Чилич изхвърли Рубльов, Швьонтек с нова чиста победа

18:07
Чилич изхвърли Рубльов, Швьонтек с нова чиста победа

Марин Чилич се класира за осминафиналите на първия за годината турнир от Големия шлем Аустрелиън Оупън, след като надигра Андрей Рубльов в четири сета – 7-5, 7-6 (3), 3-6, 6-3 за близо два часа и 40 минути игра.

Хърватинът, бивш финалист в турнира от 2018, когато отстъпи на Роджър Федерер в пет сета, започна по-добре мача и поведе с пробив и 4-1 гейма. Петият в схемата Рубльов обаче се окопити и върна брейка, преди Чилич все пак да грабне преднина в сетовете след нов брейк в 12-ия гейм. Втората част мина изцяло под диктовката на сервиращите, като закономерно се стигна до тайбрек, в който хърватинът бе по-солиден и се доближи на сет от място в четвърти кръг.

Чилич дръпна с пробив в третия сет, но от 3-1 в своя полза допусна неочакван срив и след пет поредни гейма, Рубльов намали изоставането си. В четвъртия сет обаче руснакът не успя да се противопостави на по-добре игралия днес съперник и така Чилич се класира за осминафиналите. Той реализира 24 аса и спечели 85% от точките на първи сервис, като приключи с 55 уинъра и 41 непредизвикани грешки.

В спор за място на четвъртфиналите той ще играе с канадеца Феликс Оже-Алиасим, който по-рано разби Дан Еванс от Великобритания, давайки му само шест гейма. Последната осминафинална двойка в долната половина на схемата при мъжете ще противопостави Яник Синер и Алекс Де Минор, след като 11-ият в схемата италианец преодоля японския квалификант Таро Даниел, а представителят на домакините удари испанеца Пабло Андухар-Алба в три сета.

При дамите, Ига Швьонтек продължи победния си ход на Откритото първенство на Австралия, след като надигра Дария Касаткина с 6-2, 6-3 за малко над един час и половина игра.

Полякинята, шампионка на Ролан Гарос 2020, реализира два пробива в откриващия сет, за да поведе в резултата. 7-та поставена стартира с брейк и втората част, но той бе моментално върнат от рускинята. Все пак, класата на Швьонтек си каза думата и тя спечели четири безответни гейма от 2-2, за да триумфира с крайната победа.

Представителката на Полша спаси осем от деветте точки за пробив пред Касаткина. Тя направи и 11 уинъра повече от руската тенисистка – 24 на 13, докато при непредизвиканите грешки нещата бяха почти изравнени – 35 на 36 за Касаткина.

Швьонтек ще играе в следващата фаза с румънката Сораня Кърстя, която отстрани финалистката на Ролан Гарос миналата година Анастасия Павлюченкова от Румъния с 6-2, 2-6, 6-2.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация