Франция ликува с историческо първо олимпийско злато във волейбола

18:04
Франция ликува с историческо първо олимпийско злато във волейбола

Франция надигра Руския олимпийски комитет с 3:2 гейма – 25:23, 25:17, 21:25, 21:25, 15:12, за да триумфира за първи път в историята си на олимпийския волейболен турнир в Токио.

„Сборная“ стартира по-уверено финалната среща и поведе в точките, но „петлите“ постепенно се поокопитиха и след силна серия в края на откриващия гейм поведоха в резултата. Това ги окрили допълнително и те не дадоха шанс на съперника във втората част, спечелена по убедителен начин. Франция обаче позволи на руснаците да се разиграят и след два гейма на по 21 точки, олимпийският шампион от 2012 вкара сблъсъка в тайбрек.

В него „Сборная“ дръпна в началото, но позволи на съперника да се върне в гейма. Инерцията бе на страната на французите и те затвориха тайбрека и мача в своя полза с 15:12 след 2 часа и 15 минути игра. Над всички за победителите бе Ървин Нгапет с 26 точки – 15 добави Жан Патри, а с 11 се отчете Тревор Клевено. За Руския олимпийски комитет Максим Михайлов и Егор Клюка комбинираха за 41 пункта, но усилията им се оказаха недостатъчни. Руснаците не съумяха да осъществят втори пълен обрат във финал на Игрите след този срещу Бразилия през 2012 в Лондон и остават с четири златни медала (три като част от Съветския съюз).

Франция пък се раздели по перфектен начин със старши треньора си Лоран Тили, който ще бъде заменен от легендата на бразилския волейбол Бернардо Резенде след Токио 2020. По-рано, в спора за бронза Аржентина надви Бразилия с 3:2 гейма. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация