Борусия Дортмунд взе своето срещу Спортинг Лисабон

01:13
Борусия Дортмунд взе своето срещу Спортинг Лисабон

Борусия Дортмунд постигна втора поредна победа в група "C" на Шампионската лига и направи голяма крачка към класиране за осминафиналите. Тимът на Марко Розе надви с 1:0 Спортинг (Лисабон), а единствения гол вкара Донийл Мален преди почивката. Това беше първо попадение за нидерландеца с екипа на Борусия. Съдията Сърджан Йованович отмени цели три попадения на "жълто-черните", но те стигнаха до успеха и оглавяват класирането в групата, заедно с Аякс.

Борусия започна участието си в турнира с много важна победа като гост на Бешикташ, но в Бундеслигата играе на приливи и отливи, като преди няколко дни допусна поражение от съименника си от Мьонхенгладбах. Днес "жълто-черните" имаха отлична възможност да се реваншират пред феновете си и не я пропуснаха.

Загубата значително намали шансовете на Спортинг да стигне до фазата на директните елиминации. На старта португалският гранд беше разгромен с 1:5 у дома от Аякс и все още няма спечелена точка. "Лъвовете" са последни в групата заради по-лошата си голова разлика от Бешикташ, който също е с две загуби. В следващия кръг двата тима излизат един срещу друг в Истанбул.

Подкрепата на феновете на "Сигнал Идуна Парк" даде огромна увереност на домакините. Те вече са в серия от 9 поредни победи на своя стадион след загубата с 1:2 от Манчестър Сити, която сложи край на участието им в Шампионската лига през миналия сезон. Спортинг пък затвърди тенденцията да играе много трудно в Германия. "Зелено-белите" постигнаха едно равенство в 14 визити на клубове от Бундеслигата и отстъпиха в останалите 13. 

Големият отсъстващ за Борусия беше Ерлинг Холанд, който е контузен. Марко Ройс обаче се възстанови и попадна сред титулярите. Бившият германски национал действаше малко зад изнесените напред Торган Азар и Донейл Мален. В средата на терена Марко Розе пусна Джуд Белингам, Аксел Витсел и Махмуд Дахуд.

На вратата застана Грегор Кобел, а в отбрана стартираха Тома Мюние, Мануел Аканжи, Матс Хумелс и Рафаел Герейро. От 11-те, започнали срещу Борусия (Мьонхенгладбах), на пейката останаха Марин Понграчич и Юсуфа Мукоко.

За Спортинг се завърна капитанът Себастиан Коатес, а Матеус Рейс зае мястото на Рубен Винагре по левия фланг. Изненадващо беше включването сред тримата нападател на Тиаго Томаш вместо Нуно Сантош. Паулиньо и Пабло Сарабия бяха другите двама в офанзивната линия на португалците.

Рубен Аморим не гласува доверие от първата минута на Жоао Виржиния, Джован Кабрал и Мануел Угарте.

Дахуд се контузи още в началото и не можа да продължи, а вместо него в игра се появи Юлиан Брант. Спортинг беше по-добрият отбор в началото, докато домакините мъркаха много пасове. В 15-ата минута Мален стреля в гредата, но от положение на засада. Малко по-късно Ройс на три пъти можеше да открие резултата, но Антонио Адан не трепна.

В 22-ата минута Хумелс подари топката на Паулиньо, който обаче шутира над вратата. В 31-ата Коатес скочи най-високо след центриране от корнер, но не можа да нанесе достатъчно прецизен удар. Гол на Мален беше отменен заради засада, но в края на полувремето натискът на Борусия се усили. В 37-ата минута Белингам изведе Мален и този път нидерландецът не сбърка, отбелязвайки първия си гол за "жълто-черните" след трансфера от ПСВ Айндховен.

Спортинг не заслужаваше да изостава, но първата по-сериозна грешка на отбраната беше наказана. След почивката Борусия имаше повече свободни пространства за бързите си нападатели, но не ги експлоатира по най-добрия начин. В 48-ата минута още един гол на германците беше отменен, този път на Ройс. Гостите страдаха от високата преса на Борусия и рядко успяваха да изнесат топката в противниковата половина.

Домакините се стремяха да не губят концентрация пред наказателното си поле, което често им се случва през сезона. Спортинг опита натиск в последната четвърт от двубоя, но не създаде никакви чисти положения и трябваше да се примири със загубата. 

В следващия си мач португалците ще гостуват на Бешикташ, а в сблъсъка на лидерите в групата Аякс ще посрещне Борусия Дортмунд.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация