Манчестър Сити смаза Спортинг в Лисабон

00:03
Манчестър Сити смаза Спортинг в Лисабон

Манчестър Сити изигра перфектния мач и се наложи с гръмкото 5:0 при гостуването си на Спортинг Лисабон в първа среща от 1/8-финалите в Шампионската лига, с което на практика е сигурен за следващия кръг. Финалистът от миналия сезон отчая домакините с три гола още в рамките на първия половин час, до почивката добави още един, а в 58-ата резултатът набъбна още повече. Бернардо Силва (17’, 44’) увенча отличната си игра с два гола, а Риад Марез (7’), Фил Фоудън (32’) и Рахийм Стърлинг (58’) добавиха другите три. В същото време португалците не създадоха почти никакви опасности.
18 Спортинг (Лисабон) - Манчестър Сити, Шампионска лига 21/22, първи 1/8-финал

Домакините заложиха на схема с трима централни защитници, водени от капитана Себастиан Коатес, който преди години беше част от Ливърпул. Десен халф-бек беше испанецът Педро Поро, който е под наем точно от Сити. На вратата застана бившият страж на Реал Мадрид Антонио Адан.
10 Спортинг (Лисабон) - Манчестър Сити, Шампионска лига 21/22, първи 1/8-финал

Мениджърът на гостите Джосеп Гуардиола гласува доверие на Джон Стоунс като десен бек при отсъствието на Кайл Уокър, който беше наказан. Очаквано в стартовите 11 се завърнаха Кевин Де Бройне, Жоао Кансело, Родри и Аймерик Лапорт, които получиха почивка в последния шампионатен двубой. Запази се обаче офанзивното трио в лицето на Рахийм Стърлинг, Фил Фоудън и Риад Марез. Габриел Жезус и Джак Грийлиш са контузени.

Напълно според очакванията Сити взе инициативата и първата възможност в двубоя дойде в 7-ата минута. Тогава Марез завърши атака на гостите с удар в мрежата, но съдиите маркираха засада. Последва преразглеждане от ВАР, откъдето прецениха, че в действителност засада не е имало и това е гол - 1:0 за тима от Манчестър.

Много скоро след това - в 11-ата минута, първенецът на Премиър лийг пропусна да удвои, след като Джон Стоунс нанесе удар с глава, който излезе в аут.

Тимът на Гуардиола обаче все пак стигна до второ попадение, и то не след дълго. В 17-ата Бернардо Силва вкара един от най-атрактивните голове през сезона, след като с мощен шут заби кълбото в горната греда и оттам в мрежата - 2:0 за Сити.
10 Спортинг (Лисабон) - Манчестър Сити, Шампионска лига 21/22, първи 1/8-финал

Играчите на Спортинг отговориха с поредица от атаки, но те така и не застрашаваха Едерсон. 

Манчестър Сити нанесе третия си удар в 32-рата минута, когато Фоудън покачи на 3:0. Тогава Марез центрира отдясно и топката мина през двама футболисти на "зелено-белите", след което за английският национал беше лесно да реализира. 
18 Спортинг (Лисабон) - Манчестър Сити, Шампионска лига 21/22, първи 1/8-финал

Ентусиазмът сред футболистите на домакините се изпари и те започнаха да нервничат. Положението им стана безнадеждно в 44-ата минута, когато Бернардо Силва отблизо покачи на 4:0.

Четири минути след подновяването на играта Бернардо Силва отново намери целта, но този път ВАР засече засада на футболиста на Сити. Петото попадение обаче също не закъсня. В 58-ата Рахийм Стърлинг се разписа с диагонален шут с десния крак.
Рахийм Стърлинг, Бернардо Силва

След това вече англичаните заиграха по-пестеливо, а футболистите на Спортинг бяха в нокдаун, Дойде ред и на смените и положенията почти изчезнаха.

Протоколният реванш на "Етихад" е на 9 март.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация