Григор не можа да се пребори за място във финала на Индиън Уелс

01:25
Григор не можа да се пребори за място във финала на Индиън Уелс

Григор Димитров не можа да се възстанови достатъчно бързо, за да изиграе пореден силен мач през последните седмици и трябваше да приеме поражение 2:6, 4:6 от новата първа ракета на Великобритания Камерън Нори.

Така мечтите за първи финал на "Мастърс"-а в Индиън Уелс не се сбъднаха, но за това обяснение може да се намери както в 28-те непредизвикани грешки от ракетата на българина, така и в очевидната липса на достатъчно добра физическа кондиция. В последните си два двубоя в "Рая на тениса" той постигна изключителни обрати срещу шампиона от US Open Даниил Медведев и шампиона от "Мастърс"-а в Маями Хуберт Хуркач, като силите му не стигнаха срещу иначе безгрешния Нори.

Британецът заслужава само овации за достигнатия шести финал на турнир от АТР през този сезон, като вече е само на една победа от класиране на Финалите на АТР в Торино. Той не блестеше с нищо, освен с невероятна устойчивост от основната линия и липса на фрапантни грешки, каквито поведе видяхме от Димитров. Първият сервис на българина също не му вършеше необходимата работа и не му осигури достатъчно лесни точки, които можеха да спестят нервни моменти.

Все пак, Гришо отново напомни за себе си на най-голямата сцена и за седми път игра полуфинал на "Мастърс" турнир, както и за първи от Париж 2019-а. Във втора поредна надпревара след тази в Сан Диего той стига до предпоследната фаза и създава основания за оптимизъм за нови силни резултати до края на сезона.

Димитров ще се изкачи със седем позиции с натрупаните 350 точки от Индиън Уелс и от понеделник ще бъде 21-ви в световната ранглиста, стига Камерън Нори да спечели титлата в "Рая на тениса". Ако някого измежду Тейлър Фриц и Николоз Басилашвили триумфира, то Григор ще е 22-ри.

Първи сет

Григор започна с двойна грешка, а после в по-продължително разиграване пресили плосък бекхенд, но пък намали изоставането си на 15-30 чрез остър сервис по диагонала в полето за равенство и хубав форхенд в оголената права. Българинът беше агресорът в следващата размяна, независимо от дълбокия ретур на Нори, като около 20-ия удар британецът направи непредизвикана грешка. Дебютантът на тази фаза опитваше да натиска бекхенда на съперника си с лифтираните форхенди, но Димитров издържа и завърши с форхенд-уинър по правата. Нори обаче стигна до дюс с два поредни камшични бекхенда по диагонала, а после негов форхенд в движение по правата се превърна в печелишв и му осигури точка за пробив. Грешка от бекхенд-слайс на Григор даде брейка на съперника - 0:1.

Два невърнати сервиса (един ас) от полето за равенство, плюс грешка от бекхенд с висока парабола на Григор в средата на корта осигуриха аванс от 40-0 на британеца. Още една директна точка от начален удар затвърди пробива за 0:2. Григор обаче продължаваше да се чувства леко неуверен при опитите си да повдигне високо топката над мрежата и сбърка с предната страна на ракетата, а и втората му двойна грешка направи цифровото изражение 0-30. Първият му невърнат сервис свърши добра работа за възвръщане на кондицията, а комбинация сервис-форхенд изравни на 30-30. Нова непредизвикана грешка от форхенд обаче доведе до още една точка за пробив, а после закъснял бекхенд-слайс (провокиран от серия остри удари със задната страна на ракетата) направи резултата още по-неприятен - 0:3.

Грешка от форхенд по обратния диагонал и бекхенд в мрежата на Нори дадоха две точки на Димитров, но той не можа да направи повече и трябваше да приеме изоставане от 0:4. Деветата непредизвикана грешка на Гришо (при 4 на британеца) стана причина за 0-15, но после отлично негово воле на мрежата раздвижи българските зрители в публиката. Още едно излизане на мрежата напомни за правилната рецепта за победа, а два невърнати сервиса направиха резултата малко по-приемлив - 1:4.

Григор спечели с форхенд по правата най-красивото разиграване до момента в мача, а грешка на Нори от бекхенд го постави в неприятна ситуация при 0-30. Непредизвикано сбъркан форхенд на британеца осигури троен брейк-бол на Димитров и той се възползва още при първата възможност, за да "вдигне" съвсем публиката - 2:4. Българинът не мина без проблеми в следващия си сервис-гейм, защото линиите "обичаха" повече съперника му и той стигна набързо до 0-30, но пък невърнат втори начален удар в тялото му направи съотношението 15-30. Още едно такова упражнение към бекхенд-страната на посрещащия изравни резултата на 30-30, но Григор пресили сложен бекхенд и трябваше да отразява нова точка за пробив. Нова непредизвикана - този път от форхенд - потуши порива на българина и доближи Нори на само 1 гейм от успеха в първия сет.

Британецът имаше късмет с някои сантиметри около линията в негова полза в два случая, но като цяло взе първия сет главно заради близо 15-те непредизвикани грешки на Григор - 2:6 за 31 минути игра.

Втори сет

Гришо не спираше да бърка елементарни форхенди и при 30-30 на свой сервис не можа да завърши по правата, само че веднага брейк-болът бе неутрализиран с майсторски минаващ бекхенд. Първият сервис обаче продължаваше да не върши необходимата работа, а грешка от бекхенд на българина доведе до нов шанс за пробив. Той бе отразен с чудесен форхенд-уинър по обратния диагонал, а впоследствие двамата си размениха по една грешка, но Григор отново пропусна с предната страна на ракетата по оголената права. Пореден неточен форхенд от печеливша позиция на българина осигури трета възможност за пробив на съперника, а тя бе пратена в миналото с доста по-сложен за изпълнение уинър. Четвъртият брейк-бол пак бе подарък от елементарна грешка и вече с бекхенд в мрежата Димитров направи всичко възможно да загуби сервис-гейма си - 0:1.

От 40-0 бившият световен номер 3 се посъбуди с две поредни хубаво проведени точки, а до дюс се стигна след майсторско изпълнение на мрежата на Гришо и печелившо воле след къса топка. Играта му цялостно обаче не вървеше и подготовката за ударите не бе на ниво, както и придвижването по корта - в крайна сметка 0:2.

Дори любимият му бекхенд по правата не работеше по предназначение, но все пак въпреки ситуация 40-30, той си взе сервис-гейма за 1:2, макар да не изглеждаше как ще може да осъществи трети пореден обрат. Той се постара да вкара в употреба бекхенд-слайса си и чрез него да пробва да "трови" съперника, както се случваше в някои от предишните му мачове, като имаше известна успеваемост, за да стигне до 15-30, а впоследствие и до брейк-бол. В тези напечени моменти обаче Нори сервираше най-мощните си удари и се измъкна от бедата с тях, но форхендът на Григор се завърна и с него той успяваше да доминира разиграванията от основната линия. Въпреки възможностите да извлече повече от 8-минутния гейм на посрещане, отново предната страна на ракетата на Димитров го предаде за 1:3.

Късметът с линиите на британеца кореспондираше с липсата на оптимална кондиция на Димитров, чийто пък първи сервис варираше около 50 и 55 процента и така шансовете за лесни и бързи точки не бяха много. Въпреки някои излишно създадени трудности и преминаване през дюс българинът си взе подаването за 2:3 и все пак си запазваше шансовете да постигне успех във втория сет.

Независимо от трудностите Гришо заслужаваше поздравления, че не спираше да се бори и в следващия гейм, където успя да стигне до дюс с магически форхенд-уинър в движение по правата над най-високата страна на мрежата. Нори обаче практически не правеше непредизвикани грешки и само с това превъзхождаше достатъчно, за да върви уверено към приключване на мача - 2:4.

Елегантна къса от бекхенд от основната линия сложи край на първия експресен и безпроблемен сервис-гейм на Димитров за 3:4. Той отново имаше възможност да извлече повече от две спечелени точки на посрещане, но една грешка от форхенд и една от бекхенд доближиха съперника му на само един гейм до победата - 3:5. Пълен контраст се получи в следващия му сервис-гейм, когато направи две магически отигравания и вдигна публиката на крака, печелейки убедително подаването си, макар и само за да провокира съперника да изпълнява начални удари за класиране на финала - 4:5.

Нори вкара два невърнати сервиса, Григор сбърка форхенд от печеливша позиция и после прати ретур в мрежата - 2:6, 4:6 за 97 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация