Италия си припомни как се вкарват голове срещу немощните литовци (видео)

00:30
Италия си припомни как се вкарват голове срещу немощните литовци (видео)

Италия съкруши Литва с 5:0 в световна квалификация от група "С", в която е и България. След равенствата срещу нашите национали и Швейцария, "адзурите" не показаха никаква милост към непретенциозния си съперник. Два гола отбеляза Мойс Кийн, по веднъж се разписаха Джакомо Распадори и Джовани Ди Лоренцо, а Едгарас Уткус от Литва си вкара автогол. 

Това беше 37-и пореден мач без загуба за Италия. За отбелязване е и друго постижение. За първи път в историята си "Скуадра адзура" вкара 4 гола до 30-ата минута в официален двубой. 

Днешният двубой се игра в Реджо Емилия, а италианците бяха амбицирани да запишат убедителен успех срещу аутсайдера в групата, който няма победа в световна квалификация от 2016 година. Освен това, Литва никога не е побеждавала Италия.

В състава на Роберто Манчини промените бяха много. Атаката водеха Мойс Кийн, Джакомо Распадори и Федерико Бернардески, а тримата в средата на терена бяха Жоржиньо, Матео Песина и Браян Кристанте. На вратата бе Джанлуиджи Донарума, а защитното каре пред него оформиха Джовани Ди Лоренцо, Франческо Ачерби, Алесандро Бастони и Кристиано Бираги. 

Заради контузии извън сметките за двубоя останаха Чиро Имобиле, Лоренцо Инсиние, Федерико Киеза, Марко Верати, Стефано Сенси и Николо Дзаниоло.

Литовците отново не бяха водени от селекционера си Валдас Иванаускас, който даде положителен тест за COVID-19. Неговите задължения изпълняваше помощникът му Томас Разанаускас.

Под рамката за гостите застана бившият страж на Ботев (Пловдив) Ернестас Шеткус, който направи серия отлични спасявания срещу България, а единствен нападател беше Едгарас Дубикас.

Мачът на "Мапей" бе по-специален за Жоржиньо. Натурализираният бразилец стана първият футболист от половин век, който не е роден в Италия, но извежда "Скуадра адзура" с капитанската лента. 

Домакините имаха някои затруднения в самото начало, но много бързо намериха верния ритъм и след четвърт час игра вече водеха с 2:0. В 11-ата минута Кийн наказа грешка на противниковата защита и насочи топката между вратаря и гредата, а в 14-ата силен удар на Распадори рикошира в Едгарас Уткус и Шеткус нямаше какво да стори.

В средата на полувремето европейските шампиони вкараха и трети гол. Този път никой не можеше да отнеме радостта на Распадори от дебютното му попадение за националния отбор. Нападателят на Сасуоло се възползва от лошо изчистване на Лисицкас и от около шест метра не сбърка. Литовците изнемогваха и не беше изненада, че много скоро получиха още едно попадение. Бернардески намери зад защитата Мойс Кийн, а той не се забави и стреля от въздуха за 4:0.

На полувремето бяха извършени общо пет смени, като Манчини реши да извади Донарума и да даде шанс на Салваторе Сиригу. Пред вратата на домакините нямаше никакви положения, но в другото наказателно поле вреше и кипеше. В 54-ата минута десният бек Ди Лоренцо опита нещо средно между центриране и удар, след което топката се оплете в мрежата - 5:0.

Дебют за националния тим на Италия направи Джанлука Скамака, който замени Бернардески. Малко по-късно на терена се появи още един играч на Сасуоло - Доменико Берарди. "Адзурите" постепенно намалиха темпото, а при една от опасните им атаки Гаетано Кастровили уцели гредата.

Разгромната победа не беше единствената добра новина за Италия, защото в друг мач от групата Северна Ирландия и Швейцария направиха нулево равенство. По този начин "адзурите" натрупаха преднина от 6 точки пред "кръстоносците" преди мача помежду им на 12 ноември.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация