Григор не можа да се противопостави на Циципас във Виена

19:02
Григор не можа да се противопостави на Циципас във Виена

Григор Димитров пропусна три сетбола (два при сервис на съперника) и впоследствие отстъпи с единствения пробив в мача срещу Стефанос Циципас - 6:7(6), 4:6 за 1 час и 43 минути равностойна битка в първия кръг на турнира от сериите АТР 500 във Виена.

Григор игра по-добре в първия сет и можеше да се поздрави с успех в тайбрека, но направи фрапантна грешка от форхенд край мрежата от печеливша позиция и с това върна съперника си “в играта”. Циципас пък бе почти безупречен от сервис и с марковите си форхенди по обратния диагонал, като осъществи единствения брейк в двубоя при 5:4 в своя полза, за да спечели най-интригуващия дуел от първия кръг в австрийската столица.

Димитров има основание да съжалява, че загуби равностойния мач със световния номер 3, но като цяло и двамата трябва да са доволни от високото ниво на тенис и липсата на голям брой грешки - Гришо направи 14, а Циципас 13, но пък българинът бе доста по-ефективен в атаките си с 29 уинъра срещу 23 за съперника.

Първи сет

Григор загуби първата точка в подаването си, след като Циципас атакува мрежата, но останалите отидоха на сметката на българина, който записа и уинър с форхенд над главата - 1:0. Димитров стигна до 15-15 на посрещане с елегантен подсечен минаващ бекхенд, а после пък гъркът сбърка форхенд за 15-30. Перфектно изградена атака на мрежата на Гришо му осигури позиция за печеливш удар с предната страна на ракетата и той заслужи двоен брейк-бол. И двата обаче не бяха оползотворени, защото Циципас го изтласка назад с дълбоки удари и влезе напред в корта. Във втория случай нашият тенисист не можа да осъществи минаващ бекхенд по правата, а в крайна сметка два отлични форхенда на гърка му осигуриха гейма за 1:1.

Първият ас по правата на Григор в полето за предимство го изведе до предимство от 30-0, а после реализира отличен форхенд-уинър (пети за него в мача) над най-високата страна на мрежата. Невърнат сервис по диагонала пък завърши бързия гейм за 2:1.

Димитров отново стигна до ситуация 15-30, защото подсеченият му бекхенд създаваше проблеми на съперника. Страхотна защита и марков форхенд по диагонала в движение провокира пък гъркът да прати топката в аут с рамката на ракетата си и да се стигне до шанс за пробив. Невърнат сервис по диагонала в полето за предимство обаче неутрализира и него, а впоследствие едно от атрактивните разигравания завърши със смач на Циципас за 2:2.

Григор поведе набързо с 40-0 чрез любимото си драйв-воле от форхенд по обратния диагонал от средата на корта, но поредица от дълбоки ретури на Циципас му осигуриха дори обрат до брейк-бол. В нито едно от тези разигравания българинът не беше във водеща позиция на игрището, но я изгради в подходящ момент, за да атакува мрежата и да завърши със смач за нов дюс. След още едно равенство Димитров реализира осмия си уинър - този път от бекхенд по правата - си изгради авантаж, а с ас от полето за предимство по диагонала спечели проблематичния гейм за 3:2.

Хитър минаващ бекхенд с повече движение на китката на българина заблуди Циципас и вкара следващия му сервис-гейм в 30-30, само че първите начални удари на гърка продължаваха да му помагат да се избавя от неудобни положения. Невърнат сервис и ас именно изравниха резултата на 3:3.

За разлика от предишния гейм, когато допусна обрат от 40-0 до шанс за пробив, Григор с фантастичен сечен бекхенд по правата с максимално разтягане покрай мрежата затвори на нула и поведе с 4:3. С новите топки и с малко повече разнообразие от начален удар (включване на кик-сервис) Циципас продължаваше да компенсира игровото си изоставане и да се задържа в резултата без пасив - 4:4.

Димитров заби третия си ас, а после при 30-0 направи една от редките си непредизвикани грешки от бекхенд по правата. Смач по диагонала от дъното на корта постави българина в позиция за спечелване на гейма и той го осъществи с невърнат сервис в тялото в полето за равенство - 5:4. Два пъти сервис-мрежа, последвани от 3-ия ас (по правата), плюс грешка от форхенд на Григор позволиха на Циципас да изравни на 5:5.

Минаващ форхенд по диагонала, нов невърнат сервис по правата и ас номер 4 (също по правата) изведоха Гришо до аванс от 40-0 и неуспешен ретур на съперника направи резултата 6:5. Българинът направи 15-15 в следващия сегмент след хубав форхенд по правата, предизвикал грешка на Циципас, а форхенд-ретур-уинър доведе до 40-30. Когато първият сервис влизаше обаче, гъркът обикновено нямаше проблем и успя да стигне до тайбрек.

Тайбрек

Първият мини-пробив дойде в актива на Григор, благодарение на грешка от бекхенд на противника му - 2-1. С убедителни начални удари българинът затвърди превъзходството си в резултата за 4-1, след което обаче пропусна нелош шанс да си издейства още един брейк - 4-3. Отлична комбинация от атакуващи форхенди провокира добра защита от съперника, но Гришо завърши със смач за 5-3. 

Още една чудесна серия от удари с предната страна на ракетата осигуриха на българина три сетбола. С лека доза късмет Циципас спаси първите два на свой сервис, а Димитров направи фрапираща грешка от форхенд, когато беше "заложил на дузпата" опонента си. Гъркът майсторски се възползва от момента и закачи линията с къс диагонал от форхенд, за да си заслужи сетбол. Сбъркан форхенд на Григор стана причина за загубата на частта - 6:7(6) за 62 минути игра.

Втори сет

Циципас взе подаването си на нула и без много бавене на време, а Григор имаше повече трудности при своето - той направи първата двойна грешка в мача, а после прати бекхенд в мрежата за 15-30. Перфектен бекхенд по правата доведе до 30-30, а невърнат сервис по диагонала му осигури обрат, който беше завършен с атака към мрежата за 1:1.

В следващия гейм Димитров успяваше да влезе в няколко разигравания, но удари в мрежата му попречиха да създаде интрига в резултата - 1:2. Неговият сервис работеше по отличен начин в следващите минути и заби още два аса по пътя към изравняване 2:2. Доминацията на подаващите продължи и за по-малко от 2 минути Циципас дръпна леко с 2:3.

Три аса (вече общо десет) и още един невърнат сервис също за нула време осигуриха гейма на Григор - 3:3. Два поредни форхенд уинъра на българина създадоха напрежение в подаването на Циципас, но той все пак успя да обърне, благодарение на солидни начални удари в подходящ момент - 3:4.

Със сервис-гейм на нула играта на котка и мишка бе продължена от Григор - 4:4. Най-после от посрещане българинът получи възможност да "се закачи" и дори да стигне до шанс за пробив, но Циципас го отрази с излизане на мрежата и два смача. Проблемите за гърка бяха налице, но той се справи с напрежението и с къса топка, плюс воле, спечели така важния гейм за 4:5.

Григор изпадна в неудобна ситуация при 0-30 след втората си двойна грешка, а впоследствие сбъркан форхенд го постави под още натиск и необходимост да спасява мачболи. Поредният перфектен форхенд по обратния диагонал на гърка закачи линията и той се поздрави с успеха - 6:7(6), 4:6 за 1 час и 43 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация