Барса и Наполи ще решат спора си в Италия

22:02
Барса и Наполи ще решат спора си в Италия

Барселона и Наполи завършиха 1:1 в първи сблъсък от плейофния кръг за класиране за 1/8-финалите в Лига Европа. Пьотър Жиелински изведе италианците напред в 29-ата минута, а в 59-ата Феран Торес изравни от дузпа. Реваншът в Неапол е след седмица (24 февруари), като правилото за повече отбелязани на чужд терен голове вече не важи.

Независимо че реализира попадението за каталунците, Феран Торес ще бъде запомнен с три големи пропуска. При първия той беше сам срещу вратаря, а секунди след това Наполи поведе. 
Джовани Ди Лоренцо, Феран Торес

Мачът на “Камп Ноу” пък беше първи с участието на Усман Дембеле в дома на отбора след отказа да му да напусне през януари. Французинът беше освиркан от местните запалянковци, но пък за малко да изработи победен гол в края.

Каталунците вече играят в Лига Европа, тъй като завършиха на трето място в своята група в Шампионската лига, а италианците финишираха втори в своята в ЛЕ. 

За първи път Пиер-Емерик Обамеянг излезе като титуляр за Барса, като в атака си партнираше с другите двама, които испанците взеха от Англия през януари - Адама Траоре и Феран Торес. Капитанът Серхио Бускетс не беше в стартовия състав, а в халфовата линия влезе Нико Гонсалес. Ерик Гарсия стартира в центъра на защитата, а отдясно действаше Оскар Мингеса.
Барселона

Дрис Мертенс започна на пейката на гостите, а на Виктор Осимен в предни позиции помагаха Лоренцо Инсиние и Елиф Елмас. Жуан Жезус започна като ляв бек.

Домакините започнаха по-добре и в 5-ата минута създадоха първата с възможност. Тогава Педри шутира силно и опасно, но топката мина над вратата. Трябваше да минат още 10 минути, за да се стигне до нова опасност, като тя пак беше в наказателното поле на Наполи. Този път Нико Гонсалес стреля точно, но Алекс Мерет спаси. В 18-ата и Обамеянг опита късмета си, но топката излезе в аут. 

Италианците направиха нещо смислено чак в 22-ата минута, когато Жиелински изведе Осимен зад защитата на Барса. Нападателят нахлу в наказателното поле и стреля, но Марк-Андре тер Стеген отрази с крак. 

Дойде 28-ата минута, която се оказа ключова за това полувреме. Тогава Феран Торес излезе сам срещу вратаря на Наполи, но стреля над гредата. В ответната атака секунди по-късно тимът от Серия "А" поведе в резултата, след като Жиелински порази мрежата от втория опит с добавка. 

Домакините протестираха срещу този гол, настоявайки да бъде маркирана засада на Осимен при атаката. Такава обаче не беше установена от ВАР, като ситуацията много напомняше на онази, при която Франция реализира победния си гол във финала за Лигата на нациите срещу Испания.

Отново Феран Торес пропусна и последния шанс на Барса за изравняване секунди преди паузата. Испанският национал беше главно действащо лице и в първата атака за второто полувреме, когато Обамеянг опита да го изведе сам срещу Мерет, но Ди Лоренцо се намеси отлично с шпагат. 

Активният и този път Траоре отправи поредното си центриране в 57-ата минута и от повторенията се видя, че има игра с ръка на Жезус. В реално време обаче съдиите не забелязаха това, но от ВАР сигнализираха на главния арбитър Ищван Ковач. Унгарецът изгледа ситуацията на монитора край тъчлинията и посочи бялата точка. Феран беше безпогрешен - 1:1.

В 64-ата минута Чави направи тройна смяна, като при влизането на Усман Дембеле се чуха бурни освирквания.

Французинът обаче не се трогна особено и в 88-ата минута можеше да бъде основата на победен гол. Тогава той слаломира между футболисти на Наполи, след което топката стигна до Феран Торес, който пропусна от отлична позиция. 

Минута по-късно Дембеле отново навърза защитата в бяло и последва поредна опасност пред вратата на Мерет. В 90-ата минута пък Люк Де Йонг засече атрактивно със задна ножица, но топката излезе в аут. 

Наполи обаче също имаше своя шанс за победен гол, но удар на резервата Мертенс беше уловен от Тер Стеген. Това се случи във втората минута на добавеното време, а секунди след това на ответната врата Торес пак пропусна отличен шанс. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация