Ашли Барти е новата шампионка на "Уимбълдън"

20:05
Ашли Барти е новата шампионка на "Уимбълдън"

Световната номер 1 Ашли Барти постигна изключителен и исторически триумф на “Уимбълдън”, надвивайки в нервен и биткаджийски финал Каролина Плишкова с 6:3, 6:7(4), 6:3 за 2 часа игра. За първи път от 1977 година двубоят за трофея се разигра между две дебютантки на тази фаза, като австралийката наследи легендарните си сънароднички Маргарет Корт (1970-а) и Евон Гулагонг (1971 и 1980) с ценното отличие на “свещената трева”.

Барти е едва четвъртата тенисистка след Ан Джоунс, Мартина Хингис и Амели Моресмо, която печели “Уимбълдън” и при девойките, и при жените. За последно световна номер 1 триумфира в “Ол Инглънд клъб” през 2016-а, когато Серина Уилямс пребори Анжелик Кербер със 7:5, 6:3.

Барти вече има две титли от “Големия шлем”, като е стопроцентова във финалите, защото през 2019-а надделя над Маркета Вондроушова за купата на “Ролан Гарос”, а вече е част от много престижен клуб на многократни шампионки в “мейджър” турнирите.

За Плишкова пък това е втора загуба във финали от “Шлема” и тя продължава да преследва дебютната си такава титла. През 2016-а чехкинята отстъпи в битката за трофея на US Open на Анжелик Кербер, като не можа да се присъедини към своите сънароднички шампионки Петра Квитова, Яна Новотна и Хана Мандликова.

Все пак, Каролина ще се завърне в топ 10 на световната ранглиста следващата седмица, а и с борбеността си успя да вкара финала в решителен трети сет - нещо, което не се беше случвало на “Уимбълдън” от 2012-а, когато Серина Уилямс пребори Агниешка Радванска с 6:1, 5:7, 6:2 за петата си титла в Лондон.

Първи сет

Изненадващо Плишкова изобщо не можа да "влезе в мача" навреме и допусна пробив на нула, като очевидно емоциите и нервите още бяха водещи в представянето й. Тя изпитваше трудности изобщо да регистрира точка, като Барти на свой сервис всъщност поддържаше отлично темпо и не се затрудняваше да печели бързо разиграванията. 12 поредни точки за австралийката и 3:0 в нейна полза само 7 минути от началото на финала.

При 0-30 в четвъртия гейм Плишкова най-накрая спечели точка (грешка от слайс бекхенд на Барти), но сервисът ѝ не работеше в нейна полза и съвсем скоро тя трябваше да защитава два шанса за пробив. По най-болезнения начин той стана факт - след нейна двойна грешка. Дойде ред на австралийката да демонстрира повече колебания от основната линия и да се озове в ситуация 0-40, при което прати форхенд в мрежата и "върна жеста" на опонентката - 4:1.

В шестия гейм чехкинята отново трябваше да защитава брейк-бол, като отново не се справи след своя грешка. Барти не спираше да кара Плишкова да се движи не само по ширината на корта, но дори напред-назад чрез редувайне плитки с по-дълбоки удари. Световната номер 1 също имаше проблеми с ефективността на сервиса си, а когато Плишкова успя да вкара няколко дълбоки ретура, се стигна до поредния брейк - 5:2. 

За първи път в мача чехкинята спечели подаването си (и то на нула), записвайки средна скорост на първи сервис от 177 км/ч, което бе обичайното ниво за нея, а не 20-ината километра по-малко, каквото беше във финала. Барти си припомни какво е да разчиташ на солиден начален удар и стигна набързо до три сетбола, реалиизрайки още първия за 6:3 след 28 минути.

Втори сет 

Вторият сет, за разлика от предишния, започна с по едно убедително спечелено подаване за двете. Плишкова обаче направи две поредни двойни грешки, след което не можа да опонира на два последователни дълбоки форхенда на Барти - 0-40. Непредизвикана грешка от форхенд пък направи пробива факт - 2:1 за световната номер 1.

Барти не беше лишена от нерви, но ефективността на първия ѝ сервис продължаваше да прави разлика, независимо че по принцип е по-силно оръжие на съперницата ѝ. Пробивът бе затвърден с три невърнати сервиса - 3:1. При 30-30 в следващия гейм Плишкова записа втория си ас и добави още един невърнат начален удар по правата в подходящ момент за 3:2. Барти направи четвъртата си двойна грешка, а страхотен форхенд ретур-уинър на чехкинята ѝ донесе троен брейк-бол. Той стана факт след неточност от предната страна на ракетата на световната номер 1 - 3:3.

За първи път от началото на двубой Плишкова поведе в резултата, след като печелеше предимство в разиграванията веднага след сервиса си - 3:4. Барти с доста късмет изравни на 4:4, като два поредни форхенда хванаха 2-3 милиметра от линията, а впоследствие лош отскок на топката попречи на Плишкова да отиграе качествено. За разлика от предишните подавания, двете си размениха по един солиден сервис-гейм за 5:5.

Следващият гейм вървеше успешно за Плишкова до 40-0, но Барти с два хубави форхенда, плюс грешка от бекхенд на чехкинята, доведоха до дюс. Продължителна размяна на форхенди зад основната линия пък завърши неочаквано с грешка на Плишкова, а впоследствие нова неточност - от задната страна на ракетата - маркира пробив! Барти сервира за титлата, но точно тогава се скова не само при начален удар, но и когато трябваше да се придвижва по корта - 6:6 и тайбрек!

Чехкинята спечели напрегната точка с помощта на мрежата, а малко по-късно след бекхенд в мрежата на опонентката ѝ се стигна до първия мини-пробив за 2-4. По ирония на съдбата мрежата за втори път помогна сериозно на Плишкова и тя стигна до комфортна преднина от 2-5, след което можеше да сервира за сета. Единият мини-пробив бе върнат от Барти след продължително разиграване, но в крайна сметка чехкинята стигна до успеха - 6:7(4) след 50 минути!

Трети сет

Барти трябваше през дюс да спечели първия си сервис-гейм, а след това донякъде получи подарък за 2:0, след като Плишкова направи няколко грешки, най-фрапантната при елементарно воле на мрежата при 15-40. Австралийката поведе с 40-0, когато трябваше да затвърди брейка, но направи двойна грешка за 40-30, което върна нервното напрежение. Съперницата ѝ обаче сбърка форхенд по правата и резултатът набъбна на 3:0.

Плишкова съумя да предложи два последователни убедителни сервис-гейма, с които се опази от допълнителни неприятности и продължи да поддържа интригата при 4:2. Барти не изпускаше инициативата и си даде по-комфортен шанс за достигане до титлата в сравнение с предишния сет, когато сервираше за нея, но при 5:4. Плишкова направи двойна грешка в следващия гейм за 30-30 и напрежението моментално се увеличи, като то се усещаше и по поведението на публиката. Поредното хубаво бекхенд-воле на чехкинята обаче я спаси, а впоследствие и ас номер 6 спомогна за 5:3.

Плишкова се възползва от два прекрасни ретура, за да се задържа в двубоя, а пък Барти не беше решителна в моментите, които трябваше да поеме инициативата. Тя шокиращо пропусна драйв-воле на мрежата, но после имаше късмет, че чехкинята сбърка от бекхенд и не се възползва да направи пробив. Ас номер 7 по правата в полето за предимство осигури шампионска точка и грешка от задната страна на ракетата на Плишкова приключи мача - 6:3, 6:7(4), 6:3 за 2 часа игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация