Венгер пак лансира идеята за Мондиал на две години

15:03
Венгер пак лансира идеята за Мондиал на две години

Шефът на ФИФА за глобално развитие на футбола Арсен Венгер защити предложението си световното първенство да се провежда на всеки две години. Французинът е най-големият фен на идеята, която обаче бе посрещната с негативни коментари от водещите клубове в Европа и УЕФА. 

Според бившия мениджър на Арсенал промени във футболния календар, които да влязат в сила от 2025 година, ще бъдат от полза за всички. Зад идеята за световно първенство на всеки две години първо се обяви Саудитска Арабия, след което ФИФА възложи на Венгер и екипа му да проучат възможността Мондиалите да се играят през две години от 2026-а нататък, вместо в сегашния формат веднъж на четири години. 

Предложението на Венгер включва континенталните шампионати да се играят в нечетни години, а прозорците за национални отбор да бъдат сведени до един или два на година, вместо сегашните пет. Президентът на УЕФА Александър Чеферин вече заплаши, че ще бойкотира подобно решение. "Мисля, че ако преминем към такъв формат, ще достигнем максимума си", заяви Венгер. 

"Това не е предложение, с което да вдигам шум около себе си, а опит да направя футбола по-добър, по-ясен, по-прост и по-значим за света. Това не е опит да си подхранвам егото. Бях помолен да помогна да преформатираме утрешния календар, заради което се консултирах с представители от целия свят. В момента играчите губят много време и енергия с пътувания за квалификационни мачове из целия свят. От намалените квалификационни периоди полза ще имат както клубовете, така и самите футболисти. Разбира се, от предложението за световно първенство на всеки две години има смисъл само тогава, когато се разгледа цялата концепция и се прегрупират квалификациите", обясни Венгер. 

Според французина обвиненията, че така би се девалвирало световното първенство са несъстоятелни, както и че женските световни първенства биха загубили от блясъка си, ако се играят в същите години, в които и мъжките. "Световното първенство е толкова голямо събитие, че не смятам, че има как то да загуби престижа си. Всеки иска да бъде най-добрият в света и най-добър всяка година", каза още бившният мениджър на Арсенал.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация