Нигерия победи САЩ в мач за историята (видео)

12:57
Нигерия победи САЩ в мач за историята (видео)

Мъжкият национален отбор на САЩ по баскетбол започна серията си от контроли преди началото на Олимпийските игри с шокираща загуба. Селекцията на легендарния Грег Попович, която се готви за четвърто поредно злато от най-големия спортен форум тази година, отстъпи с 87:90 над коравия тим на Нигерия на домашна територия в Лас Вегас.

Това е едва първа загуба за американците в последните им три олимпийски цикъла (включително контроли), в които записаха общо 39 победи по пътя към три златни медала. Никога досега в историята си "янките" не бяха губили от отбор от Африка. Последните мачове на САЩ срещу Нигерия пък бяха два поредни разгрома - с 83 точки на Олимпиадата в Лондон и с 44 точки в контрола преди Игрите в Рио.

Тази година обаче сериозно впечатление в селекцията на нигерийците прави големият брой на играчи от НБА. В титулярната петица на селекционера Майк Браун тази нощ намериха място четирима играчи от най-силната лига в света - Триото на Маями Хийт Гейб Винсънт, Прешъс Ачиуа и Кези Окпала, както и Джош Окоги от Минесота.

Американците започнаха двубоя с Деймиън Лилард и Брадли Бийл на гардовите позиции, докато Кевин Дюрант и Джейсън Тейтъм се нагърбиха с отговорността на крилата. Бам Адебайо бе избран за титулярен център на тима за първата контрола.

Двубоят започна равностойно, но постепенно далеч по-класният отбор на САЩ изтръгна двуцифрено предимство в срещата. Това се случи при 39:29 в средата на втората четвърт, като разликата се запази и в началото на второто полувреме. При преполовяването на третата част обаче нигерийците започнаха да натискат своя съперник и съвсем неочаквано излязоха напред в резултата с две точки след края на третия период.

Селекцията на Майк Браун дори успя да покачи аванса си в последната част, но бе близо до това да допусне обрат от 88:80 в самия край. Американците записаха серия от седем поредни точки, но Ике Ироегбу не сбърка от наказателната линия и оформи крайното 90:87 в полза на Нигерия.

Гейб Винсънт поведе африканците с 21 точки. Калеб Агада добави 17, а Ике Нваму реализира 13 точки. За САЩ най-добър беше Кевин Дюрант със 17 точки, Джейсън Тейтъм вкара 15, Деймън Лилард добави 14 точки, а Бам Адебайо приключи с 11.

Следващата контрола на САЩ е срещу Аржентина във вторник сутрин. Нигерия пък се изправя срещу Австралия в същия ден.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация