис от съперника и само една по-малко зад втори.

Два поредни аса на Бублик увеличиха актива му на 10 по този показател, но пък следващите две разигравания бяха спечелени от Димитров. Бомардировачът с руски произход направи нов несериозен опит за къса топка и вкара гейма в дюс, а малко след това дори Димитров стигна до шанс за пробив с прекрасен минаващ форхенд. Той беше отразен с 12-ия ас по диагонала в полето за предимство, а после казахстанецът имаше и втори сетбол след форхенд край мрежата. Възможността бе пропиляна с двойна грешка, но при третия опит вече сетът приключи - 4:6 за 37 минути.

ВТОРИ СЕТ

Макар че трябваше от 40-15 да премине през дюс (записа още една двойна грешка), Григор все пак започна позитивно втория сет - 1:0. Почти същото направи и Бублик, макар българинът да имаше едно отлично разиграване и завършващ форхенд. Мрежата също помогна на световния номер 38 и той все пак се добра до 1:1. Процентът на първи сервис на Григор се държеше или малко под 70-те процента, или малко над тях, а подобни бяха показателите и на съперника му. Минутките на разконцентриране от началото на мача продължаваше да е единственото, което разделя двамата, а иначе разиграванията с над 4-5 удара обикновено отиваха на сметката на Димитров - 2:1. Бублик взе безпроблемно подаването си и надлъгването продължи - 2:2.

Григор трябваше да проявява и креативност с излизане на мрежата в следващия гейм, като вкара прекрасно бекхенд-воле, а оттам нататък дори зад втори сервис доминираше в кратките размени - 3:2. Зрителите аплодираха още една забавна размяна на волета край мрежата, спечелена от Димитров за 0-15, а с третата си двойна грешка Бублик изпадна в лека беда при 0-30. Три невърнати бомбени сервиса свършиха добра работа на казахстанеца, но се стигна до дюс след форхенд-уинър по обратния диагонал на Гришо. В крайна сметка обаче Бублик стигна до 3:3 с 18-ия ас.

Григор се възползва от новите топки за нов успешен сервис-гейм, като единствено няколко леки подхлъзвания внасяха притеснения за ситуацията му. Бублик "върна жеста" набързо с гейм на нула за 4:4. Дойде ред и за същото упражнение в полза на Димитров, който уверено принуди съперника си да сервира за оставане в сета. Казахстанецът обаче също записа няколко аса и изравни на 5:5, като съперникът му почти не се срещна с топката. Григор довърши тенденцията в сета сервиращите да печелят подаванията си без да срещат опасности за пробив и си гарантира поне тайбрек - 6:5. Логичното се случи и Бублик вкара сета в "дълъг гейм".

Странен отскок на топката принуди Григор да сбърка бекхенд и да допусне мини-брейк, но веднага бе върнат с атрактивен смач. Следващото разиграване пък предложи поредната порция вълнуващи размени край мрежата, спечелена заслужено от Димитров. Точно когато бе повел с мини-брейк, настилката отново му попречи да отиграе форхенд, който щеше да бъде завършващ пред опразнен корт. Все пак, майсторска къса топка от бекхенд осигури на българина нов аванс с пробив за 4:2. Елементарна грешка край мрежата на Григор опропасти преднината му и впоследствие Бублик първи стигна до сетбол след два поредни невърнати сервиса. Той обаче беше на посрещане и Димитров го отрази след дълго разиграване, завършило с грешка на съперника. За съжаление, следващият сетбол на казахстанеца вече беше при негов сервис и беше реализиран - 6:7(6) за 52 минути.

ТРЕТИ СЕТ

Първият шанс за пробив на Григор дойде изненадващо именно в първия гейм на третия сет, като той имаше претенции срещу съдийско решение ("вътре", вместо "аут"), но не спря играта и продължи. Бублик направи поредната си спасителна къса топка и отрази брейк-бола, а колкото и да коментираше със съдията на стола, Димитров нямаше как да обжалва пред свършен факт. Вторият му шанс за пробив пък бе отразен с 26-ия ас на съперника, като се стигна и до трети, но той пък майсторски бе спасен с излизане на мрежата и елегантно воле на Бублик. Брейк-бол номер 4 също се изпари чрез ас номер 27 и за съжаление след 10-минутна битка казахстанецът поведе с 0:1.

Все пак, признаци за разочарование не бяха видими, защото последва бърз гейм на нула за Димитров - 1:1. Бублик също не показа нищо от колебанията в предишния си сервис-гейм, като заби и най-бързия си ас номер 28. В следващия гейм и двамата имаха по един неуспешен опит за къса топка, а Бублик с 50-ия си уинър в мача - направо от ретур с бекхенд - стигна до дюс, а после форхенд с рамката на Григор доведе до брейк-бол. Той беше отразен с едва третия ас на българина, но дойде нов шанс съвсем скоро заради двойна грешка. Този път Бублик удари топката с рамката, а вече оттам нататък сервисът на Димитров го изведе до 2:2.

Бублик запази концентрацията си и въпреки един хубав форхенд-уинър по правата на противника, спечели подаването си за 2:3. Поредните порции подвижност и отлично покритие на корта влязоха в употреба на Григор в следващия гейм, който спечели за 3:3. Дългите първи сервис-геймове и на двамата бяха заменени от по-успешни и по-ефикасни подавания, като при 4:4 зрителите започваха да мислят за тайбрек. Димитров отново можеше да се добере само до две точки на посрещане, а асовете на Бублик станаха 30 - 4:5.

Българинът отново не показа никаква нотка на нервност от факта, че трябваше да сервира за оставане в турнира и без особени проблеми направи резултата 5:5. Машината за сервиси от Казахстан направи 34-ия си ас за 6:5 и си гарантира тайбрек. Той стана факт малко по-късно, когато Григор обърна от 0-30 и вкара мача в "дълъг гейм". Първият мини-брейк бе в актива на бившия номер 3, а този път той успя и да го затвърди със сервиса си, за разлика от предишния сет. Той поведе с 4:2, а точно както в предния тайбрек, не можа да увеличи или задържи преднината си - 4:4. Първият мачбол дойде при сервис на Димитров, благодарение на забележителен минаващ бекхенд в ъгъла на корта. Последва невероятен форхенд от дъното на игрището, който попадна на линията, за да приключи мачът - 4:6, 6:7(6), 6:7(4) за 2 часа и 28 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация