С гол в последната минута сърбите отлетяха за Катар и пратиха Португалия на бараж

00:03
С гол в последната минута сърбите отлетяха за Катар и пратиха Португалия на бараж

Сърбия шокира Португалия с 2:1 в решаващ пряк сблъсък за първото място в Група "А" от квалификациите за Световното първенство в Катар догодина. Двубоят бе на стадион "Луш" в Лисабон, а сърбите получиха гол "от съблекалнята", но въпреки това намериха сили за пълен обрат. Ренато Санчес даде преднина на Португалия във втората минута. В 33-ата минута груба грешка на стража Руи Патрисио след удар на Душан Тадич позволи на Сърбия да изравни резултата. В последната 90-а минута резервата Александър Митрович се превърна в големия герой за Сърбия с победен гол. Така воденият от сръбската легенда Драган "Пикси" Стойкович отбор спечели Група "А" с 20 точки, като единствен не допусна поражение и директно се класира за Мондиал 2022. Кристиано Роналдо и компания пък останаха на второ място в крайното подреждане и ще трябва да търсят класиране за шампионата в Катар чрез баражите. Иберийците завършиха със 17 точки, като тази вечер претърпяха първото си поражение в квалификациите, но то се оказва фатално за тях до момента. Ирландия и Люксембург заеха съответно трето и четвърто място с по 9 точки, а на последната пета позиция финишира Азербайджан с едва една точка. Сърбите се нуждаеха от задължителна победа днес, за да заемат първото място, а португалците ги устройваше и равенство, но в самия край то им избяга.

Капитанът Кристиано Роналдо, Диого Жота и Бернардо Силва оформиха нападателното трио на Португалия, а Душан Влахович бе на върха на атаката на балканците. Той бе подпомаган от втора позиция от капитана Душан Тадич.

Още във втората минута домакините излязоха напред в резултата. Ренато Санчес изпрати топката във вратата на Предраг Райкович след асистенция на Бернардо Силва, дошла след грешка в сръбската отбрана. Ренато Санчес получи възможност да навлезе в наказателното поле и с добре премерен удар направи от самото начало задачата на противника още по-сложна.

Играта бе доста динамична, като сърбите активно търсеха гола, но и португалците се опитваха да решат окончателно нещата в своя полза. В 11-ата минута звездата на Фиорентина Душан Влахович получи топката в наказателното поле на Португалия и стреля в левия страничен стълб на стража на Рома Руи Патрисио, а веднага след това сръбският нападател пробва и добавка, но тя бе неточна. Малко след това пък Кристиано Роналдо пробва изстрел от фал от опасна за сърбите позиция, но не намери целта.

В 33-ата минута резултатът бе изравнен. Офанзивният халф на Аякс Душан Тадич стреля от дъгата на наказателното поле, но ударът му не изглеждаше твърде труден за спасяване. Опитният Руи Патрисио обаче реагира по доста лош начин и допусна топката да му се изплъзне ид а премине голлинията - 1:1.

В тези минути сърбите изглеждаха като по-опасния отбор и малко след изравнителното попадение Тадич пак тества Патрисио, този път от фал, но вратарят се намеси стабилно. Гостите обаче изглеждаха колебливи в отбрана и това можеше да им изиграе лоша шега в края на първата част, а в 43-ата минута Влахович изпрати топката във вратата на домакините, но попадението бе отменено заради явна засада на нападателя. В крайнас метка първото полувреме завърши при резултат 1:1 след вълнуващи 45 минути.

Осем минути след паузата имаше сериозна опасност за сръбската врата, но тя доведе само до ъглов удар за Португалия. В 59-ата минута пък Влахович се размина с топката пред португалската врата след центриране отляво.

В 76-ата минута пред Влахович се откри голям шанс за гол, но топката не попадна в мрежата, а впоследствие бе отсъдена и засада.

Като цяло второто полувреме не предложи на зрителите същата динамика и толкова интересни моменти пред двете врати като първата част, но интригата бе жива до последно и в самия край гостите дочакаха звездния си миг. Първо те си спечелиха корнер след опасна атака отдясно в последната минута. Секунди по-късно топката достигна до Тадич, който центрира отдясно и качи топката на главата на Александър Митрович. Появилият се в игра от началото на второто полувреме нападател не пропусна златния шанс и от близко разстояние преодоля Руи Патрисио, който навярно още дълго ще помни този мач. Португалците нямаха сили и време да отвърнат на този кошмарен за тях развой, а на Кристиано Роналдо не му се вярваше какво се случи, но в крайна сметка радостта бе за Сърбия, а воденият от Фернандо Сантош тим ще трябва да свърши още работа, за да бъде сред участниците на световните финали.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация