Саша Зверев изпепели мечтата на Джокович за "Златен шлем"

13:10
Саша Зверев изпепели мечтата на Джокович за "Златен шлем"

"Прокобата" на олимпийските полуфинали не подмина Новак Джокович и при устрема му за "златен шлем" през 2021 година, който бе най-чаканото от всички любители на тениса историческо постижение. Великият сърбин обаче се провали на трето издание на Олимпийски игри в битката за място на финала, като допусна изненадващ обрат срещу Александър Зверев с 6:1, 3:6, 1:6.

"Златният шлем" стана възможен при победата на Джокера над Рафаел Надал на полуфиналите на "Ролан Гарос", като впоследствие световният номер 1 обра всичките три купи от "Големия шлем" през 2021 година. Той бе големият фаворит за олимпийското злато в Токио 2020, но не можа да осъществи нечуваното при мъжете постижение "златен шлем", какъвто има на сметката си германската легенда Щефи Граф през 1988 година.

Въпреки че е единственият тенисист при мъжете с три олимпийски полуфинала, Ноле така и не е преодолявал предпоследната фаза на турнира под петте кръга. В Рио 2016 той отпадна от Хуан Мартин дел Потро в първия кръг, като именно аржентинецът пък лиши Ноле от бронз в Лондон, след като Анди Мъри го бе елиминирал на полуфинала. В Пекин великият сърбин завърши с бронзово отличие. Освен Зверевм шотландеца и Кулата от Тандил, другият тенисист с победа над сърбина на кортове с петте кръга бе Рафаел Надал на полуфиналите през 2008-ма, като впоследствие Матадора спечели и златото, с което води на другите си двама извънземни конкуренти.

След като наскоро изравни Роджър Федерер и Рафаел Надал с 20 титли от "Големия шлем", Джокович изравни швейцареца и с 13 олимпийски победи, но това едва ли ще го топли, при положение че се препъна преди финала в Токио. Той все още може да донесе златен медал за Сърбия от Токио 2020, защото по-късно днес в тандем с Нина Стоянович ще участва в полуфиналите на смесени двойки срещу руснаците Аслан Карацев и Елена Веснина.

Александър Зверев прави един от най-силните сезони в кариерата си по отношение на брой победи с вече 32 на сметката си, а и по-рано игра полуфинал на "Ролан Гарос". Той ще спори за златния медал в Токио 2020 срещу руснака Карен Хачанов, който срази Пабло Кареньо-Буста в първия полуфинал с 6:3, 6:3. Германският мъжки тенис ще има олимпийски медал за първи път от 17 години.

Срещу Зверев световният номер 1 спечели убедително първия сет с 6:1, макар резултатът да бе прекалено негативен в сравнение с реалното съотношение на силите на корта спрямо германеца. Все пак, Джокович се справяше отлично със задачата да експлоатира по-слабите компоненти на съперника - да го засипва с ниски топки, които да провокират неприятна за високия Саша работа с колената; да миксира къси топки, изискващи спринтове към мрежата от противника; както и да убива темпото.

Джокера проби за 3:2 и изглеждаше, че ще приключи битката в своя полза, но Зверев се вдъхнови с два забележителни бекхенд-уинъра и направи страхотна серия със спечелени 11 от 12 разиграни точки. Ноле пък допринесе за сриването си с няколко нетипични грешки на мрежата. Два пробива в негова полза и сдържани нерви при сервиране за сета - Саша заби първия си ас по диагонала в полето за равенство при дюс и впоследствие с поредния форхенд-уинър се възползва от сетбола за 3:6.

Изключителната поредица на Зверев продължи с пробив в началото на третия сет, след като Джокович не просто не вкарваше първия си сервис, ами започна да печели по-малко от половината точки зад втория начален удар. Германецът записа пети пореден гейм на сметката си, а после пък спаси три брейк-бола чрез ас и два минаващи бекхенда край мрежата. Впоследствие комбинация сервис по правата в полето за предимство и завършващ форхенд по диагонала избави Зверев за четвърти път от пробив, а асовете му се увеличаваха в най-подходящите моменти. Германецът направи фрапантна грешка на мрежата при гейм-бол и забави спечелването му, но четвъртият му ас в маратона свърши работа за 0:2.

Непредизвиканите грешки продължаваха да валят от ракетата на Джокович, а от устата му - звучни псувни и негативни реплики на сръбски. При втория допуснат пробив за 0:4 вече дори най-големите поддръжници на Ноле са усещали, че мечтата няма как да стане реалност. Още първите мачболове за германеца дойдоха при сервис на световния номер 1 и той се възползва от втория, за да избухне в сълзи, поднасяйки сензацията.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация