Макс Верстапен победи в първата спринтова квалификация в историята на Формула 1

21:24
Макс Верстапен победи в първата спринтова квалификация в историята на Формула 1

За първи път в историята на Формула 1 полпозишънът за неделната надпревара бе решен не с класическа квалификация, а от спринтова квалификация, проведена във формат от 17 обиколки, които формираха 100-километрово микросъстезание. Така в утрешната Гран При на Великобритания на легендарната писта „Силвърстоун“ пилотите ще стартират по реда, в който финишираха днес.

Пилотът на Ред Бул Макс Верстапен се пребори със звездата на Мерцедес Люис Хамилтън за първото място в спринтовата квалификация и така спечели полпозишън за утрешната Гран При на Великобритания. Утре втори ще стартира седемкратният световен шампион, а трети остана неговият съотборник Валтери Ботас. 

Само първите трима пилоти ще получат и допълнителни точки за шампионата, като победителят Верстапен прибави три към актива си, Хамилтън две и последната една точка остана за Ботас. Така нидерландецът увеличи преднината си в класирането при пилотите на 33 точки още преди старта на утрешното състезание. 

На старта на пистата „Силвърстоун“ лидерът на колоната Люис Хамилтън от отбора на Мерцедес не потегли добре и загуби позицията си след атака от страна на звездата на Ред Бул Макс Верстапен. До края на обиколката седемкратният световен шампион пробва контраатака, но така и не успя да я завърши успешно пред екзалтираните родни фенове, изпълнили трибуните. 

Зад гърба на двамата лидери се движат на трета позиция финландският пилот на Мерцедес Валтери Ботас, четвъртият Шарл Леклер от Ферари, а топ пет допълва Фернандо Алонсо. Испанският пилот на Алпин направи феноменален старт и след като „прескочи“ пет съперникови болида и от 11-а позиция успя да си проправи път до петото място. 

В 6-ата обиколка груба грешка на Серхио Перес доведе до излитането му от пистата. Мексиканецът някак си се отърва от тежък удар с предпазните стени и успя да се върне на пистата. Чеко го направи доста опасно, но се свлече до 19-ата позиция, като зад него е само Мазепин от Хаас. 

Пилотите на Макларън Ландо Норис и Даниел Рикардо успяха да изпреварят Фернандо Алонсо от Алпин и вече са пети и шести. Пред тях четвърти се движи Шарл Леклер от Ферари. Нандо е седми и се опитва да запази позицията си от пилота на Астън Мартин Себастиан Фетел, който стартира от десета позиция. 

До финала Фернандо запази седмата си позиция, осми финишира Себастиан, девети остана Джордж Ръсел за тима на Уилямс, а топ десет допълни пилотът на Алпин Естебан Окон. 

Другият пилот на Ферари – Карлос Сайнц, направи много слабо спринтово състезание и остана едва 11-и, а заради излитането си от пистата Серхио Перес в крайна сметка остана последен.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация