"На Левски му липсваше играч като Филип Кръстев"

08:43
"На Левски му липсваше играч като Филип Кръстев"

Славният футболист на Славия и националния отбор Андрей Желязков познава качествата на новото попълнение на Левски Филип Кръстев още от детските му години. Бившият футболист на Фейенорд вярва, че 20-годишният плеймейкър ще успее на „Герена“, където Жужо бе директор. Ето какво сподели Желязков пред „Тема Спорт“ за Кръстев.


Г-н Желязков, добър ход ли е за Левски привличането на Филип Кръстев?


– Наблюденията ми над Кръстев са още от юношеските му години в Славия. Беше много, много перспективен и обещаващ. След това малко върна назад, около година, година и нещо. После отново влезе във форма, когато започна да играе при мъжете. Личеше си, че има талант в това момче. Вярвам, че ще продължи да го развива и в Левски. Въпрос е на шанс и на огромното му желание, както и намеренията на Левски.


В чужбина обаче не игра редовно, но е натрупал опит, който може би ще му е от полза сега?


– В едно може да сме сигурно – в Белгия, Франция и Нидерландия е видял правилния начин за развиване на млади играчи като него. Видял е какво значи работа, режим… Предполагам, че е разбрал, че трябва да постави футбола на първо място и след това всичко друго.


Това, че се завръща в България, а не продължава в чужбина, се предполага, че не е крачка назад за него, защото все пак идва в Левски?


– Какво значи стъпка назад?! За него сега е важно да играе, и то редовно. И да може да си доразвие таланта, който безспорно притежава. На този етап за него парите не са толкова важни, колкото с всеки изминал мач да расте и да се утвърждава и да трупа увереност. Само с тренировки няма да стане. Надявам се, че в Левски ще получи тези мачове, от които се нуждае.


Станимир Стоилов още от първите контроли показа, че ще му дава шанс…


– Това е задължително. Предполагам, че с такива намерения са го взели. Липсваше на Левски такъв играч, от когото да мирише на футбол, да идват идеите в играта…


Нищо, че е едва на двайсет години, така ли?


– О, аз не мисля, че е малък. Всички ние познаваме футболисти в Европа на по 17, 18 и 19 години, които вече играят голям футбол и са водещи фигури. Нали знаем играчи на Аякс на каква възраст ги пускат да играят и че на 19 години вече са звезди и за тях се дават много милиони евро. За съвременните стандарти на играта на 20 години въобще не си малък и ние у нас това трябва да го разберем час по-скоро – няма кой да те чака да станеш на 25, 26 и още да си млад талант. А и Кръстев вече се е срещнал с действителността в чужбина. Той все едно е бил в интернат, в който са му показали правилния път, по който трябва да вървиш в живота, ако искаш да се развиваш. Там получи много важен урок.

Какво е нужно да подобри още Филип Кръстев?


– Трябва да стане малко по-агресивен. Да разбере, че повечето топки ще минават през него. Че от него ще започва зародишът на атаките. При него има идея, има мисъл. Играта на Левски до голяма степен ще зависи от него и той трябва да разбере това много добре. Не се съмнявам, че Стоилов ще му го обясни. И той самият трябва много силно да иска да постигне това, да има голямо желание. А аз мисля, че това е налице.


Ще му натежи ли това на плещите?


– Би трябвало да може да поеме такъв товар. Ако са двама-трима като него, ще е по-добре, но в момента той е единственият такъв в Левски. Ако Георги Миланов се оправи по-бързо, покрай него Кръстев ще израсне още повече. Така беше в Славия покрай Дарко Тасевски. На Левски ще му е нужен по един опитен играч във всяка линия. Да има по един учител на терена за младите, който обаче да не им се кара, а да ги насочва с показалката, да им помага. Имаше един страхотен филм навремето – „На учителя с любов“. Няма да е лошо малките да го изгледат.


Напролет на Левски предстои четвъртфинал за купата и битка за място в първата шестица. Кое трябва да е приоритетно за сините?


– Честно казано, и аз не зная точно. Купата е пряк път за Европа, но там може да стигнеш и през седмото място. Сега е важно да се направи добра подготовка. Новите трябва да се сработят. Това е колективен спорт, в който балансът е много важен. Левски не може да действа избирателно, защото, ако си поставиш една цел и там направиш грешка – чао. Например, ако отпаднеш за купата, ще имаш шанс за първата шестица, така че там също не трябва да има отстъпление. Аз обаче така и не разбирам защо в първата шестица пак останаха да играят по един мач…

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация