Естебан Окон спечели Гран При на Унгария, Хамилтън остана трети

18:04
Естебан Окон спечели Гран При на Унгария, Хамилтън остана трети

Естебан Окон от тима на Алпин спечели Гран При на Унгария. Втори остана Себастиян Фетел с Астън Мартин, а трети се класира световният шампион Люис Хамилтън. 


Преди старта на „Хунгароринг“ заваля дъжд и намокри пистата. Въпреки това тя започна да изсъхва и пилотите наредиха болидите си с гуми интермедия. 


На старта Хамилтън потегли най-добре и запази позицията си, докато зад него съперниците му имаха проблеми със спирането за първи завой. Ботас потегли много зле и опита да навакса загубените позиции при спирането, но не успя да спре и удари задницата на Ландо Норис. 


Така болидът на Макларън отнесе втория Верстапен. Валтери продължи да се пързаля и след Норис удари втория пилот на Ред Бул Серхио Перес.


И така малката грешка при спиране на Ботас доведе до отпадането на Перес и унищожи състезанието на Норис и Верстапен. В задната част на колоната също не липсваше драма и след още една верижна катастрофа, предизвикана от Ланс Строл от Астън Мартин, аут от надпреварата бе и пилотът на Ферари Шарл Леклер. Пострада и Даниел Рикардо от Макларън, но австралиецът продължи в надпреварата. 


В третата обиколка състезанието бе спряно и всички болиди, останали в движение, бяха върнати на питлейна пред боксовете. Там започна трескава работа в опит за възстановяване на щетите по пострадалите болиди. 


Водачът в класирането Верстапен успя да се спаси от отпадане и ако последиците при удара от болида на Макларън бъдат поправени, то ще има шанс да се бори за челни позиции от 13-о място. Основният му конкурент за титлата Хамилтън отново ще стартира от първа позиция и ако се опази от инциденти до финала, е много вероятно при победа да си свърши работата и да стопи изоставането си от Верстапен преди лятната пауза. 


Втори при рестарта ще бъде Естебан Окон от Алпин, а трети ще дебне Себастиан Фетел от Астън Мартин.

Невиждана ситуация в историята на Формула 1 се разигра при рестарта на състезанието. На старта застана единствено Хамилтън, като в същото време всички останали пилоти минаха през бокса за смяна на гумите си интермедия със сликове на Пирели. 

Веднага стана ясно, че това е най-голямата грешка в историята на Мерцедес, и в следващата обиколка Хамилтън влезе в бокса. Вече беше толкова късно, че Люис се върна на пистата едва 14-и, на три позиции зад Верстапен, който продължава да се движи на 11-о място. 


Ето така, без инцидент или грешка от страна на Хамилтън, британецът изглежда ще изпусне една от най-лесните си победи. В същото време до финала има 65 обиколки и седемкратният световен шампион е показвал неведнъж, че може да печели от неизгодна позиция.

В 20-ата обиколка в бокса за втори път влезе Хамилтън. Пилотът на Мерцедес се върна на пистата с гуми медиум на 12-а позиция. 

 

В следващата обиколка от Ред Бул веднага отговориха на Люис и вкараха Макс в бокса в опит да не позволят пресичаща стратегия за британеца. Това не помогна и Хамилтън успя да „прескочи“ Верстапен при връщането на нидерландеца на трасето. 

 

Така Люис вече е десети, след като изпревари и Рикардо, докато Макс остана блокиран зад австралийския пилот на Макларън на 12-а позиция.

 

До 35-ата обиколка, средата на състезателната дистанция днес, водач на колоната продължава да бъде Естебан Окон от Алпин, следван от Себастиан Фетел на втора позиция, а трети вече е другият пилот на Алпин Фернандо Алонсо. 

 

Люис Хамилтън продължава похода си към подиума, като вече се намира на пета позиция, като на негово име е и най-бързата обиколка до този момент в състезанието. Британецът е на секунда зад четвъртия Карлос Сайнц от Ферари.


В 37-ата обиколка за първи бокс влезе Фетел от втора позиция. Грешка на механиците на Астън Мартин обаче го забави с малко над една секунда. В следващата обиколка лидерът на колоната Окон веднага отговори на германеца с втори стоп, но точно тази секунда, загубена от Себ в бокса, му коства лидерската позиция и изглежда дори и малката възможност за първа победа за отбора на Астън Мартин. 

 

В 41-вата обиколка за втори път в бокса на Ред Бул влезе Макс Верстапен. Нидерландецът се върна на пистата на 12-а позиция, като, изглежда, основната му цел вече е да влезе в последните места, даващи точки в топ десет.

 


В 48-ата обиколка за втори път през бокса мина Хамилтън. Британският пилот на Мерцедес се върна с нови гуми на пета позиция. И в оставащите 22 обиколки ще пробва да навакса изоставането си и най-малкото да се качи на подиума.

 

Пет обиколки преди финала Окон продължава да води пред втория Фетел, а на трета позиция се движи Сайнц. Хамилтън не спира с атаките срещу Алонсо за четвъртата позиция, но испанецът показва, че неслучайно е двукратен световен шампион и въпреки че е на 40 години, не е забравил как се пилотира на най-високо ниво.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация