Два гола на Мбапе бяха напълно достатъчни на ПСЖ за успеха в дербито с Монако

23:51
Два гола на Мбапе бяха напълно достатъчни на ПСЖ за успеха в дербито с Монако

Пари Сен Жермен подчини Монако с 2:0 в късния неделен мач от 18-ия кръг на Лига 1. И дата гола за домакините вкара Килиан Мбапе, който стигна кота "100" в първенството едва на 22 години и подобри още един рекорд. Първото попадение на световния шампион падна от дузпа в 12-ата минута, а второто бе изработено от Лионел Меси в 45-ата. По този начин ПСЖ отново дръпна с 13 точки пред най-близкия си преследвач Марсилия, а Монако остана на 8-о място.

Парижани загубиха и двата си мача срещу Монако през миналия сезон и излязоха амбицирани да не допуснат нов провал. За последно ПСЖ регистрира три поредни поражения от тима от Княжеството преди повече от 20 години.

ПСЖ направи равенства срещу Ланс и Ница в предишните си два мача в първенството, но през седмицата срази Брюж с 4:1 в Шампионската лига. Наставникът на парижани Маурисио Почетино отново разбърка състава, като този път на вратата застана Джанлуиджи Донарума, а Абду Диало зае мястото на Преснел Кимпембе до Маркиньос в центъра на защитата. В средата на терена започнаха Идриса Гей, Марко Верати и Жоржиньо Вайналдум, а Лионел Меси, Килиан Мбапе и Анхел Ди Мария оформиха звездното трио в предни позиции. 

Домакините излязоха със специални екипи, на гърба на които имената на футболистите бяха изписани в златисто. По този начин ПСЖ отбеляза спечелената от Лео Меси "Златна топка".

Промени имаше и в състава на Монако. В сравнение с победата над Метц с 4:0 миналия уикенд в стартовите 11 на Нико Ковач се появиха Кайо Енрике, Юсуф Фофана, Александър Головин и Висам Бен Йедер. Сред резервите бяха Кевин Фоланд и Майрон Боаду. 

"Монегаските" имаха шанс да открият резултата още в 3-ата минута. Грешка на Верати доведе до бърза контра, завършила с удар на Софиан Диоп в гредата, а след това топката отиде в ръцете на Донарума. ПСж отговори с хубава комбинация между Мбапе и Хуан Бернат. Центрирането на испанеца беше посрещнато от Вайналдум, но той не уцели вратата.

В 10-ата минута Сидибе повали в наказателното поле Ди Мария. Реферът Беноа бастиен първоначално не даде дузпа, но след консултация с ВАР посочи бялата точка и вдигна жълт картон на десния бек на Монако. Мбапе пък превърна дузпата в гол и даде аванс на парижани. 

В средата на полувремето пред Бен Йедер се откри възможност да изравни след пас на Чуамени, но Донарума изби в корнер. Монако стоеше много добре в средата на терена и за халфовете на ПСЖ не беше никак лесно. В 30-ата минута Меси стреля от фаул, но над вратата.

С наближаването на почивката домакините заложиха на по-трайно притежание на топката и не позволиха на Монако да застраши вратата на Донарума. На пръв поглед двубоят продължаваше да е равностоен, но парижани вече действаха много по-спокойно и не грешаха в дефанзивен план.

Така се стигна до 45-ата минута, когато Меси пресече пас в противниковата половина, напредна и изведе Мбапе, а той технично реализира за 2:0. Това беше гол номер 100 на нападателя за ПСЖ в Лига 1 и той стана най-младият футболист, отбелязал 100 попадения за един клуб в елита на френския футбол. Повече голове за парижани в първенството имат само Единсон Кавани (138) и Златан Ибрахимович (113).

Монако игра смело и в началните минути на втората част, но удар на Головин не затрудни Донарума. Хуан Бернат се контузи и бе заменен от Тило Керер. Меси често се връщаше по-назад, за да органзира атаките на ПСЖ.

В 64-ата минута аржнетинецът още веднъж стреля от статично положение, но топката мина над вратата. Малко по-късно пас на Меси в последния момент беше пресечен от Марипан, иначе Вайналдум оставаше сам срещу вратаря. Мбапе беше близо до хеттрик в 74-ата минута, но Александер Нюбел показа добър рефлекс.

В края ПСЖ намали темпото, а гостите вече нямаха сили да пресират. Почетино пусна Андер Ерера и Идриса Гей, които овладяха средата на терена и срещата се доигра без да се случи нищо интересно.

До края на календарната година парижани имат още два двубоя - срещу Фени-Онуа за Купата на Франция и срещу Лориан в Лига 1.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация