Великият Новак Джокович спечели 20-а титла от "Големия шлем"

19:36
Великият Новак Джокович спечели 20-а титла от "Големия шлем"

Новак Джокович стъпи на върха на пантеона в тениса, след като триумфира за шести път на “Уимбълдън”, побеждавайки на финала Матео Беретини с 6:7(4), 6:4, 6:4, 6:3 за 3 часа и 27 минути.

Ноле постигна историческа 20-а титла в “Големия шлем” и се изравни с другите великани Роджър Федерер и Рафаел Надал на върха по този показател в историята на спорта. За разлика от тях обаче, той има поне по два триумфа на всеки един от четирите “мейджър” турнири, след като тази година най-накрая вдигна втората си “купа на мускетарите”.

Както е известно, голямата мечта на Джокович е да направи “календарен шлем”, който би бил факт при евентуален успех на US Open по-късно през годината. Забележителното в постиженията на великия сърбин е фактът, че когато той спечели втората си титла от “Шлема” Федерер имаше 16, а Надал - 13. Ноле е вдигал трофея вече в 8 от последните 12 издания на “мейджър” турнирите, а в едно от изключенията на US Open 2020 беше дисквалифициран.

Беретини със сигурност няма причини да не бъде горд в играта си на турнира и в частност на финала. Той е първият италианец в историята на финал в “Уимбълдън” и първи в “Големия шлем” от 1976 година насам, когато Адриано Паната надави Харолд Соломон в битката за купата на “Ролан Гарос”.

Първи сет

Изключително нервно начало с фрапантни неточности от двете страни на корта - Джокович направи две двойни грешки и сбърка лесен форхенд по диагонала, за да подари шанс за брейк на италианеца. Беретини пък не можеше да вкара ретур дори при скорост на сервиса от 140 км/ч, при което нямаше как да се въползва да пробие, но оставаше в гейма заради напрежението у съперника. След мъчителни 6 минути най-накрая великият сърбин поведе с 1:0. Не без проблеми премина и подаването на Беретини, но той не допусна да бъде изоставащ и с по-лесно спечелени точки се добра до 1:1.

Една двойна грешка (трета в мача), един ас и един невърнат сервис в актива на Джокович изпъстриха следващия му сервис-гейм, но той се справи по-лесно от предишния - 2:1. Непредизвикани грешки от бекхенд и форхенд на Беретини му усложниха задачата - 15-30, но когато първият сервис влизаше, обикновено той печелеше точките. Точно това оръжие го спаси, когато трябваше да отразява брейк-бол, но бързо Джокович стигна до втори с форхенд-уинър по диагонала. Пробивът стана факт след лоша подготовка на форхенд в средата на корта от страна на Беретини, който бе изненадан от перфектен бекхенд на сърбина - 3:1.

Беретини продължи да прави скъпо струващи грешки, като още не можеше да разчита на ретура си - той не спечели нито една точка и вече изоставаше с 4:1 след 22 минути. Италианецът проведе най-добрия си сервис-гейм до момента в мача и намали на 4:2, само че имаше сериозно предизвикателство да върне пробива. Ноле беше непоклатим от начален удар и противникът му нямаше шансове за ответен удар - 5:2. Нова порция невнимателни отигравания край мрежата на Беретини го поставиха в неудобно положение при 15-30, но отвреме навреме бомбеният начален удар влизаше в употреба. Две други непредизвикани грешки и един объркан бекхенд осигуриха сетбол на Джокович, но той не бе реализиран след невнимателен ретур на сърбина. След 12-минутни мъки най-накрая италианецът взе гейма си за 5:3 и леко самоиронично подкани публиката да го аплодира.

Дългата битка сякаш даде сили на Беретини да се отпусне и да преодолее ступора от началото на срещата, като феновете усещаха това и нестихващо го подкрепяха. Силните му диагонални форхенди му осигуриха брейк-бол, но поредният метод сервис-мрежа спаси Ноле. Впоследствие обаче непредизвикана грешка от форхенд доведе до още един брейк-бол и италианецът вдигна победоносно ръка чрез невероятна защита и минаващ удар край мрежата - 5:4! Осмият поставен вече имаше самочувствие да провежда продължителни размени от основната линия и в комбинация с "евтините" точки в своя полза изравни на 5:5!

Джокович имаше нужда от бърз и безметежен сервис-гейм и го постигна, правейки 6:5. Беретини се върна към непредизвиканите грешки от форхенд и с две от тях изостана с 15-30, но поне първият му сервис компенсираше такива кусури. Стигна се до дюс след успешно излизане на мрежата от Джокера, но Матео пласира два форхенда на линията и си заслужи тайбрек.

Още първият начален удар на Джокович се превърна в мини-пробив след негова грешка от бекхенд, а Беретини го затвърди и поведе с 0-3. Италианецът на свой ред прати форхенд в мрежата за 3-3 и връщане на мини-брейка, но пък малко след това заби по обратния диагонал с предната страна на ракетата си за 3-5 и поредната смяна на предимството в мача. Световният номер 9 имаше сетбол на свой сервис и се възползва, за да "взриви" публиката - 6:7(4) за 71 минути.

Втори сет

Джокович започна по най-добрия възможен начин след разочарованието от първия сет - изоставаше с 30-0, но успя да осъществи пробив чрез воле на мрежата за 1:0. В допълнение той записа, ас, два невърнати начални удара и форхенд-уинър по правата за 2:0. Беретини си навлече неприятности с лесно сбъркан форхенд, който доведе до брейк-бол, но отразяването дойде с чудесна серия от форхенди по диагоналите. Стигна се до нов шанс за пробив, който не се увенча с успех, но вече от третия път сърбинът се справи - 3:0. Ситуацията на италианеца заприлича съвсем на тази от първата половина на предишния сет, защото той пак нямаше никакъв шанс за съпротива на посрещане - 4:0.

Беретини все пак си свърши работата да не позволява да загуби сета с "геврек" и намали на 4:1, като при 30-30 Джокович направи непредизвикана грешка от форхенд по обратния диагонал. Двамата размениха по един сравнително безпроблемно спечелен сервис-гейм за 5:2, преди Ноле да изпълни начални удари за изравняване на сетовете. Две странни грешки от форхенд с лоша подготовка на краката доведоха до 15-30, а после неуверено воле край мрежата осигури на италианеца два брейк-бола. Първият бе отразен със страхотна къса от бекхенд, но после доста несериозно отиграване на сърбина край мрежата осигури на съперника му намаляване на резултата на 5:3.

Два поредни страховити бекхенда на световния номер 1 му помогнаха да излезе напред с 0-30, а после воле край мрежата осигури троен сетбол. Нито една от тях не бе материализирана, защото Джокович направи две нехарактерни непредизвикани грешки. Два невърнати сервиса осигуриха комфорт на Беретини и принудиха съперника му отново да сервира за сета. Този път нямаше никакви проблеми за Ноле, който на нула взе подаването си и възстанови паритета - 6:7(4), 6:4.

Трети сет

Третата част започна с размяна на сервис-геймове на нула за 1:1, стартирана от Беретини. Драмата се разви в следващия гейм, когато италианецът направи голяма грешка на мрежата пред празен корт и трябваше да отразява точка за пробив. Той стана факт след размяна на подсечени бекхенди, при която световният номер 9 сбърка - 2:1. Джокович изглеждаше сякаш лесно ще затвърди брейка, но първо лош отскок край основната линия го подлъга, а после Беретини прати бомбен минаващ форхенд за дюс. Два отлични начални удара все пак наклониха везните в полза на фаворита - 3:1.

Ноле за втори пореден път допусна проблеми на свое подаване, като трябваше да отразява две точки за пробив след неконцентрирани отигравания. Той обаче заложи в тези моменти на сервис-мрежа и Беретини в двата случая не можа да го размине. Невърнат начален удар и ас по правата в полето за предимство го изведоха до аванс от 4:2. "Италианските бомби" от сервис и форхенд бяха достатъчни за скоропостижно намаляване на изоставането до 4:3.

След новата размяна на спечелени начални удари дойде отново време Джокович да сервира за сета за първи път, което досега в мача не се получаваше както му се желае. Този път обаче до непредвидени ситуации не се стигна и великият сърбин се възползва от втория си сетбол, за да излезе напред за първи път във финала - 6:7(4), 6:4, 6:4 за 2 часа и 42 минути.

Четвърти сет

След като няколко пъти вече ставаше жертва на непредсказуеми отскоци на топката от разораната трева край основната линия, Джокович проведе и кратък разговор със съдията на стола Мария Чичак, след което и демонстративно изрита насъбралата се прах. Иначе първите геймове преминаха под доминацията на сервиращите, като Беретини този път не позволи да допусне ранен пробив, за разлика от предишните сетове и поведе с 1:2.

Джокович взе набързо подаването си на 0, а после Беретини имаше леки колебания при едно излизане на мрежата, но продължи да поддържа интригата - 2:3. Италианецът за първи път постави под напрежение великия си противник при 0-30, но след това двамата провокираха огромни овации от публиката с разиграванията си. Джокович заложи на търпение в провелите се размени от основната линия и дочака грешки на съперника, чрез които изравни 3:3.

Ноле повиши нивото в подходящ момент и заредува страхотни ретури с марковите си дълбоки форхенди, с които стигна до точка за пробив. Беретини пък направи двойна грешка в най-болезнения момент и изостана ключово с 4:3. Джокович демонстрира необходимата издръжливост на фона на напрежението, която беше необходима за затвърждаване на пробива и за доближаване само на един гейм до 20-ата титла. Най-ключовите му изпълнения бяха бекхенд по правата и форхенд по къс диагонал за 5:3.

Блок-ретурите на сърбина му даваха шанс да влезе и впоследствие да спечели някое разиграване, за да си свърши работата още в следващия гейм. Пресилен форхенд на Беретини осигури мачбол номер 1, но Матео го отрази с излизане на мрежата. Съвсем скоро се стигна до нов, този път с добра комбинация и воле от страна на Ноле. Този път форхендът по правата на италианеца се превърна в уинър за нов дюс, но после той прати топката в мрежата от предната страна на ракетата си за трети мачбол. Поредната размяна на слайсове от бекхенд завърши с грешка на Беретини и това означаваше исторически момент за Джокович!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация