Левски и Лудогорец изиграха мача на сезона в Първа лига

22:27
Левски и Лудогорец изиграха мача на сезона в Първа лига

В изключително драматичен мач се превърна дербито от 10-ия кръг на efbet Лига между Левски и Лудогорец. Въпреки сериозната подкрепа от трибуните и голямото желание и раздаване от страна на “сините” отново победител излязоха шампионите, които надвиха с 4:2 на стадион “Георги Аспарухов”. Боби Цонев бе точен в 26-ата минута, като се наложи ВАР да потвърди попадението. Три минути след това Доминик Янков изравни, Сотириу донесе пълен обрат в 47-ата минута. Боби Цонев изравни от дузпа 81-ата минута, която също беше гледана няколко минути с ВАР, но Елвис Ману в 85-ата минута матира Левски след поредното безобразна проява на Шелис. На контраатака Текпетей довърши домакините с четвърти гол в 89-ата минута. 
 
Така Левски остана без победа в четвърти пореден мач след завръщането на Станимир Стоилов, въпреки показаното израстване в играта на тима, той се свлече на 11-то място с едва осем точки. Поражението е шесто поред на "сините" срещу шампионите, а черната серия на столичани се увеличи на 17 поредни мача без успех срещу "орлите" в първенството. Последният остана от август 2016 година.

Смяната на треньора даде нужния ефект и Лудогорец за първи път в своята история вкараха четири гола на 26-кратните шампиони. Успехът изведе тима от Разград на първо място в класирането с 21 точки, колкото има и Ботев (Пловдив), но разградчани са с двама мача по-малко.

Станимир Стоилов пусна същите 11 от дербито с “червените”. На вратата бе Николай Михайлов, двойка централни защитници бяха Христос Шелис и Гьоко Зайков, а Драган Михайлович и Иван Горанов бяха крайните бранители. Дефанзивни халфове бяха Радослав Цонев и Андриан Краев. Здравко Димитров, Борислав Цонев и Георги Миланов помагаха на Билал Бари, който още няма гол за клуба.

Станислав Генчев, който водеше Лудогорец след уволнението на Дамбраускас, направи четири промени от мача със Звезда. Де Са, Текпетей, Пинас и Сантана бяха оставени на пейката. Те бяха заменени от Десподов, Икоко Генчев избра следните 11: Кахлина на вратата, Икоко, Пластун, Вердон и Сисиньо в защита. Гонсалеш и Баджи са опорните халфове, а Чибота, Десподов, който е капитан, и Янков ще помагат на Сотириу. 

Феновете на домакините, които отново създадоха страхотна атмосфера, бяха приготвили две хореографии. Първо такава имаше в Сектор “А”, която гласеше:”Нашата любов, си само ти!”. 

Момчетата на Мъри тръгнаха активно и Миланов стреля в 4-ата минута, но без да затрудни Кахлина, който без проблем хвана топката. Минута по-късно обаче Ники Михайлов трябваше да спасява столичани. Янков извезе отлично зад гърба на Шелис Сотириу, който стреля от няколко метра, но капитанът на “сините” изби с крак. Домакините опитваха да пресират по-класния си съперник, като не му позволяваше да разиграва продължително топката. Анди Краев получи жълт картон, докато домакините организираха атака и Георги Кабаков попадна на мушката на привържениците по трибуните. 

В 20-ата минута дойде време за хореографията в Сектор “Б”, която беше доста по-голяма “Ярост и страст”. 

Секунди по-късно Михайлов отново спаси Левски. Този път Шелис сбърка и топката попадна в Десподов, който стреля силно, но опитният вратар изби с една ръка. Следващите две минути футбол не се игра, тъй като Кабаков спря срещата, след като заради множеството димки нямаше голяма видимост на терена.

Малко по-късно трибуните избухнаха в радост, след като Борислав Цонев прати топката в мрежата на Лудогорец. Той бе точен в 26-ата минута след асистенция на Димитров, който проби до аутлинията и върна топката назад. Шампионите имаха претенции, че Георги Миланов е извършил нарушение в началото на атаката. Именно поради това се наложи ВАР да се намесва, а минута след това и попадението бе правилно зачетено. 

Радостта на домакините бе кратка, тъй като в 29-ата минута Лудогорец изравни чрез Доминик Янков. Хубава атака на “орлите” завърши с гол на младия плеймейкър. Първо Сисиньо върна топкатас пета от аутлинията, след което Чибота финтира противник и центрира, а Янков изпревари Зайков и се разписа за 1:1.

Грешка на синята защита в 34-ата минута подари топката на Вердон, който стреля от 17 метра, но извън целта.

Втората част започна със светкавично попадение за гостите, които стигнаха до пълен обрат в 47-ата минута. При хубава атака отдясно Икоко центрира към Сотириу и нападателят с глава се разписа. Кипърецът бе изпуснат от неговия сънародник в защитата на "сините" Шелис.

Седмица след загубата от ЦСКА - София, Левски ще премери сили и с другия фаворит за титлата в efbet Лига - Лудогорец, който уволни в последните часове треньора си Валдас Дамбраускас. “Сините” бележат прогрес под ръководството на Станимир Стоилов, но все още нямат победа в трите си шампионатни мача, откакто специалистът се завърна на “Герена”. Срещу Лудогорец публиката ще иска да види организиран и смел отбор, който да се възползва от моментната криза при разградчани. "Сините" нямат успех над шампионите в първенството от август 2016 година, като в този период са записали 12 поражения и 4 равенства. Последните пет двубоя "орлите" имат пет победи и дори не са допуснали гол в своята врата от столичани.

Левски спечели само две от първите си 9 срещи в първенството и се намира в долната половина на класирането. Прави впечатление, че 26-кратните шампиони са допуснали цели 15 гола и имат една от най-слабите защити в родния елит. Именно стабилна игра в дефанзивен план ще е необходима, ако “сините” искат да измъкнат нещо от мача довечера.

Лудогорец пристига в столицата след голямото разочарование, което претърпя в четвъртък. “Орлите” загубиха с 0:1 от Цървена звезда и намалиха шансовете си да прескочат груповата фаза на Лига Европа. В отсъствието на някои от ключовите си футболисти, отборът беше доста плах и създаде малко положения пред вратата на сърбите, но въпреки това можеше да стигне поне до равенство. Това не се се случи и ръководството реши да се раздели с Дамбраускас, като Станислав Генчев ще води тима в този двубой.

efbet Лига - 10 кръг: 

ЛЕВСКИ 2:4 ЛУДОГОРЕЦ

1:0 Б. Цонев (26)
1:1 Янков (29)
1:2 Сотириу (47)
2:2 Б. Цонев (81-д)
2:3 Ману (85)
2:4 Текпетей (89)

ЛЕВСКИ: Николай Михайлов, Драган Михайлович, Гьоко Зайков, Христос Шелис, Иван Горанов, Радослав Цонев, Андриан Краев, Борислав Цонев, Георги Миланов, Здравко Димитров, Билал Бари

ЛУДОГОРЕЦ: Кристиан Кахлина Джордан Икоко, Оливие Вердон, Игор Пластун, Сисиньо; Стефан Баджи, Гонсалвеш, Доминик Янков, Матис Чибота, Кирил Десподов, Пиерос Сотириу

СЪДИЯ: Георги Кабаков 
СТАДИОН: “Георги Аспарухов” 
НАЧАЛО: 20:15 часа

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация