Ирина Винер-Усманова: Състезание нямаше. Златото за България е такъв ужас

08:43
Ирина Винер-Усманова: Състезание нямаше. Златото за България е такъв ужас

Тежки думи отправи президентът на руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова, която изпълнява и функциите на главен треньор. Българският ансамбъл спечели златото, като остави рускините втори. Вчера пък израелката Линой Ашрам взе златото в индивидуалната надпревара, изпреварвайки сестрите Дина и Арина Аверини. Това означава, че Русия се прости с “абонамента” си за златните медали, които неизменно печелеше от Атланта 1996 насам.

“Състезание нямаше. От самото начало ни отнеха две точки. Как, защо? Без никакви видими грешки. Дори президентът на ФИГ определи изпълнението ни на музиката на “Половецкие пляски” като Болшой театър. Дори великият Игор Мойсеев (б.р. легендарен бивш съветски балетист и хореограф) е забавял музиката, а ние я използвахме в оригинал. И как завърши това? С такъв ужас”, коментира Винер пред Матч тв.

“Упражненията на българките бяха нечисти, допуснаха и леки грешки. За всяка свита ръка се отнема 1/10 от точката, а те имаха 7-8 такива. Съчетанията им не бяха трудни като нашите, темпото също. И визуално нашият ансамбъл изглеждаше по-добре, но не споря, някой може да харесва и българския ансамбъл. Второто им изпълнение беше по-добро от първото. Но за такива топки да отнемат на Русия половин точка е смешно. Момичетата могат да се утешават единствено с това, че не допуснаха грешки. 

Дина Аверина е просто герой. Вдигна патриотичния дух, защото всички видяха, че й откраднаха първото място. Момичето от Израел (б.р. Линой Ашрам) не е виновно. То просто стана оръдие. Имаше поръчение да бъде спряна хегемонията на Русия. Само преди половин месец победихме България на европейското. Трябва да се пише не на международната федерация, а директно на Томас Бах, защото бяха потъпкани олимпийските традиции правила”, продължи тирадата си Винер.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация