Според Инфантино Мондиал на две години ще спаси човешки животи

18:44
Според Инфантино Мондиал на две години ще спаси човешки животи

"Трябва да намерим начини да включим целия свят и да дадем надежда на африканците, така че да няма нужда те да прекосяват Средиземноморието с надеждата да намерят по-добър живот, но с по-голяма вероятност да намерят смъртта си в морето". С тези думи президентът на ФИФА Джани Инфантино се опита да оправдае нуждата от провеждане на Световното първенство на всеки две години в реч пред Европейския парламент.

Инфантино е обвиняван, че единствено цели увеличаване на печалбите на ФИФА с проекта си за Мондиал през две години, като в последните месеци той използва различни тактики, за да мотивира плана си, но днес прибягна до изненадващ подход с твърдение, че този проект може да спре африканските мигранти от удавяне в морето. "Не става въпрос дали искаме Световно първенство на две години, а какво искаме да направим с бъдещето на футбола. Ако мислим за останалата част от света и голяма част от Европа, то тогава трябва да помислим какво ни носи футбола. Футболът е възможност, надежда, футболът е националните отбори. Не можем да кажем на останалата част от света "дайте ни парите си, но ни гледайте по телевизията". Трябва да ги включим", каза Инфантино.

"Трябва да им дадем възможности, да им дадем достойнство. Не чрез милостиня, а като позволим на останалата част от света да участва. Може и световно първенство на всеки две години не е отговорът. Трябва да го обсъдим", допълни той.

Думите на Инфантино бързо предизвикаха критика от страна на различни организации. "Колко низко може да падне Инфантино? Използва като инструмент смъртта в Средиземно море, за да продаде мегаломанската си идея", коментира изпълнителният директор на "Футболни привърженици Европа" Ронан Евайн. Шефът на "Kick It Out" Тони Бърнет заяви: "Абсолютно неприемливо е да се твърди, че по-често провеждане на световното първенство може да реши проблемите на мигрантите, които понякога бягат от война. ФИФА вече печели милиарди и има средствата да създаде по-добри възможности за тези в неравностойно положение".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация