Медведев се намеси между историята и Джокович за първата си титла от Голям шлем (видео)

09:25
Медведев се намеси между историята и Джокович за първата си титла от Голям шлем (видео)

Данийл Медведев надигра Новак Джокович с 6-4, 6-4, 6-4 във финала на Ю Ес Оупън за първата си титла от Големия шлем. Срещата продължи около два часа и 15 минути.

Двубоят на „Артър Аш Стейдиъм“ противопостави първия и втория в световната ранглиста, като руснакът стартира с ранен пробив в откриващия сервис гейм на сърбина. До края на частта Медведев не даде почти никакви шансове на Джокера дори да си помисли за връщане на брейка и така дръпна в резултата. Световният номер 1 започна по-добре втората част, като имаше общо пет възможности за пробив в първите две подавания на 25-годишния тенисист за сета, но ги пропиля. Медведев се възползва от третата си за частта, дошла в петия гейм, и оттам-насетне не погледна назад, за да се доближи на сет от знаменита победа.

Джокович изглеждаше изтощен както физически, така и психически на старта на третия сет и допусна два пробива на собствен сервис. Преднината на руснака достигна 4-0, като при 5-2 той подаваше за титлата. Медведев стигна до първа шампионска топка, но се пропука не и без помощта на публиката в Ню Йорк, а Ноле върна един от двата пробива. Той се доближи на гейм от съперника, но за повече нямаше сили и така вторият в световната ранглиста ликува с първи трофей от Голямата четворка. Медведев триумфира за първи път в Шлема в кариерата си след два провала в предишните си участия на финала – 2019 от Рафаел Надал отново на Флъшинг Медоус, и по-рано тази година от Джокович на Аустрелиън Оупън.

„Ако има някой, който заслужава титла от Големия шлем, това си ти. Така че, поздравления. Бих искал да кажа, че тази вечер, въпреки че не спечелих мача, сърцето ми е изпълнено с радост и съм най-щастливият човек на планетата, защото Вие ме накарахте да се чувствам много специален. Никога не съм се чувствал по този начин в Ню Йорк“, каза номер 1 в света на церемонията след края на срещата. „Искам да се извиня на Вас и Новак, защото всички знаем за какво се бореше той днес. За това, което постигна тази година и през цялата ти кариера – никога не съм казвал това на никого преди, но ще го кажа сега – За мен ти си най-великият играч в историята“, сподели новият крал на Флъшинг Медоус.

Руският тенисист спря сърбина по пътя към влизане в историята – Джокера се бореше да стане първият играч след австралийската легенда Род Лейвър през 1969, който печели четирите турнира от Големия шлем в една година, постигайки Календарен шлем, както и да задмине големите си съперници в спорта Роджър Федерер и Надал, които са с по 20 корони от Шлема. Тримата „великани“ в тениса остават поравно в тази категория, а Джокович не успя да вдигне за четвърти път трофея от Ю Ес Оупън в кариерата си след 2011, 2015 и 2018. Сърбинът загуби от Анди Мъри в пет сета в Ню Йорк през 2012 година, когато шотландецът грабна първата си титла от Шлема на 25-годишна възраст, подобно на Медведев в днешния финал.

34-годишният Джокович загуби по-рано през лятото възможността за Златен шлем след поражението си от Александър Зверев на полуфиналите на олимпийския турнир в Токио – за последно до това постижение е стигала германката Щефи Граф през 1988 година.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация