Кристиано Роналдо герой за Юнайтед в драмата срещу Аталанта

00:00
Кристиано Роналдо герой за Юнайтед в драмата срещу Аталанта

Голове номер 138 и 139 на Кристиано Роналдо в Шампионската лига спасиха Манчестър Юнайтед от загуба при гостуването на Аталанта - 2:2. Домакините на два пъти повеждаха, но Роналдо заличаваше пасива на "червените дяволи". Второто попадение на португалеца падна в добавеното време, когато "бергамаксите" вече мислеха, че са спечелили мача.

Двата тима сътвориха истинско зрелище преди две седмици на “Олд Трафорд”, когато “червените дяволи” изоставаха с 0:2, но показаха характер и спечелиха с 3:2. По този начин отборът на Оле Гунар Солскяер оглави класирането с 6 точки, а Аталанта остана на трето място с 4 и амбицията за реванш у дома. 

В последните две години “бергамаските” успяха да прескочат груповата фаза и сега имат същата цел. За отбелязване е обаче, че отборът играе трудно на собствен терен в ШЛ и спечели само три от предишните си мачове пред своя публика. В Серия “А” съставът на Джан Пиеро Гасперини също е неубедителен в Бергамо, но въпреки това се намира на пето място, а през уикенда направи 2:2 с Лацио. 
   
Манчестър Юнайтед съвсем не отговаря на очакванията на феновете си от началото на сезона, но дори историческият разгром с 0:5 от Ливърпул не накара шефовете да уволнят Солскяер. Норвежецът стабилизира позициите си с победата с 3:0 над Тотнъм, но програмата за “червените” дяволи ще става все по-трудна и е интересно да се види дали тимът ще покаже необходимото постоянство. 

Юнайтед загуби всяко от предишните си три гостувания в турнира, а в историята си английският гранд никога не е допускал 4 последователни поражения в КЕШ/ШЛ. Аталанта пък се стреми към едва втори успех срещу съперник от Англия в надпреварата. 

Гасперини не може да разчита на дълъг списък с контузени, който включва Робин Госенс, Берат Джимсити, Рафаел Толой и Ханс Хатебур. Бившият защитник на Лудогорец Хосе Паломино до последно беше под въпрос, но е един от тримата в защита заедно с Мартен де Роон и Мерих Демирал. Атаката се води от Дуван Сапата, който е предпочетен пред сънародника си Луис Муриел, а зад него действат Марио Пашалич  и Йосип Иличич. Йоаким Меле и Давиде Дзапакоста играят по фланговете. 

Солскяер прибегна до схема с трима бранители срещу Тотнъм, което се оказа добър ход. Виктор Линдельоф обаче е контузен и днес до Хари Магуайър и Рафаел Варан започна Ерик Байи. Сред титулярите се завърна Пол Погба, а другите в халфовата линия са Аарън Уан-Бисака, Скот Мактоминей, Бруно Фернандеш и Люк Шоу. Двамата нападатели са Кристиано Роналдо и Маркъс Рашфорд. Сред резервите остават Единсон Кавани, Джейдън Санчо, Мейсън Грийнууд и Неманя Матич.

Началото беше предпазливо. Домакините на няколко пъти опитаха дълбока преса и отнеха топката, но след това не успяха да организират добри атаки. Манчестър Юнайтед можеше да поведе от нищото в 5-ата минута, когато изстрел на Мактоминей рикошира в Паломино и заблуди Хуан Мусо. Стражът плонжира в обратния ъгъл, но топката се отби от гредата и след това беше изчистена.

В 10-ата минута Иличич замахна, сякаш ще стреля, но вместо това подаде на Пашалич. Хърватинът опита да изненада Де Хеа от границата на наказателното поле, но беше блокиран. Малко по-късно Сапата с немалка доза късмет намери Иличич, който този път шутира и топката мина под плонжа на Де Хеа. Ситуацията беше прегледана за евентуална засада, но такава нямаше и Аталанта поведе.

Веднага след попадението Юнайтед пренесе действията в противниковата половина. В 20-ата минута Погба центрира към Роналдо, който се изивиси и отправи удар с глава, но в аут. В ответната атака Сапата напредна опасно, но стреля неточно. Италианците видимо се стараеха да убиват темпото, а футболистите на Солскяер не намираха начин да създадат нещо интересно пред Мусо.

В 31-ата минута имаше спорна ситуация в наказателното поле на гостите и отново се наложи намесата на ВАР, но решението бе, че няма дузпа. В края на полувремето Солскяер трябваше да се оправя с нов проблем, защото Варан се контузи и не успя да продължи. Французинът бе заменен от Грийнууд и Юнайтед се върна към схемата с четирима в защита.

Без да блестят, "червените дяволи" съумяха да изравнят в самия край на полувремето. Мактоминей, Бруно Фернандеш и Роналдо направиха превъзходна комбинация, останала неразгадаема за отбраната на Аталанта. Последното подаване беше на Фернандеш към CR7, който от няколко метра опъна мрежата.

Роналдо се разписа в четвърти пореден мач в Шампионската лига, като по този начин изравни постижението на друг бивш нападател на Юнайтед - Рууд ван Нистелрой. Освен това, португалецът настигна Солскяер по брой попадения с екипа на "червените дяволи" във всички турнири - 126.

Втората част започна с по-добра игра на английския гранд и удар на Бруно Фернандеш, след който обаче не се наложи Рули да се намесва. В 56-ата минута Сапата получи пас от Паломино, освободи се от Байи и Магуайър, след което прати топката във вратата. В този момент флагът за засада беше вдигнат, но и тази ситуация бе прегледана с ВАР. Оказа се, че Сапата не е бил зад последния защитник и попадението бе зачетено.

Двайсетина минути преди края Солскяер извади разочаровалия Погба и Рашфорд, а вместо тях се появиха Матич и Кавани. Сърбинът веднага се прояви със силен удар, избит в корнер. Аталанта даде инициативата на съперника, но не допускаше положения пред вратата си. В 75-ата минута Уан-Бисака посрещна една отбита топка, но ударът му бе спрян.

В 81-ата Аталанта организира бърза контра и топката стигна до Сапата, но той стреля твърде слабо и Де Хеа спаси. В 85-ата отново Сапата се озова на добра позиция и този път шутира силно, но стражът на Манчестър Юнайтед изби в корнер. Секунди след това Джейдън Санчо замени Мактоминей, а Дони ван де Беек влезе вместо Бруно Фернандеш. Юнайтед обаче така и не успяваше да направи нищо в офанзивен план.

Така се стигна до добавеното време, когато Роналдо се възползва от грешка в защитата на Аталанта и с много плътен удар заби топката до лявата греда. Хуан Мусо нямаше какво да стори 2:2. Юнайтед дори можеше отново да стигне до пълен обрат, но Ван де Беек бе спрян от Мусо.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация