ФИФА насрочи дата за обсъждане на предложението за Мондиал на всеки две години

15:59
ФИФА насрочи дата за обсъждане на предложението за Мондиал на всеки две години

Международната футболна централа (ФИФА) покани футболните домашни ръководни асоциации на онлайн среща на 30 септември, на която да обсъди противоречивите си предложения за провеждането на Световно първенство на всеки две години вместо на четири. Темата ще бъде дискутирана с членките на асоциации на ФИФА като част от плановете за реформа на международния календар.

„Има консенсус в спорта, че международният календар трябва да бъде реформиран и подобрен. След покани за собственици, включително всички конфедерации, в началото на септември, ще се организират разговори в следващите седмици. В добавка, ФИФА покани своите членки на асоциации на първа онлайн среща на 30 септември, 2021. Това е една от няколко възможности за създаването на конструктивен и отворен дебат, на глобално и регионално ниво, в следващите месеци“, се казва в изявление на ФИФА.

Припомняме, че предложението за Мондиал на всеки две години бе предложено през март от бившия мениджър на Арсенал Арсен Венгер, който сега отговаря за глобалното футболно развитие в Международната централа. Според идеята, всяка година ще има голям международен турнир от 2025-26, включително Световно първенство и континенталните надпревари като Европейско и Копа Америка.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин е открито против предложението и заплаши, че европейските страни ще бойкотират Световно на две години. Южноамериканската конфедерация (КОНМЕБОЛ) заяви, че проектът няма „спортна обосновка“. Шефът на ФИФА Джани Инфантино обеща, че решенията за провеждане на Световно на всеки две години ще бъдат взети до края на годината.

Миналата седмица ФИФА публикува онлайн проучване, в което се твърди, че булшинството от футболните фенове подкрепя идеята „за по-чести“ Мондиали. Резултатите от анкетата дойдоха като рязък контраст на опозицията от няколко национални фенклуба по света.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация