ФИФА предлага милиони на всяка федерация, която е против СП на две години, за да смени позицията си

22:47
ФИФА предлага милиони на всяка федерация, която е против СП на две години, за да смени позицията си

ФИФА продължава уверено да се подготвя за световно първенство на всеки две години, независимо че противниците на идеята са много. От световната централа са готови да компенсират отделните федерации със солидни суми, за да се изкушат да кажат “да”. Според настоящия план става дума за по 16 млн. евро на всяка федерация за период от четири години.

“Ако не искаме децата да избягат от футбола, трябва да им осигурим Мондиал на всеки две години”, заяви днес президентът на ФИФА Джани Инфантино. Според "Кадена СЕР" той разполагал с нужните гласове за приемане на решението. 

ФИФА обмисля финансовите ползи от Световното първенство да се увеличат както за тях, така и за всяка една национална федерация, ако Мондиалът се провежда на всеки две вместо на четири години. Това беше обсъждано по време на глобална онлайн среща на върха в понеделник.

Участници в срещата заявиха пред ДПА, че световни финали на всеки две години ще увеличат приходите на 4,4 милиарда долара за всеки четири години.

ФИФА работи с маркетинговата компания Nielsen and OpenEconomics, за да прогнозира промените във финансовия пазар. Управителният орган смята, че 3,5 милиарда долара могат да бъдат разпределени за развитие на футбола в първия четиригодишен цикъл на новоорганизирания календар.

За 211-те членуващи асоциации увеличението на приходите би означавало допълнително плащане от 16 милиона евро, което е невероятно голяма сума за повечето национални федерации.

Бъдещият календар на мачовете от 2024-а е основна тема на спорове в световния футбол от месеци. Европейската футболна асоциация (УЕФА) и Южноамериканската конфедерация КОНМЕБОЛ са против учестяването на световните първенства.

Днешната виртуална среща е била единствено с цел да се запознаят страните с нови детайли при промяната на календара. Следващият конгрес на ФИФА ще се проведе на 31 март, а Световната федерация по футбол вероятно ще постави темата отново за разизскване.

Не само УЕФА и нейният президент Александър Чеферин са против тази промяна. В тази битка словенският лидер на европейския футбол получи подкрепата от големите клубове, от водещите европейски лиги, както и от синдиката ФИФПро. Всички те заплашиха да наложат бойкот на всяко допълнително първенство, което е извън общоутвърдения в обществото календар.

Миналия месец Световният форум на футболните лиги обяви, че една подобна промяна в календара може да струва на големите първенства и на самата УЕФА около 8 милиарда евро (9 милиарда долара) на сезон за загубени телевизионни права и търговски споразумения с потенциални рекламодатели.

Консултантската фирма Oliver & Ohlbaum, която работи за УЕФА предупреди, че промените в международния календар ще повлияят на приходите на европейските национални федерации между 2,5 и 3 милиарда евро (3,38 милиарда долара) за четири години цикъл.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация