Верстапен с доминантна победа в Астрия

17:43
Верстапен с доминантна победа в Астрия

Пилотът на Ред Бул във Формула 1 Макс Верстапен не остави шанс на конкурентите си във вчерашната квалификация и днес стартира от първа позиция в Гран При на Австрия. Нидерландецът крачи уверено към първата титла в кариерата си и днес има всички шансове драстично да увеличи преднината си в класирането пред втория Люис Хамилтън. 

 

Седемкратният световен шампион вчера подписа новия си договор за още две години с Мерцедес, но преди деветия кръг днес на пистата „Ред Бул Ринг“ в сезон 2021 вече изостава от Макс на 18 точки. 


Ситуацията на Люис е още по-сложна, след като днес стартира едва четвърти, като се намира и зад другия пилот на Ред Бул Серхио Перес. Мексиканецът е трети, а втори е приятната изненада в Австрия Ландо Норис от Макларън. 

 


На старта Макс Верстапен потегли много добре и не остави шанс на Ландо Норис да го атакува. Зад двамата лидери трети също остана Серхио Перес, който блокира атаката на стартиралия от четвърто място Люис Хамилтън и свърши по най-добрия начин работата си, за която бе взет в Ред Бул. 


Естебан Окон отпадна от днешната надпревара след удар с Кими Райконен, който доведе до счупване на предното дясно окачване в болида на Алпин. Този инцидент предизвика активирането на виртуална кола на сигурността. 


В 4-ата обиколка състезанието бе рестартирано, като Верстапен отново реагира най-добре и поведе колоната. Зад гърба му Перес изпревари втория Норис, а Ботас направи същото със съотборника си Хамилтън за четвъртото място. 


Още в същата обиколка Люис си върна мястото и отново мина пред Валтери, а при атака от страна на Ландо на Перес британецът принуди мексиканския пилот на Ред Бул да излезе от пистата. 


До връщането му на пистата Серхио пропадна до десета позиция. Ландо ще бъде разследван от стюардите, докато се движи втори. Трети е Хамилтън, а четвърти Ботас. Пиер Гасли от Алфа Таури допълва подреждането в топ пет на колоната.


За първи бокс от шеста позиция влезе Фетел. Германският пилот на Астън Мартин се върна на пистата в дъното на 19-а позиция.
 

Вече 20 обиколки Хамилтън така и не успява да изпревари Норис в битката на двамата британци за втората позиция. От това най-много печели лидерът Верстапен, който увеличи преднината си на десет секунди. 


Хамилтън все пак успя да завърши атаката си успешно и вече е втори, но задачата му да настигне Макс изглежда изключително трудна. 

От стюардите в Австрия дойде обявяване на петсекундно наказание за Ландо Норис заради инцидента му със Серхио Перес в началото на състезанието. 


В 25-ата обиколка Фетел изпревари съотборника си Строл и ще опита с дълъг стинг с твърдите гуми до финала да се върне в зоната на точките.


В 30-ата обиколка за първи бокс влезе и Даниел Рикардо. Австралийският пилот се върна на 12-а позиция. Съотборникът му Норис също влезе от трета позиция, но трябваше да изтърпи наказанието си от пет секунди. Така британецът се върна четвърти, губейки позиция на пистата от Ботас, който вече е трети. 


В 32-рата обиколка Люис Хамилтън влезе за първи път в бокса на Мерцедес от втора позиция. Британецът се върна на същата позиция, а лидерът Макс Верстапен отговори на Люис в следващата обиколка и също смени гумите си с най-твърдите на Пирели. Нидерландецът без никакви проблеми се върна на първо място с преднина от над 13 секунди пред Хамилтън.


В 44-ата обиколка стюардите в Австрия наложиха петсекундно наказание на Перес от Ред Бул заради принуждаването на Шарл Леклер от Ферари да излезе от очертанията на пистата при атака от страна на младия монегаск. 


В 50-ата обиколка пилотът на Хаас Никита Мазепин получи последно предупреждение за отстраняване от днешната Гран При на Австрия. 


В 52-рата обиколка Серхио Перес от Ред Бул получи второ наказание от пет секунди, отново за инцидент с Шарл Леклер от Макларън. 


В 55-ата обиколка Хамилтън влезе за втори път в бокса на Мерцедес. Седемкратният световен шампион се върна на трасето на четвърта позиция. 


В 60-ата обиколка за втори път в бокса влезе лидерът Верстапен. Нидерландецът се върна на пистата десет обиколки преди финала като лидер с преднина от десет секунди пред втория Ландо Норис. Ако няма инциденти или технически проблеми, няма кой да го спре да спечели за втори път в Австрия в разстояние на една седмица. 


В 66-ата обиколка Сайнц мина пред Леклер на седмата позиция. Шарл го пропусна пред себе си, след като испанецът е с по-нови гуми и има шанс да догони и изпревари Даниел Рикардо от Макларън.


Три обиколкипреди финала Фернандо Алонсо все пак успя да изпревари Джордж Ръсел в битката между двамата за десетата позиция. Така опитният испанец отново отне от ръцете първата точка в кариерата на Ръсел. 


В последните завои Кими Райконен от Алфа Ромео по напълно необясним начин удари в задна лява гума Себастиан Фетел от Астън Мартин. Така без причина и двамата отпаднаха секунди преди финала на надпреварата, като опитният финландец със сигурност ще получи сурово наказание. 


До финала, без да е обезпокояван, Макс Верстапен пресече финала като победител в днешната Гран При на Австрия, следван от втория Валтери Ботас и пилота на Макларън Ландо Норис, който се представи на много високо ниво днес. 


Едва четвърти финишира Люис Хамилтън и вече изостава драстично на 30 точки в битката за титлата през 2021.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация