Крис Пол поведе "слънцата" към титлата в НБА

10:00
Крис Пол поведе "слънцата" към титлата в НБА

Отборът на Финикс Сънс нанесе първия удар в тазгодишните Финали на Националната Баскетболна Асоциация. Тимът на старши треньора Монти Уилямс се доближи на три победи от първа титла в историята си, след като постигна успех със 118:105 (30:26, 27:23, 35:27, 26:29) над Милуоки Бъкс в мач №1 от финалната серия, проведен пред над 16 хиляди зрители във " Финикс Сънс Арена". По този начин "слънцата" излизат напред в общия резултат с 1-0 победи преди мач №2, който ще се изиграе в петък сутрин от 4:00 часа.

Домакините се представиха на феноменално ниво в двете фази на играта, като акцентът в двубоя падна върху изключително успешните нападения на "слънцата" срещу високите Брук Лопес и Боби Портис. Звездите на Финикс Крис Пол и Девин Букър успяваха да използват смените на съперника в своя полза и да направят на пух и прах високите играчи на "елените" с ефикасната си стрелба от средно разстояние. Отборът на Бъкс си взе поука чак в последната четвърт, когато Янис Адетокумбо застана на позицията център и помогна значително за подобряването на защитата на своя тим.

Самият Янис се завърна в игра, след като пропусна последните два мача от финалната серия на Източната конференция срещу Атланта Хоукс заради контузия в лявото коляно. В големи периоди от времето обаче лидерът на "елените" бе пасивен и не поемаше отговорността, което, разбираемо, бе в резултат на все още измъчващите го проблеми в областта на коляното. Все пак суперзвездата на Милуоки записа 20 точки и 17 борби на сметката си.

Изумителен мач за "слънцата" направи гардовото дуо Крис Пол и Девин Букър. CP3, който изигра първия мач в кариерата си на Финали в НБА, записа 32 точки и 9 асистенции на сметката си. Букър добави 27 точки и 6 асистенции, като отборът на Монти Уилямс изглеждаше много стабилен в откриващата фаза от войната.

Първата точка в тазгодишните Финали бе дело на Янис Адетокумбо. Суперзвездата на Милуоки бе доста агресивен в откриващите минути от срещата и имаше роля за пет от първите седем точки на "елените". Двубоят обаче се развиваше изключително равностойно, като от другата страна на паркета Диандре Ейтън и Девин Букър правеха всичко нужно за това "слънцата" да водят при преполовяването на частта с 14:12.

Честите смени на водачеството продължаваха да са акцент на първата четвърт, като едва към края ѝ Финикс успя да достигне до най-сериозния си аванс от началото на мача след две поредни тройки на съименниците Камерън Джонсън и Камерън Пейн, асистирани от Девин Букър за 24:20. Четириточковият аванс на домакините се запази до самия край на откриващия период при 30:26.

Началото на втората четвърт бе резултатно, като Милуоки свали дефицита си на само една точка след успешни изстрели на Крис Мидълтън и Джеф Тийг - 35:34. Играчите на Финикс обаче започнаха да се нагаждат към смените в защита на "елените", и по конкретно върху атака на гардовете срещу Брук Лопес. По този начин Крис Пол и Девин Букър комбинираха усилията си и изведоха "слънцата" на седем точки аванс след няколко поредни коша от средно разстояние - 45:38.

След прекъсването на Майк Бъдънхолзър баскетболистите му намериха ритъма си в двете фази на игра и бързо отвърнаха със серия от седем поредни точки, за да върнат паритета в резултата при 45:45 след краткотрайно изригване на Крис Мидълтън. Въпреки че започна мача слабо, звездата на "слънцата" Крис Пол бе основното оръжие в ротацията на Монти Уилямс през втората четвърт, като опитът на ветерана помогна на Финикс да поведе с осем точки при 57:49 на полувремето.

Рециталът на CP3 продължи с невероятна тройка плюс фаул още в първите минути на третата четвърт, която постави началото на впечатляващото представяне на домакините в частта. Пол и Букър не спираха с атаките си срещу Брук Лопес, като в един момент разликата в резултата достигна 16 точки при 78:62. Янис Адетокумбо стана съвсем пасивен в хода на двубоя, като единствено Крис Мидълтън държеше "елените" в мача с няколко поредни тройки. Това обаче не бе достатъчно на отбора от Уисконсин, който губеше с 16 точки след 36 минути игра - 92:76 в полза на Финикс.

Треньорският щаб на Милуоки взе допълнителни мерки в дефанзивен план за началото на последната четвърт. Янис Адетокумбо застана на позицията център, а около него бяха наредени четирима ниски играчи в лицата на Холидей, Конатън, Форбс и Мидълтън. По този начин "елените" станаха много по-подвижни в защита и успяха да стопят разликата на девет точки след тройка на Форбс за 92:101. "Слънцата" обаче успяха да удържат устрема на Бъкс чрез важни кошове на блестящите Пол и Букър, като разликата се покачи на 14 при 113:99. Домакините удържаха аванса си до края на двубоя и триумфираха след 118:105.

Крис Пол завърши с 32 точки и 9 асистенции при 12/19 стрелба от игра, Девин Букър добави 27 точки и 6 асистенции, Диандре Ейтън се разписа с "дабъл-дабъл" 22 точки и 19 борби, а Камерън Джонсън и Камерън Пейн реализираха по 10 точки от скамейката на домакините.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация