Барселона започна да губи и от отбори от други континенти

00:08
Барселона започна да губи и от отбори от други континенти

Тимът на Бока Хуниорс надви Барселона с 5:3 след дузпи в двубоя в памет на Диего Марадона, който се игра в Рияд (Саудитска Арабия). Отборите си размениха по един гол в редовното време, а при изпълнението на удари от бялата точка каталунците пропуснаха на два пъти, докато аржентинците бяха точни в първите си четири изстрела. Така грандът от Буенос Айрес си тръгва с купата на името на великия си сънародник, който игра и за двата клуба. 

Пред 25 000 души на стадиона Барса поведе след попадение на 22-годишния Фeран Жутгла в 51-вата минута. При атаката Филипе Коутиньо игра с ръка, но съдиите не видяха това, а и на стадиона нямаше ВАР. В 77-ата Екзекиел Себайос изравни.

Каталунците оставиха част от основните си футболисти в Испания, а в стартовите 11 се появи Даниел Алвеш, който все още няма право да играе в официални срещи. За бразилеца това беше повторен дебют за клуба. Тази вечер той действаше като десен бек, изкара цялата среща, през второто полувреме взе и капинската лента, а се разписа и при дузпите.

Ерик Гарсия, Сержиньо Дест, Клеман Лангле (с лентата от началото) и Коутиньо също бяха титуляри, а шанс получиха и някои от по-младите футболисти. За 20-годишния халф Алваро Санц това беше е първи двубой за представителния тим, и то от първата минута. После на терена се появиха и други от талантите на “Ла Масия”.

Чави построи футболистите си по нетипичен за тима начин. Пред вратаря Нето действаше защитна четворка в лицето на Алвеш, Гарсия, Лангле и Балде. Пред тях в ролята на опорен халф започна Санц, а пред него в линия бяха подредени останалите петима футболисти, като нямаше изявен централен нападател. Фран Жутгла зае позиция на дясното крило, Дест на необичайното за себе си ляво, а Коутиньо, Пуч и Демир се позиционираха в центъра.

Бока пък вече приключи надпреварата в Аржентина, а преди дни спечели Купата на страната. На терена беше бившият защитник на Манчестър Юнайтед Маркос Рохо. 

Рики Пуч пропусна първата възможност пред някоя от двете врати, като в 6-ата минута стреля над гредата. Отново той отправи изстрел в 13-ата, който беше спасен с лекота от вратаря. Малко по-късно и Алвеш шутира, като този път Роси беше доста по-неубедителен, но все пак съумя да отрази. 

Бока Хуниорс обаче организира първата чиста опасност. Това се случи в 29-ата, когато колумбиецът Себастиан Вийя надбяга Ерик Гарсия и излезе сам срещу вратаря под ъгъл, но шутира в аут. 

Каталунците отговориха с опасни удари на Дест и Коутиньо, които обаче също не попаднаха в целта. 

Барса поведе в 51-вата, когато след центриране на Алвеш в наказателното поле се стигна до ситуация, при която топката срещна дясната ръка и Коутиньо и отиде право у Жутгла, който се обърна и опъна мрежата на Бока за 1:0. Аржентинците разонно протестираха, но реферът или не видя нарушението, или прецени, че такова не е имало, а и ВАР не се използваше в този мач. 

Южноамериканците пропуснаха да изравнят в 57-ата, когато Васкес излезе сам срещу Нето, но стражът успя да спаси.

Двата тима направиха множество промени и в 77-ата минута Бока все пак стигна до 1:1. Тогава се разписа 19-годишният талант на клуба Екзекиел Себайос. 

След като за 90 минути двата отбора не успяха да се победят, се премина директно към изпълнение на дузпи. При тях първите четирима играчи на Бока бяха безпогрешни - Рохо, Искердос, Павон и Молинас. В същото време каталунците започнаха с точни изстрели на Алвеш и Жутгла, след което обаче Матеус Перейра и Жайме пропуснаха, което се оказа достатъчно за южноамериканците.

Съставите:

БАРСЕЛОНА: Нето, Дест, Гарсия, Лангле, Балде, Пуч, Санц, Жутгла, Алвеш, Коутиньо, Демир
(през второто полувреме влязоха: Мингеса, Ахомаш, Перейра, Мармол, Комас, Жайме)

БОКА ХУНИОРС: Роси, Адвинкула, Искердос, Рохо, Фабра, Алмендра, Кампусано, Рамирес, Кардона, Васкес, Вийя
(през второто полувреме влязоха: Себайос, Молинас, Гонсалес, Варела, Салвио, Павон, Самбрано)

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация