Федерер с тежка загуба на "Уимбълдън"

22:13
Федерер с тежка загуба на "Уимбълдън"

Носителят на 20 титли от "Големия шлем" Роджър Федерер отпадна от тазгодишното издание на любимия си "Уимбълдън" още на четвъртфиналите. Швейцарецът допусна огромен брой неточности и като цяло бе тотално надигран от поляка Хуберт Хуркач с 3:6, 6:7(4), 0:6 за 1 час и 51 минути игра на централния корт в "Ол Инглънд Клъб".

Полякът, който заема 18-ата позиция в световната ранглиста, продължава да се радва на страхотно представяне на "свещената трева". Хуркач хвърли бомба още в четвъртия кръг, когато елиминира втория в схемата Даниил Медведев, а днес доказа, че е напълно способен да се бори за първи трофей от "Големия шлем" в кариерата си.

Най-голямата разлика между двамата тенисисти днес се оказа тази в непредизвиканите грешки - 12 за поляка срещу цели 31 за Федерер. Хуркач бе далеч по-ефективен и при разиграните точки на втори сервис, където спечели 56% срещу 33% от тези на Маестрото.

Това е най-тежката загуба на "Уимбълдън" в кариерата на Федерер. 38-годишният швейцарец никога досега не бе инкасирал "геврек" в Лондон, като това е едва вторият случай през този век, в който Роджър не успява да спечели нито гейм за цял сет.

Хуркач направи пробив за 4:2, който се оказа достатъчен, за да спечели първия сет. Федерер започна отлично втората част и поведе с 3:0 и 4:1, но след това допусна изравняване - 4:4. Двамата спечелиха следващите си две подавания и се стигна до тайбрек. В него Хуркач поведе с 4:2, но Федерер успя да намали пасива си на 4:5. Полякът взе следващите две поредни разигравания и затвори сета. В третата част Хучкач доминираше изцяло и не даде нито гейм на швейцареца.

"Не знам какво да кажа. Супер специално е всичко, което се случва, защото играя на този корт срещу Роджър... Това е една сбъдната мечта. Не съм си мислил, че някога мога да спечеля срещу него тук. Знам всичко, което той е постигнал, но играх пред всички тези хора... Това е сбъдната мечта", каза полякът в интервюто на корта след края на двубоя.

Хуркач е едва вторият тенисист от Полша, които достига до полуфинал на турнир от Големия шлем след Йежи Янович през 2013 година, отново на "Уимбълдън". На полуфиналите Хуркач ще се изправи срещу победителя от двубоя между Матео Беретини и Феликс Оже-Алиасим.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация