Илко Пиргов спаси три дузпи срещу Словачко и осигури на Локо мачове с Копенхаген (видео)

22:45
Илко Пиргов спаси три дузпи срещу Словачко и осигури на Локо мачове с Копенхаген (видео)

Локомотив Пловдив отстрани чешкия Словачко след изпълнение на дузпи в мач от квалификациите на Лигата на конференциите. В герой за пловдивчани се превърна вратарят Илко Пиргов, който спаси три дузпи. Домакините от Чехия спечелиха мача с 1:0 в редовното време. Властимил Даничек (25) беше точен за домакините. “Смърфовете” успяха да измъкнат минимален успех с 1:0 в първия сблъсък на “Лаута” и така след равенство 1:1 в редовното време, равенство и в продълженията, двата тима решиха спора помежду си след изпълнение на дузпи.

Наставникът на "смърфовете" Александър Тунчев направи две промени в състава си. В защита на мястото на Олексей Биков застана Милош Петрович. По десния фланг пък действа Бирсент Карагарен. Той беше наказан и пропусна домакинството на тима срещу Словачко, но сега замени успешно справилия се в предишния мач Николай Николаев. 

След спокойни десетина минути на мача Словачко пробва да застраши вратата на Локомотив с няколко центрирания, при които защитата на пловдивчани внимаваше. Така се стигна до 14-ата минута, при която Илко Пиргов трябваше да се намесва след слаб удар на Даничек. Веднага след това и стражът на чехите Нгуен се намеси при удар на Лукас Салинас.

За съжаление на Локомотив, домакините заличиха пасива си от Пловдив, след като поведоха в резултата в 25-ата минута. Димитър Илиев допусна грешка при изнасянето на топката, пасът му беше пресечен, а Хавлик влезе в наказателното поле. Той извади топката назад към непокрития Властимил Даничек, който с удар от движение от границата на наказателното поле опъна мрежата зад Илко Пиргов. 

В 44-ата минута Даничек качи топката на главата на Сисилия. Нападателят се извиси и стреля с глава, но ударът му излезе в аут. В последната минута на добавеното време Калабишка беше намерен от свой съотборник в наказателното поле. Той шутира към близкия ъгъл, но Илко Пиргов внимаваше и изби в ъглов удар. 

И второто полувреме започна силно за футболистите на Словачко. Лукаш Садилек стреля опасно към вратата на Локомотив. Илко Пиргов плонжира към долния десен ъгъл на вратата си, за да парира, след което домакините спечелиха ъглов удар. Натискът на домакините се засили още повече в следващите минути, което не позволяваше на Локомотив да излезе по-напред и да потърси атака.

В 61-ата минута чехите имаха много добра възможност да удвоят преднината си. Сисилия обаче предпочете сам да завърши атаката вместо да подаде към свободен съотборник, а в случая домакините имаха числено преимущество.

Три минути по-късно късметът покри "смърфовете". Станислав Хофман се извиси в наказателното поле след центриране от корнер. Бранителят нанесе удар с глава от около два метра разстояние до голлинията, но топката попадна право в обсега на Пиргов и до нов гол не се стигна. 

В 66-ата минута и Филип Нгуен трябваше да се намесва. Парвиз Умарбаев центрира, а Димитър Илиев засече с глава. Ударът беше коварен и насочен точно до гредата, но вратарят на Словачко показа добър рефлекс и предотврати опасността. 

От безобидно положение Локомотив можеше да инкасира гол, ако не беше страхотната намеса на Кристиан Гомис. След рикошет топката падна точно пред Вацлав Юречка и то фронтално срещу вратата. Гомис обаче направи прекрасен шпагат и спря нападателя. 

В 70-ата минута Словачко отново стигна до чудесна ситуация. Петржела влезе лесно в наказателното поле, но стреля силно и неточно над горната греда. 

В 88-ата минута Димитър Илиев се справи с Кадлец, но загуби равновесие. Докато падаше на тревата, Илиев продължи към Бирсент Карагарен. Крилото на Локомотив прати топката във вратата, но още преди да отбележи страничният съдия бе вдигнал флага си за засада. 

В добавеното време Димитър Илиев изведе Георги Минчев в коридор. Нападателят набра скорост, откри си ъгъл и стреля. Стражът Филип Нгуен обаче внимаваше и отрази удара. Така срещата влезе в продължения, в които Словачко и Локомотив да решат спора помежду си. 

В 97-ата минута Даниел Холзер и Хавлик разиграха добре в наказателното поле. Първият получи шанс да пробва късмета си с удар в близкия ъгъл, но Илко Пиргов отново показа добра концентрация. След минута Локомотив отново вкара гол, този път чрез Георги Минчев, но и тук попадението не беше зачетено заради засада. 

В 112-ата минута Петър Витанов отне топката от защитник на дъгата на наказателното поле. Последва удар от халфа, който беше слаб и не затрудни Нгуен. 

СЛОВАЧКО - ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ 1:0 

1:0 Властимил Даничек (25)

Дузпи: 2:3

Даничек - Пиргов спасява 
Димитър Илиев - гол
Холцер - Пиргов спасява
Лукас Слинас - Нгуен спасява
Кохут - Пиргов спасява
Конър Руан - гол 
Юречка - гол
Емил Янчев - пропуска
Михал Кадлец - гол
Бирсент Карагарен - гол

Стартови състави:

СЛОВАЧКО: Нгуен, Рейнберк, Хофман, Кадлец, Калабишка, Садилек, Даничек, Хавлик, Петржела, Сисилия, Навратил; 

ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ: Илко Пиргов, Милош Петрович, Артур Крачун, Кристиан Гомис, Парвиз Умарбаев Петър Витанов, Конър Руан, Лукас Салинас, Бирсент Карагарен, Георги Минчев, Димитър Илиев;

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация